Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Breaking news - första bilden på nya Leica M9 och nya Leica X1



Nu har de första bilderna på nya Leica M9 och Leica X1 läckt ut!



Och X1 blir tydligen inte en Micro Four Thirds kamera som Panasonic GF1 utan den har en APS-C sensor på 12 megapixel - intressant! Och frågan är om den har utbytbar optik, det ser ju ut som om den har en bajonettfattning - men i så fall vilken?

Källa Gizmodo.com

Se screenshots från Leicas kommande M9 sajt!

-Edit-
Diskussionsvågorna svallar just nu höga på olika diskussionforum på nätet - är bilderna äkta eller mycket sofistikerade förfalskningar?
Jag har själv öppnat upp dem i PS för att leta spår av manipulation, och jag är möjligtvis lite osäker på M9:an, X1:an verkar därimot helt orörd. Framtiden får utvisa, den 9/9 lär vi ju få besked ;-)

Inlagt 2009-09-02 16:55 | Läst 18409 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Se där ja!

Var kanske inte så oväntat med M9, men X1 var ju lite roligt. Om nu allt stämmer, vi får väl se den 9/9. :-)

/Mats
Lite märkligt är det med den lite töntiga och felstavade texten under M9 men det är väl inte Leicas egen antar jag.
/Kalle
Leica X1 känns väldigt fakead. Varför skulle Leica utveckla ytterligare en fattning i år?
Om Leica X1 kommer, vilket jag hoppas på, är det en Micro Four Thirds. Det finns ju redan ett Leica 90 Macro
Fast jag hoppas på en vettig sökare i X1:an
Vad är felstavat under M9?
Om någon ska ta fram en lite smidig digitalkamera med bra inbyggd analog sökare så är det just Leica, märkligt att de ha utelämnat en såpass viktig detalj på Leica X1... Det finns ju förvisso en bra sökare på M9´an men priset på den kameran landar säker runt 100.000 kr för kamerahuset och jag tänker aldrig betala så mycket för lite metall, glas och kisel. Men Leica är alltid välkomna att sponsra mig med en M9!
//Chasid
Ok....om det nu är så..
Å så priset? ;)
Nu är dom verkligen på väg åt fel håll...
X1an ser ju fullständigt hemsk ut. Den allra sämsta sidan av tysk design uppenbarar sig. :-]
Och M8/M9 är ju ett skämt formmässigt. Hur kan man hålla fast vid ett skal som eventuellt var relevant för 60 år sedan för en kamerateknik från 2000-talet? Ett hån mot all seriös design, som inte handlar om yta och billiga nostalgiska poänger. Trist att se ett så ärevördigt företag förlora sig i en ny tid.
Läste "street price" på 5500€ för ett tag sen, för M9 då. Den andra kameran hoppas jag är ett skämt. Den ser inte klok ut och är det fastsvetsad optik så är den rätt ointressant för många som sett Panasonics GF-1 idag.
Måste väl tillägga, det verkar som om Canon G10 "håller" som batterikamera ett tag till! :)
1. Priset på M9!
2. Och ingen inbyggd sökare på X1!
B)
Ung. priser?
Tryck in fullformataren från M9'an i en R10 också! Inte för att jag behöver bry mig... dehär kamerorna kostar pengar jag inte på långa vägar har :P
X1:an måste vara fejk. Design som gamla Braunskolan...i dag 2009???

Om Leica har övergivit möjligheten att släppa en egen version av Panasonics GF1 med Leicaoptik har man gjort en en rejäl blunder.
Nån frågade om felstavat..jag tänkte på meningen:
"Wake-up time, storage on SD card, zooming etc.)"
tror knappast nån seriös marknadsförare skulle skriva så ofullständigt och använda ordet etc - snarare nån fotoentusiast - och det är en omatchad parentes på slutet.
Sen heter programvaran egentligen Adobe Photoshop Lightroom.
Såklart kan jag ha fel..
mvh/Kalle
nu börjar dert likna något
Den kan komma att hamna på min inköps lista om inte Panasonic kommer ut med motsvarande.
/Thomas
X1 säkert tänkt för alla gamla R gluggar.
Sätt på en mellanring och vips en mycket smidig lösning mellan nytt och gammalt.
Uppfällbar display på baksidan skulle eliminera behovet av sökare för de flesta tillfällen.
Jippi säger jag.
M9´an ser ju så sjuuuukt skön ut.
Johan!
Du skall inte skriva så mycket om Leica! ;)
Eller denna väntan på...Godot..eller vad det nu är!? ;)

G What do we do now?
D I don’t know.
G Let’s go.
D We can’t
G Why not?
D We’re waiting....

Carpe Diem! :)
B)
Tycker det är skönt att Leica håller fast vid att tillverka grejjer som ser ut som 60-tals crap. Ungefär som nakamichi (stavning?) som tillverkade värdens bästa bilstereos, fast dom såg ut som en skit philips direkt från en Amazon -67:a
Jag tror sannolikheten är större att x1 är en rebadged panna än eller att det är en fast glugg än att dom tar fram en helt ny fattning, men leica kanske uttalade sig om m43 att dom drog sig ut?
För oss som inte har en årslön på banken, så är det ju isf X1;an som är intressant. Märkligt dock att det står att den ska ha inbyggd blixt. Var skulle den sitta? Är det kanske den runda grejen t h som ska fällas upp? Sen förstår jag inte, är det en 24mm i APS-format som blir en 35;a i småbildsformat, eller blir det en 24mm i småbild (35mm)?
Även om priset kommer att bli mycket högt på Leica M9 hoppas jag att det blir en succé, det kan bädda för liknande kameror från Nikon och Canon i framtiden med betydligt mindre prislapp!
//Chasid
Enligt 43rumors.com så är det absolut ingen 43-kamera iaf enligt säkra källor utan aps-c med 1.5x crop. 24an som sitter på kameran blir då en motsvarande 35mm. Kan säkert vara hur intressant som helst för många.
Tack för infon, Markus. Det låter onekligen intressant isf! Nån som vill köpa en Leica M4-2 med en Summicron 35/2?! ;)
X1 borde väl släppas först 2011-11-11 11:11 ;)
Upplys en glad nybörjare. Jag vet så pass mycket som att leica är en gammal anrik tillverkare av kvalitetskameror men...

Men tankte på dom priserna jag läser om här borde den ju vara bättre än allt annat.

Är det en SLR? och med ff? vad stoppar isf andra tillverkare som canon och nikon i sina hus? om det nu går att få in allt i ett så litet hus?

Förklara gärna...
Alex. Nej, de (Leica M8, M8.2 och M9) är inga DSLR, utan digitala mätsökarkameror.
Till Pär Eliaeson. Ditt inlägg är egentligen inte värt någon kommentar överhuvudtaget så osakligt är det! Men det är tråkigt att Leica M8 och Leica M9 tydligen för många är mycket sura - precis som rönnbären!
Men det beror i hög grad på att man inte vet vad man talar om. Den person som fått för sig att en mätsökarkamera inte är en riktig kamera enbart därför att man som i spegelreflexkameran inte ser exakt den bild som man kommer att registrera utan i stället iakttar helheten och där kan välja eller vraka - och det är för den kunnige fotografen - något mycket värdefullt - är enligt mitt förmenande inte särskilt seriös!
Att man med mätsökarkameran själv bestämmer var skärpan exakt skall ligga - är ett annat rönnbär - har jag också förstått.