Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Stoppa alla utvisningar till Irak nu! Och låt inte historen få upprepa sig!


Leicaflex SL2 + PA Curtagon 35/4 Auswitch - 1000-tals människor dog under förintelsen efter att Sverige nekat dem asyl och i många fall utviasat dem - tillbaks till Tyskland!

L
äser med stor lätnad att avvisningen av ett antal irakiska fkyktingar stoppats - om än temporärt. Men det krävdes ett ingripande från Europadomstolen för att stoppa Immigrationsverkets zelotiska ämbetsutövande. Ser man det hela i ett historiskt perspektiv så blir det hela lite kusligt. Jag citerar Wikipedias artikel om den svenska utlänningslagen:

"1927 års utlänningslag – Sveriges första – fastställde en restriktiv politik som växt fram redan under första världskriget och som speglade de stämningar av exkluderande nationalism som då rådde. Den modifierades 1937 för att förhindra en stor judisk invandring från Tyskland till Sverige. Året efter försvårades flyktingarnas ankomst genom en ny kungörelse, samt att Sverige tillsammans med Schweiz krävde att ett J stämplades i de tyska judarnas pass, vilket gjorde att oönskade lättare kunde nekas inresa.

I Kristallnattens spår lättades restriktionerna och framöver tilläts vissa flyktingkvoter passera gränsen. Man ville ha öppenheter för andra flyktvågor som kunde tänkas komma i ett annalkande krig som var allt svårare att undvika. Fram till hösten 1941 hade man restriktiva flyktingregler som inte gällde finska krigsbarn. Ett antal hundra till ett par tusen judar släpptes dock in, vissa för vidare transport till utlandet med mellanlandning i Sverige. Visumtvång gällde för alla ickenordiska medborgare efter andra världskrigets utbrott i september 1939. När Sverige väl började diskutera öppnare införingsregler fr.o.m. hösten 1941, var tyskarna inte längre intresserade av att tillåta judisk utvandring... "

Att det nu pågår en etnisk rensning i Irak riktad mot den kristna minoriteten råder det inget tvivel om, jag citerar ett uttalande från "Al-Qaida" i Irak:

"Alla kristna centra, organisationer och institutioner, ledare och troende, är legitima mål för mujahedin närhelst de kommer åt dem... "

Vidare säger Cecilia Wikström, som sitter i rättsliga utskottet i Europaparlamentet och som arbetar med flyktingfrågor i Europaparlamentet, följande:

"Utvisningen av kristna irakier är ett brott mot Europakonventionen. Här trotsar vi en hel domstol och jag kan för mitt liv inte förstå varför. De flesta länder i Europa följer Europadomstolens uppmaning men inte Sverige...

Jag vet vad som väntar de kristna irakierna när de kommer tillbaka. Systematisk förföljelse, de kommer fördrivas från sina hem, de kommer inte få jobb, det är en stigmatisering vi inte kan drömma om. Det folk inte fattar är att där kan deras religion kosta dem livet."

Då sade vi att den judiska minoritet inte skulle särbehandlas på bekostnad av andra flyktinggrupper, trots att de förföljdes brutalt just för sin tro och sin etniska bakgrund. Istället blev det en negativ särbehandling av de judiska asylsökande. Och nu kan man höra exakt samma argument om den kristna minoriteten ifrån Irak.
Snälla Sverige - låt inte historien upprepa sig!

--- Edit ---

Tack till alla som kommenterat!
Men - jag blir lite nedslagen av tonen och språket i vissa kommentarer, en sådan oförståelse och brist på empati inför andras lidande är mycket sorglig.

Inlagt 2010-11-17 17:22 | Läst 4870 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tänker på hur Sverige stängde igen för Jugoslavierna under nittiotalet, eller för Tjeckerna efter nazi-tyskland hade trampat in där...
Håller helt med, det är kusligt och obehagligt. Vår historia i dessa sammanhang är inte helt vacker och det vore skönt om vi någon gång lär oss...
Bra skrivet!! Vi måste lära av historien vad vi än ägnar oss åt, så måste de mänskliga rättigheterna respekteras!!

mvh
Lasse
"Här trotsar vi en hel domstol och jag kan för mitt liv inte förstå varför."
Nej, det går inte att förstå varför. Men traditionen visar oss att det på något sätt är typiskt svenskt. Vad är det för en spricka i den svenska nationalkaraktären som tar sig detta tragiska uttryck?
Absolut rätt! Den omänskliga svenska migrationspolitiken måste stoppas nu. Billström är en humanitär katastrof. / mvh FiCa1
"De flesta länder i Europa följer Europadomstolens uppmaning men inte Sverige..."

De flesta länder i Europa tar också emot mycket färre flyktingar i Sverige. Men det är klart, vi kan ju försörja hela jorden med våra stackars skattepengar. Skitbra, verkligen.
"Men det är klart, vi kan ju försörja hela jorden med våra stackars skattepengar. Skitbra, verkligen. "

Ja vi tjänar ju pengar på att vara med och sälja vapen till usa och tjänar på det krig som förs där så varför inte behålla dem pengarna vi tjänar på deras blod?

Nä här får man väl inte prata politik?
Bra att Europadomstolen stoppat utvisningarna av kristna irakier!

Varför inte svenska medier skriver mer om de kristna irakiernas tuffa situation är för mig en gåta... De flesta som utsätts för förföljelse för sin religiösa övertygelses skull är kristna, det är ett välkänt faktum utanför Sveriges gränser men innanför landets gränserna så tiger media...
//Chasid
Michael, det är inte politik Martin skriver om, det är inhuman humanism!
//Chasid
Mikael, vilka är det som förföljer de kristna irakierna? Inte muslimer va? För islam är ju fredens religion, har vi fått höra.

Visst, ta hit alla världens konflikter och tro att de inte ska fortsätta. Snyfthistoren på nyheterna ikväll var patetisk. Som om det vore Sveriges fel att religiösa idioter inte kan hålla sams. Det finns bokstavligen miljarder människor som har det svårare. Men de har ingen chans att ta sig hit. Vi slänger bort våra pengar och vår välfärd för att det ska se bra ut på pappret, men det hjälper inte ett dyft i det stora hela.

Det enda raka är att hjälpa folk på plats, så att de kan lösa sina problem.
menade mer martins inlägg som var starkt politiskt laddat, Johans blogginlägg ser jag som ett humant och fint inlägg:) Sen så har jag en annan syn på läget i Irak, jag ser på läget ur ett marxistiskt perspektiv och där kapitalism och imperalismen är en stor orsak till läget där.

Tycker det är bra att johan att skriva om denna situation, för det är synd om alla som blir utvisade till ett land där det pågår ett krig.
Tack för alla kommentarer, jag återkommer med respons i ett tillägg till bloggposten.
Mvh
/johan e
Synnerligen otrevligt att inte skriva ett personligt svar om du inte gillar mina kommentarer, och dessutom utpeka just mig direkt i bloggen. Tror du att du kan skriva politiska åsikter och bara få medhåll? Då får du nog tänka en gång till. Alla tycker inte som du, och skriver du så får du svar.
Svar från Johan Ericson 2010-11-18 08:45
Ok- då svarar jag dig i kommentarsfältet istället.
Jag är ledsen om du känner dig utpekad, men det är tonen och språket i dina inlägg jag vänder mig mot, tex formuleringen:

"Snyfthistoren på nyheterna ikväll var patetisk. Som om det vore Sveriges fel att religiösa idioter inte kan hålla sams."

Jag tycker att ett sådant påstående är anmärkningsvärt, din politiska hemvist obeaktad!
Mvh
/johan e
Du kan tycka att det är hur anmärkningsvärt du vill. Familjen ifråga hade uppenbarligen inte giltiga flyktingskäl eftersom de levde helt okej vid återkomst till Irak. Jag förstår inte varför vi ska bekosta uppehälle här när det inte behövs.

Om du värnar om kristna i Mellanöstern så är det bästa du kan göra att öppet ta avstånd från islam. Det är där problemet ligger och det kommer att breda ut sig även till våra breddgrader eftersom våra naiva politiker inte förstår faran. Vår invandringstakt är helt vansinnig och konsekvenserna blir värre varje dag. Detta är en högst politisk fråga, inte en humanitär sådan.
Snygg bild, Johan!