Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

VE Day +1 (och 69 ton tyskt stål ;-)


Leica M6, 35/2, senare "om/av-fotograferad" med Leica II och Elmar 50/3,5 med hjälp av en Leitz BELUN (reproställ med mellanringar) för att få "40-tals känsla" i bilden + lite PS.

Jag är inte så intresserad av att fotografera fåglar och älgar - men tacka vet jag 69 ton tyskt stål ;-)

Såklart - jag kanske är lite knäpp, för på semestrarna brukar jag besöka historiska platser, allt från antiken till 1900-talet är av intresse. Finner ett speciellt nöje i att leta upp artefakter och platser där ögonblick i historien liksom "frusit" - för att om möjligt få en bild som återskapar lite av historien. Königstigern (Tiger II) på bilden ovan övergavs av Tyskarna i byn La Gleize i Belgien dagarna före julafton 1944. Och den står kvar, i dag restaurerad till originalskick, inte långt ifrån där den en gång lämnades.

Idag är det 65 år + 1 dag sedan Tyskland skrev under kapitulationsdokumentet, så redan igår den 8:e firade de flesta av de forna allierade VE-Day, men för Ryssarna mfl är det den 9:e som gäller. Varför blev det så?
Jag har läst att det hela berodde på att den ryske representanten i de allierades högkvarter dels hade för låg rang och dessutom inte inväntade Stalins godkännande att delta i kapitulations cermonin den 7/5. När Stalin fick veta att kapitulationshandlingarna redan var påskrivna fick han ett raserianfall och cermonin fick göras om dagen efter (den 8:e) nu med en rysk officer med rätt rang (även de övriga allierade kastade in representanter med högra grad) och som Stalin personligen godkänt. Det hela skedde utanför Berlin - men så sent på kvällen att klockan redan hunnit passera midnatt i Moskva - allt så blev det den 9:e som ryssarna firar. 
Läs mer om det hela på Wikipedia.

Inlagt 2010-05-09 20:19 | Läst 6738 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
I maj -76 var jag med Sunne Musikkår i dåvarande Leningrad. Vi såg även den storslagna paraden den 9:e maj längs Nevskij Prospekt, och fyrverkeriet på kvällen. Det pratades då mycket om den 900 dagar långa belägringen av Leningrad, och alltsedan dess har jag trott att det var det datumet belägringen upphörde, och att det var därför man firade.
Kollade nu, för säkerhets skull. Den upphörde i januari -44!
Kanske firar Leningrad/St Petersburg-borna fortfarande slutet av belägringen, men de gör det den 9:e maj, när alla andra ryssar firar krigsslutet.

På SvD finns en faktaruta, som rätt bra bekräftar det du säger.

Kul att se vilken repro-utrustning du använt. :-)