Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Fartmonster

Stefan skriver om och visar fina flyktbilder på tornseglare i sin blogg, som jag skrev i en kommentar till Stefan har vi inte tornseglare här hos oss. De försvann tyvärr när vi renoverade och byggde till huset. Innan dess kunde vi sitta helt fascinerade på altanen och följa deras flygkonster. Hur det är möjligt att flyga 100 km/tim rakt mot en vägg, och tvärvinkla 90 grader 10 cm innan det smäller är helt obegripligt. Tornseglarungar med perceptionsstörning blir garanterat snabbt utgallrade...

Det gäller nog även dovhjortskalvar, fartmonster de också. Antalet dovhjortar som kommer hit har minskat radikalt sedan i fjol, förra sommaren kunde vi ha åtta och till och med vid ett tillfälle tio kalvar samtidigt, plus mödrar och några yngre hanhjortar. I år är det enstaka kalvar och hindar. I morse kom i alla fall den här lilla raketen tillsammans med sin mor. Det var full fart som gällde, och sannerligen inte lätt att hänga med i plåtandet.

Först spanar man in att man har ryggen fri.

Sedan accar man.

Därpå är det full fart som gäller!

Plattan i botten är det enda som duger!

Vi hoppas att besökarna blir fler snart, det är roligt att följa kalvarnas utveckling och se dem sparra med äldre (han)hjortar.

Vi hörs!

Inlagt 2022-07-23 16:51 | Läst 650 ggr. | Permalink
Härlig bildserie!
Kul att se hur ungdomen provar sin styrka och smidighet.

Hälsningar Jörgen
Svar från aasaboe 2022-07-23 22:50
Tack Jörgen! Ja, det är lika roligt varje år att följa kalvarna. Och i kväll kom de två stycken och höll igång, senare när det var tämligen mörkt kom två herrar med rejäla hornprydnader. De får komma med i nästa blogginlägg.
Vilken fart det är på de små liven och det blir läckra actionbilder när det är lite rörelseoskärpa. Ser gärna mer av detta.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2022-07-24 12:05
Tack Lena! Fart har de sannerligen och det är inte lätt att hänga med med kameran, särskilt inte när det finns träd och buskar som de plötsligt försvinner bakom. Det gör det svårt att ta panoreringsbilder, plötsligt har man en massa lövverk i sökaren i stället för en hjort. Jag hoppas på turen att få fler aktionbilder ;-)
Det är härligt att se denna energi, så snabbt de lär sig manöverera i terrängen med max fart. Fina bilder!
Svar från aasaboe 2022-07-24 14:07
Tack Stefan! Ja, man tröttnar aldrig på dem. Trots att uppvisningarna kommer varje år ser vi alltid fram emot dem.