Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Tornseglaren

Denna fantastiska fågel, en riktig sommarfågel, som lever ett närmast osannolikt liv, vars snabbhet och uppfattningsförmåga övergår mitt förstånd (liknar det Nalle Puh har). Den är en sann utmaning att fotografera, det blir gärna lite avstånd, att följa den på nära håll med teleobjektiv är mer än utmanande. Ja, såvida man inte får låna Jans balkong och använda vidvinkel, för så bra bilder som Jan kan jag inte få stående på gräset hemma, eller annanstans. Men - håll till godo! Här är mina första större försök:

Inlagt 2022-07-23 15:50 | Läst 656 ggr. | Permalink
Dom där är sannerligen inte lätta att få på bild! Vi har inte tornseglare här längre, de försvann tyvärr när vi renoverade och byggde till huset. Innan dess kunde vi sitta helt fascinerade på altanen och följa deras flygkonster. Hur det är möjligt att flyga 100 km/tim rakt mot en vägg, och tvärvinkla 90 grader 10 cm innan det smäller är som du säger obegripligt. Tornseglarungar med perceptionsstörning blir garanterat snabbt utgallrade... Fina bilder!
Svar från Vibybo 2022-07-24 11:39
Tack Christer, har funderat på om tiden kan vara olika för olika varelser, det är inte omöjligt. Min son märkte, att svalor flög in i hans stora tomma lada genom en springa under taket i starkt sommarljus, och i detta mörka utrymme (allt stängt, inga fönster) fann de vägen till boet utan att krocka med takbjälkar t.ex. de ställde om synen på någon hundradels sekund, vilket fick mig att undra - vad ser svalor med?
Jag har tornseglare hemmavid i Göteborg. Dock har jag inte försökt att fotografera dem. Jag tror inte att jag har kamera och objektiv för det. Men jag kanske skall testa!?
Du har fina bilder att visa så det lockar till lite aktivitet.
Svar från Vibybo 2022-07-24 11:45
Tack Sven, det beror lite på hur nära man kommer dem, vilken utrustning som är att föredra, men det måste vara en snabb autofokus vid användande av teleobjektiv, vilket är ett måste på längre håll. Läs gärna om Jans fotograferande från sin balkong.
Sven Blomquist 2022-07-24 12:03
Jag skall testa från min balkong. Det flyger ofta tornseglare på 20-30 meters avstånd. 90 mm på en Fuji XT4 är det bästa jag kan använda. Vi får se vad det kan bli.
Svar från Vibybo 2022-07-24 12:09
Ett teleobjektiv som inte är alltför smalt i synfältet gör det ju betydligt lättare att följa fågeln.
Inga dåliga bilder du fått ändå. De är sjukt snabba precis som du säger och ett svårt motiv att få "närbilder" på.
Om man inte heter Jan och kan fotografera med vidvinkel ;)
Svar från Vibybo 2022-07-24 11:49
Tack Joakim, du har så rätt, men det är svårt att motstå utmaningen, det blir någon slags sport.
Vad fint! Ja, dom är en utmaning helt klart.. Den första bilden är ju en fullträff, får bara några enstaka sådana under en hel sommar.. men oftast är det med vidvinkel för mig eftersom dom passerar så 'lyxigt' nära, ibland bara 1 m. från balkongräcket i hög fart! Ingen av mina kameror hinner fokusera, man får förinställa ett 'gissat' avstånd och då köra med manuell fokus och en snabb slutartid med 24 mm. vidvinkel på FF, och grovinrikta kameran med högerhanden när dom kommer farandes, och försöka följa med i deras flykt, det blir många bilder och bara ett fåtal som blir bra.. När dom passerar så nära så hör man t.o.m. ett litet brus från deras vingar.. Sen har jag en kamera med tele också liggande nära, att ta till när molnhimlen bjuder på en extra fin bakgrund ibland, och seglarna ibland är högt upp även i grupp. Nästan varje dag bjuds man på den här uppvisningen och dom är oftast som mest aktiva ju varmare och soligare det är .. en 'äkta' sommarfågel som mig veterligen kommer sist av alla våra flyttfåglar men stannar oftast ända in i halva augusti här, om det då inte blivit för kallt redan (för lite insekter i luften)!
Hälsn! Janne.
Svar från Vibybo 2022-07-24 11:57
Tack Jan, vidvinkel har ju den stor fördelen med skärpedjup, det underlättar vid förinställning av avstånd, som mitt Laowa 7,5 som jag oftast sätter på bländare 8 vid landskapsfoto och slipper fundera på skärpa. Hemmavid kan, när jag kopplar av på gräsmattan (ska föreställa det), ibland hela tornseglarflocken passera ett par meter över huvudet i full fart, ett härligt svischande ljus jag älskar, samtalar de då också är det ännu bättre.
Snyggt, jo det är en utmaning. Jag fotograferande några från balkongen i Rydebäck för några veckor sedan, och det många suddiga om det nu blev någon bild överhuvudtaget. Du fick några skarpa och jag tycker mig se en insekt också i en av bilderna
Svar från Vibybo 2022-07-24 12:01
Tack Peter, det har blivit en utmaning för mig, en slags sport. Men bara ibland. Såg på bilden, att det kunde vara en insekt där, men var inte helt säker.
Snyggt!
De är inga lätta fotoobjekt. Jag märkte att när jag försökte mig på det för en del års sedan att de tycks flyga i liggande åttor eller utdragna ellipser när födosöker i lufthavet.

Hälsningar Jörgen
Svar från Vibybo 2022-07-24 12:03
Tack Jörgen, jag tycker mig se vissa banor de tar, men högst tillfälligtvis. Det har inte varit till hjälp för mig, det är uthållighet som gäller, de har mycket hög oförutsägbarhet.
Tornseglare är en stor utmaning och jag tycker du har lyckats mycket bra. Fint när man kan se detaljer på fåglarna vilket också är en utmaning då man fotar i sol mot en himmel. Första bilden är nog kanske den bästa men det är flera fina i denna kollektion.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2022-07-24 12:07
Tack Lena, det där med silhuetteffekten är sannerligen en utmaning när jag sitter där och gör de grundläggande sakerna i bildbehandlingsprogrammet - ljus, kontrast, skärpa, färg. Om du ser tillbaka på bilderna är där någon bild (som 3:e nerifrån) där fågeln ser ut som en rökt sill som fått vingar, det är INTE snyggt. Fågelns svarta färg blir brun när jag försöker få fram detaljer, men å andra sidan har jag aldrig detaljstuderat en tornseglare i handen.
Tornseglaren är min i särklass mest fotograferade fågelart. Har varje sommar nya mål att försöka lyckas med. Har genom åren delat ett stort antal av mina tornseglarbilder i min blogg, tror det är runt 900 bilder hittills… 😁

Svårt att låta bli att fotografera den, även fast jag alltid försöker flytta fram positionerna varje sommar.

Fina flyktbilder du gjort!
Svar från Vibybo 2022-07-24 12:15
Tack Terje, har just själv startat med denna sport då min "nya" kamera jag köpte visade sig fungera hyfsat bra på flygande fågel. Det är spännande och svårt att låta bli när man står där med teleobjektivet, tornseglarna och himlen ovanför. Normalt har jag hindrande objekt och lite väl smalt fönster uppåt, men å andra sidan kan jag ändå inte glo åt alla håll samtidigt.
Mycket fina bilder! Inte lätt att fånga dem på bild.

MvH
Johnny
Svar från Vibybo 2022-07-24 12:16
Tack så mycket Johnny- det är väl det som är dragningen, själva utmaningen, och fågeln i sig som är en sådan gåta.