Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Sparsam el-användning och sparsamt med hjortbesök

Jag läser på nätet att det är fler som sparar el. I alla fall här söderöver där förbrukningen sjunkit trots lägre temperatur i år än i fjol, norröver har man i stället ökat förbrukningen. Vi fortsätter att spara så gott vi kan, kofta på och lägre temperatur i huset är vad som gäller. Våra träbriketter eldar vi bara när det är riktigt befogat, numera är de inte billiga de heller. För något år sedan kostade 10kg 40:-, sedan steg det till 50:- och därpå till 70:-. Senaste noteringen i Kristianstad är 90:- (jag har jämnat till priserna som hela tiden var av typen x9:95). Men om man ska elda briketter som kostar nästan 10:- per kilogram får det vara rejält dyr el om det ska löna sig. Vi har inga planer på att handla till det priset, kan jag avslöja. Hittills i oktober har vi hållit ner el-åtgången kraftigt trots lägre temperatur än i fjol, prognosen säger att vi ska landa på 38% lägre i år. Tveksamt att vi vågar tro att det ska gå i uppfyllelse men vi sparar på. Vår snittbesparing jan-sep ligger på 21,83% med 4,41% som lägsta siffra och 45,83% som högsta. Besparingen i sydsverige som nyheterna nämnt är 7%. Vi får jobba på allihop!

Det har varit sparsamt med hjortbesöken också i höst. I förrgår och i går kom i alla fall höstens första hjort med skovelhorn i sällskap med hindar, kalvar och spetshjortar.

Han var litet avig mot spetshjortarna och höll dem kort.

Det gick undan när han satte efter dem!

Han är ju ganska stilig.

Spetshjortarna blev inspirerade och hade stångningskamp.

Tjejerna stod i kanten och tisslade och tasslade.

Ibland blev det litet förvirrat.

Det gäller att hålla reda på var han är!

Så att man inte hamnar i ett bakhåll.

Jag kan berätta att den upplöjda gräsytan är inte dovhjortarnas jobb, det har vildsvinen skött om. Man blir litet §§##%&§§!

Vi hörs.

Inlagt 2022-10-11 18:59 | Läst 492 ggr. | Permalink
Mycket stilig bild på hannen mot slutet, då han visar upp sej och näst sista bilden gillar jag också lite extra. Vildsvin har t o m varit inne på campus Ultuna och bökat upp en gräsmatta samt en lång plantering med olika lökar.
Hälsingar Lena
Svar från aasaboe 2022-10-12 12:25
Tack Lena! Vildsvin är mindre roliga som besökare milt sagt. Min fru planterade en stor omgång lökväxter i gräsmattan för att få blomning som vi brukar kalla löksoppa. Efter en vildsvinsattack fanns inte en enda lök kvar bortsett från snödroppar som de inte gillar.
Elen är ett samtalsämne, helt klart. Alla berörs ju. Vi har nu flyttat till en lägenhet med frånluftsvärmepump, så vi får se hur det går i vinter. I vårt tidigare boende hade vi pelletspanna, som skötte tappvatten och värmeelementvatten. Endast hushållsel Runt 4500 per år. Nu har även pelletspriset ökat, för tre månader sedan betalade jag 50 kronor för en säck på 16 kg, nu kostar den säcken i stort sett 100 kronor!

Fina bilder på "dina" hjortar! :)
/B
Svar från aasaboe 2022-10-12 12:34
Tack Bengt! Prisökningarna över huvud taget är inte nådiga att tas med. Man undrar hur det skall bli med utslagningar framöver när folk inte klarar ekonomin.

Hjortarna är i alla fall ett glädjeämne för oss, de har lärt oss massor av hjortetologi under alla år de kommit hit. Massvis med bilder så klart, helt meningslösa för många men värdefulla för oss att kunna kolla upp bakåt. Dumt nog dröjde det ända till här om året innan jag började försöka filma, det har verkligen blivit ett lyft i hjortstudierna trots kvaliteten -man är ju ingen David Attenborough-filmare precis ;-)
Jo det är en fruktansvärd ökning på briketterna. Jag köpte tidigare i Danmark för ungefär 15:-för 10kg. För några månader sedan fick jag köpt på Bauhaus i Sverige för 33:- det ansåg jag dyrt då, men nu kostade de 90:-. Jag fick iaf köpte 15 paket, och så har vi en hel del ved i Kungsbacka som vi nu flyttar till sommarstugan i Danmark, för det är i Danmark som vi behöver veden i vinter vi har stängt huset i Kungsbacka för vintern. Besparingarna ser ändå vettiga ut, vi hade inga direkta besparingar under sommaren, men nu i september hade vi sparat ungefär 25% och vi kommer nog spara en hel del i vinter då vi också har stängt ner kolonin i Helsingborg under vintern. Så nu är det bara huset i Danmark och lägenheten i Helsingborg vi använder. Fint med hjortarna.
Svar från aasaboe 2022-10-12 12:37
Tack Peter! 15:- paketet, vilket drömpris! När vi började med briketter var priset tämligen lågt, jag minns inte hur lågt med 15:- tror jag inte att jag upplevt. Hade det varit aktuellt pris nu skulle jag ha köpt några pallar. :-)
pdahlen 2022-10-12 13:38
Det var för ungefär 3-4 år sedan i Danmark som man kunde köpa dessa briketten på många olika ställen för ungefär 8-9 st för 100:- i Dkr, fanns på alla byggvaruhus och även på större köpcenter. Dessa fanns med i deras veckoerbjudande nästan varje vecka. Jag köpte några hundra förpackningar och har fortfarande ett tiotal kvar, men kompletterade nu för 33:- från Sverige då de inte fanns den typ av drive i Danmark längre. Det var lite grann som vi hade 5 kaffe för 100:-, den tiden är också förbi
Gillar dina hjortbilder. Härligt att se :-)
Elen ja, den är dyr. Mer klädesplagg på, lägre temperatur inomhus. Det ska nog gå bra.
Svar från aasaboe 2022-10-12 12:38
Tack Joakim! Ja, extrakofta och filt ovanpå täcket, får se om det räcker.
Väldigt stilig herre du porträtterat där, han håller ordning i flocken. Vildsvin bökar upp det mesta med en otrolig hastighet. Mycket trevliga bilder på hjortflocken.
Svar från aasaboe 2022-10-12 12:40
Tack Stefan! Han har mycket ordningsman i sig, men han har lugnat sig en aning nu :-)
Fin och rolig serie bilder.
Vi har fjärrvärme, men elpriset har gjort att vi försöker spara in på hushållselen så gott det går ändå. Hitintills har vi sparat in 12% jämfört med förra året.

Hälsningar Jörgen
Svar från aasaboe 2022-10-14 08:58
Tack Jörgen! 12% är inte illa, vi som har el till både värme och varmvatten har ju mer att ta av så att säga. Luftvärmepumpen hjälper litet, men den räcker inte till hela huset.
Trevligt att se att några av era hjortar har artigheten att komma på besök. Oktober är ju dovviltets brunstmånad och det syns tydligt, att skovelhjortens hals har blivit grövre. Brukar du höra dem bröla när de är i er trädgård? De har ju långt ifrån lika imponerande bröl som kronhjortar men det är ändå lite mysigt att höra dovisarna också. Likaså roligt att se att även ”småpojkarna” blir lite till sig och vill mäta krafterna, även om det dröjer några år innan det blir allvar för dem.

Det där med elen är däremot inte lika roligt som dovisar. Även om man som jag bor i lägenhet, har det blivit mer än dubbelt så höga elräkningar. Detta trots att jag har mindre förbrukning jämfört med samma månader förra året. När jag fick första chockhöjda räkningen var jag övertygad om, att det var ett misstag, att något blivit fel. Från att ha haft elräkning på 270-290 kr/mån var den på 644 kr! Dubbelt så dyrt är numera det ”normala”. Det känns i plånboken när man bara har en liten pension. Och när man inte är rik och har råd att slösa, får man ju heller inga extra ekonomiska bidrag.
De som bestämmer elpriset för oss i södra Sverige är som vildsvin i så motto, att de bökar sannerligen upp stor del av ens tillvaro.
Hälsningar Christina
Svar från aasaboe 2022-10-14 09:04
Tack Christina! Det händer att skovelhjortar brölar, men det hörs inte mycket av det inomhus (mitt "gömsle" är mitt arbetsrum, köket och sovrummet). Efter att jag skrev detta inlägg har det varit mycket sparsamt med hjortar, skovelhjort har vi inte sett alls på flera dagar.

Elen tar en orimligt stor del av ekonomin nu, vi har båda små pensioner så att spara är högprioriterat. Förhoppningsvis stämmer den där spådomen om en mild vinter.