To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Med Holgan i Estland

Holga 120 GN är en kinesisk plastkamera som tar 120 rullfilm och aldrig slutar överraska. Man får bereda sig på allt från oskärpa och vinjetteringar till ljusläckage. Exponeringsalternativen är två, en "sol" och "en sol bakom moln". En avståndskala finns på plastbjektivet men man får uppskatta avståndet. Nu kan ju dagens digitalfotografer undra varför i all fridens namn man anväder en sådan kamera idag, och det kan kännas som en befogad fråga. Själv tycker jag den är rolig och passar till vissa motiv, som t.ex  "halvdekadenta" sovjetminnen. Jag skrev några inlägg tidigare från vår estlandsresa i somras, men då var ännu inte holgabilderna frakallade.

Här ett sovjetbyggt höghus i byn Kallaste på estiska landsbygden.

En del av muren på en slottsruin som fått förfalla. Tõrva Estland.

Ivangorod på ryska sidan sett från Narva.

Estisk gränsmarkering i Narva-Jõesuu. På andra sidan älven bor den uppretade ryska björnen, som tyvärr inte längre sover...

Här möts Estland, Ryssland och havet, Narva-Jõesuu. Jag vet inte om det har varit nån form av hamnbyggnation, eller enbart en pir / vågbrytare.

Linnahall i Tallinn, ett mastodontbygge som blev klart till OS 1980, men som idag är långt i från sin forna glans.

Bildern tagna på utgången Ilford HP5 och framkallad i D76 1:1 13 min i 20 grader.

p.s ni kan vara lugna, jag hade nog också en Olympus med mej för mera seriösa analoga svartvita bilder.

Postat 2023-10-06 19:17 | Läst 539 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hemma igen efter service

Efter en treveckors tur till Kameraseppo i Toijala fick jag idag tillbaka dessa två nyservade.

Den röda, tillsammans med Zuiko 50  mm f 1.4, är en av mina absoluta favoriter som jag "vuxit upp tillsammans med". Det kan man säkert också gissa sig till p.g.a slitaget. Lädret bytte jag för snart tio år sedan, originalet "flaggade" i alla hörn och det hade börjat lossna bitar. Jag tycker det röda passar bra ihop med mässingspatinan som gör vilken leicaägare som helst grön av avund.

Den kromade är ett loppisfynd för € 20,-. Utvändigt är den nästan mint, men såldes som defekt p.g.a slutartiderna. Det konstiga var att de långa tiderna lät ok medan allt från en 60-dels sekund och neråt lät likadant... Det brukar ju vara de långa som släpar. Det visade sig att alla tider var exakata, men spegeln var slö. Nu är det åtgärdat och det är bra att tuta och köra. Skall så småning köra första testfilmen i den, men jag har några andra kameror med filmer på hälft som jag först skall fota klart.

Postat 2022-12-05 17:44 | Läst 721 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fotografen på bilträffen

Jag har framkallat en del filmer från i somras som legat i frysen. Här är några bilder från en veteranträff i somras, då jag passade på att rasta min Leica M4. Tyvärr var vädret inte det bästa och det märks genast på deltagarantalet. Ford freaks Finland stod för arrangemangen så Fordarna var väl representerade vädret till trots.

Det fanns också andra som gick runt med kameran eller telefonen i högsta hugg.

Några Fordar till

Och till sist en av mina absoluta favoritet bland bilar, Ford Mustanng. Den här en knallröd cab med vitt tak, en riktig karamell!

Bilderna tagna med Leica M4 på Fomapan 100, exponerad enligt ISO 100. Framkallad i D-76 1:31 9 min i 20 grader.

Postat 2022-10-29 20:36 | Läst 579 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Exakta II

Exakta II en vacker kamera i mina ögon.

Då man inte alls är som andra utan håller på med allsköns gamla kameror och stänger in sig allena i ett mörkt rum och ännu till trivs där, så anses man ibland som lite udda i bekantsakpskretsen. Men det har sina fördelar. Allt emellanåt hittar nån en gammal släktings kamera som de inte vet vad de skall göra med, och hellre ger bort åt en intresserad än att de slänger den, vilket jag är tacksam för. Oftast är det plastiga pocketkameror och dylikt, men ett och annat trevligt exemplar har också hittat hem till mej.

En av dem är Exaktan på bilden. Trots att den är i fint yttre skick så fungerar den tyvärr inte, det skulle verkligen vara intressant att fotografera med den här. Det sitter knappar, rattar och vred lite här och var och det skulle med säkerhet ta sin tid innan man har den här i ryggmärgen. De som jag frågat säger att den är tekniskt invecklat och svår och dyr att renovera. En reparatör i Helsingfors hade gett offert på flera reparationer, men ingen hade ännu lett till affär...

Enligt serienummern har jag kommit fram till att den här borde vara den första generationen av Exakta II, det finns tre av dem. Den skulle ha tillverkats bara från februari till juni 1949 om man får tro den källan på nätet. 

Är det nån av herrarna, eller för all del damerna också, som har nån erfarenhet av en sådan här kamera? Skulle vara intressant att höra hurdan den är att fota med och vad den presterar.

Postat 2022-10-18 18:45 | Läst 987 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Vinterförråd

Ännu inget "riktigt" mörkrumsarbete, men snudd på i alla fall. Idag laddade jag 30 m HP5 och med det skall jag väl klara mig galant över den mörka tiden. 

Det var första gången jag laddade Leica IXMOO kassetter, skall bli intressant att testa dem i M4:an. Jag har lyckats komma över tiotalet av dem och skulle vilja ha några till. Det finns nog en del till salu men priserna börjar vara normal leicanivå. Det är så gott som omöjligt att hitta IXMOO:n under € 50,- nånstans. Men å andra sidan är det ju ingen bra hobby om det blir tid och pengar över...

Jag laddade också några kassetter med film för 20 exponeringar, det behövs ibland för "tester och experiment".

Ha en trevlig lördagkväll.

Postat 2022-10-08 18:34 | Läst 887 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa