To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Minimalistisk

Jag har länge gått och varit sugen på att testa storformat, men det har bara inte blivit av. Nu på vårvintern slog jag till och köpte en Tachihara 4x5". Det dök upp ett rätt så komplett paket till ett enligt mig vettigt pris. Jag har ännu inte haft tid att sätta in mig grundligt i den men några bilder har tagit och framkallat.

I vår lokala fotoklubb Ekenäs fotoklubb EFK hade vi en tävling för printar / papperskopior med temat "minimalistisk". Här hemma har vi en citronplanta som verkar sjunga på sista versen så jag tänkte att det kanske kunde vara ett passande motiv. Jag beslöt att försöka få till en bild med storformatarn och här är resultatet.

Bilden är tagen på Fomapan 100 (exponerad enligt ISO 100) och framkallad i D76 1:1 i 10 min 20º. 

Ännu finns det nog en hel del att träna på, men juryn som den här gången bestod av medlemmar från Ekenäs konstförening gillade bilden såpass att den kom på andra plats.

Postat 2023-05-20 21:22 | Läst 376 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

VWappu 2023

På söndagen var det dags för den väst-Nyländska avdelingens av FVWA (Finska VW klubben) årliga första majkörning, VWappu (Vappu är Valborg på finska, därav namet).

På lördagen hade jag en liten koll av bilen, som kallas Folke, inför säsongens första längre resa. Selma skötte besiktningen och bilen fick godkänt!

Vi hade ungefär en timmes körning till startplatsen Salmen ulkoilualue i Vichtis. Där bjöds det på första majbrunch på cafét Pohjoinen pirtti. Det samlades en hel del intressant på parkeringen.

Bubbla från tidigt 50-tal, 1953 kom den hela lilla bakrutan.

Panelvan från medlet av 60-talet

En Karman Ghia med passande utrustning.

En del ombyggt också. Månne sätena är bekväma?

Och så Folke naturligtvis

Från Vichtis körde vi vidare till Högfors (Karkkila på finska). Där har den kände filmregissören Aki Kaurismäki inrett en ny biograf, Kino Laika, för ett par år sedan. Hela salongen var reserverad för oss och vi såg filmen Alcan highway. En dokumentärfilm om en finländare Heikki "Hese" Tolonen som köpte ett lastbilsvrak i USA. Bilen hade inte rört sig på 40 år och hans dröm var att åka med den från Alaska till Vancouver. En sevärd film för den bilintresserade. Som extra krydda var regissören Aleksi Salmenperä på plats och berättade om inspelningarna innan förevisningen började. Alcan Highway (film) - Wikipedia

Det blev en trevlig söndag tillsammans med likasinnade. Vädret var soligt om dock rätt så svalt. Folke klarade bra säsongens första 250 km!

Bilderna tagna med Olympus OM-D E Mk II och iPhone. Och vissa av er kan vara lugna M4:an laddad med PAN-F var också med. Kommer eventuellt bilder tagna med den senare.

Postat 2023-05-02 19:49 | Läst 556 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera