To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Makro med OM4-Ti

Det var några rutor kvar på filmen så det fick bli några makrobilder med OM4:an. Objektivet är ett av mina favoriter bland mina Zuikon 50 mm f 3.5 macro.

Filmen är Ilford PAN F exponerad enligt ISO 50.

Postat 2023-10-24 13:50 | Läst 343 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Höstvecka i Tärnafjällen, Gausjosjö sameviste

Här ett par 4x5" bilder från första dagen på min höstresa i Tärnatrakten. Ungefär halvvägs mellan Tärnaby och norska gärnsen ligger Strimasund. Därifrån, genast från blå vägen går en ca 3 km rätt så lättgången vandringsled till det gamla samevistet i Gausjosjö. Ett ställe jag besökt tidigare och det är definitivt mödan värt att ta sig dit. 

Båda bilderna tagna med Tachihara 4x5" på Fomapan 100. Framkallad i D-76 1:1 10 min i 20 grader.

Postat 2023-10-12 20:05 | Läst 408 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Med Holgan i Estland

Holga 120 GN är en kinesisk plastkamera som tar 120 rullfilm och aldrig slutar överraska. Man får bereda sig på allt från oskärpa och vinjetteringar till ljusläckage. Exponeringsalternativen är två, en "sol" och "en sol bakom moln". En avståndskala finns på plastbjektivet men man får uppskatta avståndet. Nu kan ju dagens digitalfotografer undra varför i all fridens namn man anväder en sådan kamera idag, och det kan kännas som en befogad fråga. Själv tycker jag den är rolig och passar till vissa motiv, som t.ex  "halvdekadenta" sovjetminnen. Jag skrev några inlägg tidigare från vår estlandsresa i somras, men då var ännu inte holgabilderna frakallade.

Här ett sovjetbyggt höghus i byn Kallaste på estiska landsbygden.

En del av muren på en slottsruin som fått förfalla. Tõrva Estland.

Ivangorod på ryska sidan sett från Narva.

Estisk gränsmarkering i Narva-Jõesuu. På andra sidan älven bor den uppretade ryska björnen, som tyvärr inte längre sover...

Här möts Estland, Ryssland och havet, Narva-Jõesuu. Jag vet inte om det har varit nån form av hamnbyggnation, eller enbart en pir / vågbrytare.

Linnahall i Tallinn, ett mastodontbygge som blev klart till OS 1980, men som idag är långt i från sin forna glans.

Bildern tagna på utgången Ilford HP5 och framkallad i D76 1:1 13 min i 20 grader.

p.s ni kan vara lugna, jag hade nog också en Olympus med mej för mera seriösa analoga svartvita bilder.

Postat 2023-10-06 19:17 | Läst 544 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Höstvecka i Tärnafjällen, Ruttjebäcken

I somras bytte frun jobb så hon hade inte möjlighet att hålla höstledigt i år så jag beslöt att än en gång åka till Tärnafjällen där allt en gång fick sin början. Här finns ett gammalt blogginlägg angående det: Hur allt fick sin början - Fotosidan

Här föddes mitt foto- och fjällintresse och hit har jag återvänt flera gånger. Om jag minns rätt är det här nionde gången och så gott som varje gång har det blivit en tur till Ruttjebäcken.

Man kommer nära med bil och därifrån är det en dryg kilomter fram och tillbaka. Förstås är den längre men den planar så småningom ut och blir mindre. I början finns många större och mindre forsar och bäcken har under tidernas gång arbetat sig djupare ner i berget. Längs med den korta sträcka jag gick finns det otaliga jättegrytor.

Här kan man störva omkring med kameran hur länge som helst och det utnyttjade jag den här gången när jag var allena och hade all tid i världen. Då den ligger så lämpligt till passade jag på att bära med mig min Tachihara 4x5. Jag skaffade den för ett halvår sedan och ännu går det långt ut på att lära sig alla möjligheter med en sådan här kamera. Storformatsfotografering var helt nytt för mig, men har lockat redan en längre tid. 

Här har jag den uppriggad och just tagit en bild. Så många blev det inte p.g.a begränsad mängd filmhållare tills vidare.

Resultatet syns här. Filmen är Fomapan 100, enligt ISO 100. Ljuset mätt med spotmätare på flera ställen och exponerad enligt medeltalet.

En bild till där jag använde ND4 filter för att få längre tid. Mätaren visade 4 eller 5 (minns inte vilket) och enligt Fomapan 100:s reciproktabell krävdes en tid på 45 s för korrekt exponering. Och helt fel blev det inte. Det här inspirerar absolut till mera "extra slow foto" eller börjar det "meditativ foto"...

Svartvita bilderna är framkallade i D76 1:1 10 min i 20 grader.

Postat 2023-10-02 19:46 | Läst 348 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera