To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Månne det blir nån julefrid i år?

Jag har länge levt med måttot "det blir ingen riktig julefrid utan stulen gran", men i år tog jag risken och köpte en. Få se hur det går... 

Nu är den i alla fall klädd, det mesta av julförberedelserna och den obligatoriska julbastun undanstökad så det är tid att pusta ut och njuta en stund. I morgon till gravgården med ljus och ett kyrkobesök på eftermiddagens julbön. Sedan väntar julmat och i bästa fall ett besök av julgubben. Man kan ju alltid hoppas på ett paket.

Jag önskar Er alla här på fotosidan en riktigt God Jul!

Postat 2022-12-23 21:13 | Läst 456 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Snön kom till sydkusten

Vi har haft några cm snö här på finska sydkusten redan i ett par veckors tid, men i går och i natt kom det med besked. I går kväll och i dag på förmiddagen var sitt tvåtimmars pass med skyffeln så det blev att skippa den här veckans gymsession med gott samvete. Vårt hus i dag mitt åt dagen.

Vy från trappan efter att gången till vedlidret är skottad. Man får hoppas att fruktträden (äppel, päron och körsbär) inte brister.

På min "officiella" mätplats visar det 38 cm. Det är på vår grillplats där det är betongplattor under för att få exakt resultat. Den är på hösta stället där det inte bildas drivor, så ställvis var det en hel del mera. Till natten mellan måndag och tisdag väntas här 13 cm till och ytterligare 5 cm i slutet av veckan. Börjar vara tillräckligt för mina behov...

Svängde mig 180 grader och tog en bild över utsikten från uteplatsen. Här bukar vi sitta och beundra solnedgångarna på sommarkvällarna.

Till sist ännu en bild från en promenad längs byvägen.

Rastade nog M4:an också men de bilderna dröjer som bekant ett tag.

Nu känns det definitivt läge för lite spetsad glögg!

Postat 2022-12-11 18:09 | Läst 407 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett glas inhemskt på självständighetsdagen

Idag den 06.12 är det Finlands självständighetsdag som firas på olika sätt runt om i landet. Det mest synliga är förstås självständighetsfesten på slottet där president Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio är värdar. För de flesta betyder det väl närmast en ledig dag som flaggan är hissad om man gör det lite festligt för sig. En annan tradition är att bränna ett blå-vitt självständighetsljus. I tider som råder värdesätter jag verkligen att vi får fira en dag som denna! 

Här får det bli ett glas fosterländsk whisky. Teerenpeli whiskyn destilleras i Lahtis och de har flera fina sorter i sitt utbud, som t.ex denna "Savu". Teerenpeli betyder för övrigt "orrspel" och savu kort och gott "rök". Glaset är tillverkat av Iittla och designat av Timo Sarpaneva. Mer finländskt än så här fick jag inte till det.

Trevlig kväll på er på andra sidan viken också!

Postat 2022-12-06 17:57 | Läst 615 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hemma igen efter service

Efter en treveckors tur till Kameraseppo i Toijala fick jag idag tillbaka dessa två nyservade.

Den röda, tillsammans med Zuiko 50  mm f 1.4, är en av mina absoluta favoriter som jag "vuxit upp tillsammans med". Det kan man säkert också gissa sig till p.g.a slitaget. Lädret bytte jag för snart tio år sedan, originalet "flaggade" i alla hörn och det hade börjat lossna bitar. Jag tycker det röda passar bra ihop med mässingspatinan som gör vilken leicaägare som helst grön av avund.

Den kromade är ett loppisfynd för € 20,-. Utvändigt är den nästan mint, men såldes som defekt p.g.a slutartiderna. Det konstiga var att de långa tiderna lät ok medan allt från en 60-dels sekund och neråt lät likadant... Det brukar ju vara de långa som släpar. Det visade sig att alla tider var exakata, men spegeln var slö. Nu är det åtgärdat och det är bra att tuta och köra. Skall så småning köra första testfilmen i den, men jag har några andra kameror med filmer på hälft som jag först skall fota klart.

Postat 2022-12-05 17:44 | Läst 723 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera