Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Håll igång de gamla kamerorna - liksom elementen!

Saker och ting mår bra av att användas. Det gäller i allra högsta grad gamla kameror och dito element. Om vi börjar med det sistnämnda så har jag haft ovanligt kallt i mitt radhus under de sista veckorna. Elementen har blivit luftade men det har inte hjälpt. Då erinrade jag mig att stiftet som sitter under varje termostat inte hade blivit motionerat på länge. Jag letade därför fram en lämplig tång ur verktygslådan och greppade med den tag i stiften och drog fram och tillbaka ett antal gånger. Tro det eller ej, men efter bara några minuter känner jag hur värmen strålar ut över elementen. Prova själv får ni se.

Jag har några gamla Pentax Spotmatic F som fått vara overksamma nu en tid så det var dags för lite motion. I med T-max 400, på med normalen och så ut i gråvädret. För gråväder var det den här dagen. Det kan inte hjälpas motion behöver både kameror och fotografer. Filmen har legat i negativpärmen i fyra-fem dagar så den är inte helt slät. Egentligen ska väl filmen ligga längre för att släta ut sig innan den skannas men nu behövde även skannern få lite motion så därför fick det bli så här.

 

 

Det finns alltid något att fotografera. Analogt eller digitalt. I alla väder.

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

Inlagt 2010-10-25 23:23 | Läst 5629 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Du har så rätt, saker måste användas! Och förvisso måste radiatortermostater få sig en överhalning med jämna mellanrum.

Den gamla Pentaxen hedrar sitt namn och rykte. Är det 50 mm optik? Jag har för mig det. Jag var i alla fall väldigt förtjust i Pentax' normaloptik på den tiden det begav sig och tog många höjdarbilder med den. Men tyvärr var kameran inte min, jag hade fått låna den av en generös vän. TMAX400 var bestämt ett perfekt val också. Vem sa att det var fotografen som tog bilden? :-D
Svar från pic-tor 2010-10-26 14:41
Hej Ernst Göran. Den normal jag har till Pentax Sp F är SMC Takumar 1.8/55 mm. I vissa situationer kan den kännas lite för lång men i övrigt gillar jag den. Med det objektivet har du alltid full bländaröppning när du mäter och det gör sökaren ljus.
Fina bilder torbjörn, ha en fortfarande fin vecka:o)
mvh synnöve
Svar från pic-tor 2010-10-26 14:45
Tack så mycket Synnöve och jag önskar även dig en fin fortsättning på den här veckan.
Takumar 55 mm. Jo nu minns jag att Pentax körde med lite längre normalobjektiv än andra. Det var visst något tekniskt skäl till det. Och full glugg vid mätning är förstås vad man vill ha. Jo, jag minns den som väldigt användbar för utomhusfotografering.