Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Domedagen infaller i år den 11 november

Profetior om jordens undergång uttalas så gott som varje år av personer från någon religiös sammanslutning. Jag kan inte minnas att någon representant från vetenskapssamhället gjort liknande precisa uttalanden. I dag vet vi väldigt mycket om universum. Alltifrån uppkomsten, hur universum har utvecklats, och fortfarande utvecklas, och slutligen hur allt en gång kommer att sluta. Det kan finnas någon detalj här och där man är oense om men att livet på jorden har ett bäst-före-datum är alla överens om. Sköter vi människor oss exemplariskt och förvaltar Jorden som den bör förvaltas så kan liv existera ännu under många miljoner år. Sedan upphör förutsättningarna för liv och lär knappast återkomma. Under universums hela livslängd beräknas liv endast ha existerat under en miljarddels sekund.

Sådana här tankar kommer till mig när jag strosar runt på S:ta Claras kyrkogård i centrala Stockholm. Någon har ristat in domedagsprofetian på kyrkans ytterväggar. Inte bara på ett ställe utan på flera ställen. Hur kan man bara göra något sådant? Det finns andra, mer vardagliga, inskriptioner på väggarna också. Kanske skrivna i förtvivlan, eller längtan, efter domedagsprofetians inristande. Jag är inte troende men är fortfarande medlen i Svenska kyrkan. Kyrkorna i vårt land representerar ett ofantligt stort kulturellt värde som måste skötas och underhållas och jag stödjer med mitt medlemsskap detta. Sedan tycker jag också att diakonin gör ett bra arbete. Det är religionen, av vilken sort det än må vara, som jag bara inte kan ta till mig.

Samma dag som jag strosar runt på kyrkogården läser jag i DN att någon föreslår att kyrkor borde sprängas i luften för att minska på driftskostnaderna. Medlemsantalet är visst på nedgång och det är problem med att få ekonomin i balans. Det måste väl ändå finnas bättre alternativ än denna massiva kapitalförstöring. Svenska kyrkan verkar inte må så bra för tillfället. Vad göra? Ta bort de religiösa inslagen? Blir något kvar då? Varför inte fortsätta det arbete som Jesus inledde? Ta hand om fattiga, sjuka och utslagna människor. Människor som dagens politiker sparkar på.

Jag hoppas vi slipper se någon kyrka sprängas i luften. Det måste finnas alternativa användningar för de flesta. Många går ju att göra om till bostäder t ex.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-10-04 10:30 | Läst 3042 ggr. | Permalink

"Han som klottrat/ristat in på kyrkorna (och även en del moskéer) är sannolikt Lars Larsen, eller "Munken" som han vill kallas.... Mer om honom går att läsa på hans, något förvirrade, blogg: http://larslar.blogg.se/da/category/about-11112011.html Jag vet att han har blivit gripen av polisen för detta tilltag och tillbringat tid på mentalsjukhus. Jag är heller inte troende, men tycker att kyrkor är bland de vackraste inslagen i stadsbilden, så det vore väl synd och skam att bara spränga dem i luften. Härbärgen är ingen dum idé."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Han som klottrat/ristat in på kyrkorna (och även en del moskéer) är sannolikt Lars Larsen, eller "Munken" som han vill kallas.... Mer om honom går att läsa på hans, något förvirrade, blogg: http://larslar.blogg.se/da/category/about-11112011.html

Jag vet att han har blivit gripen av polisen för detta tilltag och tillbringat tid på mentalsjukhus.

Jag är heller inte troende, men tycker att kyrkor är bland de vackraste inslagen i stadsbilden, så det vore väl synd och skam att bara spränga dem i luften. Härbärgen är ingen dum idé.
Svar från pic-tor 2011-10-04 21:05
Tack för länken Christian. Jag kikade in en stund på bloggen och visst verkar förvirringsnivån vara hög. Man får ju hoppas att man får stopp på honom, om det nu är han, innan fler kyrkor förstörs. Har en börjat kludda ned så är risken stor att det kommer efterföljare.

/Torbjörn
Den som klottrat kanske är desinformerad, vi får väl hoppas det.
Annars är ju 11/11 ett historiskt datum, vapenstilleståndet 1918. Kl 11 dessutom. Man hade känsla för siffermystik även då.
Bostäder? Lite´ högt i tak, va?
Svar från pic-tor 2011-10-04 21:08
Desinformerad var ordet Jan-Olof :-). Han borde ägna sig betydligt mer åt källkritik. I alla fall är det väl bäst att vara beredd med kameran och dokumentera till eftervärlden :).

/Torbjörn
Lite komiskt? att det var förre ärkebiskopen KG Hammar som föreslog att man skulle spränga kyrkorna!

Läst om det i tidningen hemma, inte hört honom säga det själv dock.

Mvh, Daniel
Svar från pic-tor 2011-10-04 21:13
Det visste jag inte att det var självaste K G Hammar som föreslog så drastiska åtgärder. Han är ju en modig man som inte är rädd för att stå för sina åsikter. Det kan naturligtvis vara en metafor han använt i sammanhanget och som blivit lösryckt av någon journalist. Jag har heller inte hört honom säga det.

/Torbjörn
Har ju tidigare år varit "fototema" här på FS att fota på dessa datum på jämt klockslag, en kul grej. Kanske vore dags igen 111111 kl 11.11 !?
Svar från pic-tor 2011-10-04 21:00
Bra idé Sirpa! Jag ska skriva in det i min almanacka.

/Torbjörn