Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Varför fotograferar jag en bänk? - 59°18'48.2946" N 18°4'48.8543" E

För att svara på frågan direkt. Förändringar fascinerar mig och att dokumentera genom bilder blir ganska naturligt om man är intresserad av att ta bilder.

För några år sedan återvände jag till samma ställe i korsningen Södermannagatan/Åsögatan där två parkbänkar var placerade intill en husfasad som ständigt ändrade karaktär genom (p)åverkan - typ  gatukonst, taggar och grafitti. Bänkarna påverkades också genom mänskliga aktiviteter av karaktären taggar, skadegörelse och kvarlämnade saker. . Till en början koncentrerade jag mig på en bänk av de två tills jag gick över till att följa båda bänkarnas och väggens skepnadsändringar. Till historien hör att en man i den närmaste porten förde ett enmanskrig mot "utsmyckningar" på väggen och jobbade hårt på att bort det som landade på väggen.

Sommaren 2017 fick kommunen för sig att piffa upp bänkarna och det blev ett uppdrag för sommarlediga ungdomar, vilka målade bänkarna så dom blev som nya. Men så gick det enågra månader och under oktober månad blev bänkarna, till min överraskning, ersatta av cykelställ och därmed var min relation med bänkarna ett minne blott om än dokumenterat av mina fotografier. 

Den första bilden tog jag 3:e september 2016 och den sista 25:e september 2017 - ganska precis ett år således.

2017-03-25

2017-03-31

2017-06-09

Postat 2021-12-21 18:19 | Läst 222 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nu ni fotoklubbsmedlemmar!!!!

Jag brukar titta på föredrag om olika fotografer på Youtube. En favoritföredragare är "The Photografhic Eye". Här håller han ett litet föredrag om den berömde fotografen Harry Callahan. Det finns en passus i föredraget där vi får veta att  Callahan varit medlem i en fotoklubb i tre år ( Callahan dog 1999). Det rolig är när vi får veta vilken erfarenhet Callahan ansågs sig ha tillägnat i fotoklubben under sitt medlemsskap. "Det jag lärt mig då jag lämnade fotoklubben var vad jag INTE skulle fotografera". 

Den tanke som dyker upp är, vad är det han menar han egentligen? Jag har mina tankar om det, men jag tänker inte kommentera det i detta inlägg. Du som läser detta kanske kan dela med dig av vad han kan tänkas mena!

Postat 2021-10-19 20:51 | Läst 612 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Är vi dumma idioter eller är jag bara konspiratorisk??

Jag skickade in några bilder till " Sony World Photography Awards".  Sony World Photography Awards innehåller olika sektioner: "Professional Competition", "Open Competition", "Youth Competition" och "Student Competition". Tävlingen är indelad i följande teman: "Documentary Projects", "Environment", "Landscape", "Portraiture", "Wildlife and Nature" ,"Portfolio", "Still Life" och "Sport". För att kunna vara med och tävla måste man registrera sig och ett måste förutom namn är kön, födelsedatum, vilket land och ort man bor i  samt telefonnumer med landsnummer.

Ja,  så kommer man till uppladdningen av bilder och då kommer ytterligare några måsten, nämligen kameramärket, kameramodellen samt objektiv använt.

Så, med de tusentals bilder, vilka laddas upp, får Sony ganska ingående information om hur utrustning och motiv korrelerar. Information om vilken utrustning som är vanligast för olika motiv mm, mm, m.m. . Sony får också information om hur konkurrenterna positionerar sig på marknaden.  Genom att tävlingen är årligen återkommande så kan Sony även studera rörelsena på marknaden över åren. 

Om vi nu ser det hela utfrån oss som ickeSonykameraägare så hjälper vi till, som ett kollektiv, att försvaga det egna kameramärket gentemot Sony då vi laddar upp våra bilder. Eller...., jag kanske bara är konspiratorisk?

Postat 2021-10-19 19:48 | Läst 610 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hur får man bekräftelse som amatörfotograf

Ja, hur får man bekräftelse som amatörfotograf? Det finns väl tre sätt som jag ser det. Man kan var med i en fotoklubb och socialisera med människor som har samma intresse. Man kan ställa ut sina bilder och låta en större krets få ta del av bilderna. Här finns dock ett krux om man inte bara vill att släkt och vänner ska komma att titta på bilderna. Man måste lista ut målgrupper och marknadsföra sin utställning mot dessa för att nå en större publik. Så slutligen kan man tävla med sina bilder. Det här är en knepig "business". I många fall visar det sig att som tävlande har man inte samma definition som domaren om det gäller diverse teman. Ett är dock säkert, vinster är inget att lägga till i CVn.

Postat 2021-10-08 00:09 | Läst 570 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Har du funnit din egen bildstil, lille vän :)

Man kan gå på kurs för att hitta sin bildstil. Vad ska det vara bra för? Om man nu går på den här kursen och betalar några tusen spänn och hittar sin "bildstil" vad gör man sedan? Du Helge, du har den här bildstilen och du borde utveckla den! Blir fotograferandet roligare då? Jag tror att vi har vår bildstil och den behöver vi inte finna. Den finns där. De berömda fotograferna gick inte och funderade på viken bildstil dom hade, påstår jag. Dom fotograferade och hade vissa preferenser för motiv, typ av objektiv, ljus komposition, efterarbetet av bilden m.m. Det här med den berömde fotografens bildstil är skapat av diverse betraktares analyser som förmedlas till omvärlden och fotografen, vilken antagligen rycker på axlarna och säger "om du säger det så". Sedan tuffar hen på med sitt fotograferande och struntar antagligen fullständigt i vilken bildstil hen påstås besitta.

Postat 2021-10-07 23:04 | Läst 609 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 ... 97 Nästa