Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Hur utvecklas man som fotograf?

Jag har funderat lite till och från hur man utvecklas vidare som fotograf efter att man kan allt det där tekniska och gått på diverse kurser för att förkovra sitt bildseende. En tanke som då dyker upp är: vad skiljer en amatör från en erkänd fotograf?

 Jag har kommit fram till, genom att betrakta mig själv och andra, att medan den erkände fotografen är fokuserad är amatören oftast väldigt splittrad. Den erkände fotografen jobbar vanligtvis på ett projekt för att belysa/förmedla något med en serie av bilder. Enstaka bilder i serien skulle kanske inte klara av att bli positivt  bedömd av ngn domare i Foto eller Kamera & Bild. Däremot, när man tagit del av helheten i den erkände fotografens bildserie lyfts den enstaka bildenofta till en ny dimension. Den är en kugge i ett sammanhang, för en historia frammåt eller finns för att förstärka fotografens intentioner/budskap.

Vad gör man då som amatör om man vill utvecklas vidare? Slutsatsen är enkel, skaffa Dig ett projekt! Bestäm hur många bilder projektet ska omfattas av! Ta många bilder för att få ett brett urval! Sätt ett namn på projeketet. Tala inte vitt och brett om det, för du gör det inledningsvis för Din egen skull för att utvecklas som fotograf! Bli duktig på efterbehandling av bilder. (Det finns mycket bra videokurser på marknaden för omkring 300kr. Enligt min mening mycket mycket bättre än att gå på kurs) Efterbehandlingen är mycket viktig då man har möjlighet att accentuera det man vill förmedla.

En bristvara i detta sammanhang är självförtroende. "inte bryr sig ngn om lilla mig". För att råda bot på detta,  gå med i en fotoklubb och träffa liksainnade och ha som bollplank. Det är bra för självförtroendet!   

Man måste tänka till om målet med sina ansträngningar. För många amatörer är en bra början att reultatet landar i en bok, vilken man enkelt kan förverkliga direkt på nätet.  När man blivit lite säkrare går man vidare till utställning, som man inledningsvis kan ha tillsammans med andra, till exempel inom raman för fotoklubbssverige.

 

Slutligen kan jag nämna att fotografer från fotoklubbar i Stockholm med omnejd ställer ut på Vingen, Biblioteket Solna C. Utställande fotografer presenterer några miniprojekt bestående av 6-10 bilder över ett självvalt ämne. Vernissage 1 nov 16.00

 

 

 

 

Postat 2012-10-19 17:01 | Läst 3132 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Det här är konst - gatukonstkonst!

 

Postat 2012-10-14 20:15 | Läst 3093 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vad ser Du i dessa 2 bilder?

Bilderna nedan är foto av en gammal presenning. När jag laborerat med bilderna ett tag  tyckte jag mig se en figur på respektive bild. Jag har med lite fix och trix i Lightroom förstärkt figurerna. Jag upptäckte också att figurerna blir lite tydligar om man tittar på lite lång håll. Det kanske bara är jag som ser, kom jag att tänka på.

 

Postat 2012-10-14 19:15 | Läst 3716 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera