Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Man ska hitta sin bildstil heter det?

Jag har ju åtagit mig att ta en bild om dagen och publicera på Instagram - bjobjogalax. Som jag går där och ska ta dagens bild har olika tankar om fotografi dykt upp. Detta efter att vi haft Anders Petersen som föreläsare i vår fotoklubb Avtrycket. Jag tycker om Petersens bilder. Han har definitivt sin bildstil så att det nästan är svårt att se om bilden är tagen för decennier sedan eller igår. Han är duktig på sin grej och hans bildstil har blivit något omgivningen förväntar sig.

Vad är ”sin bildstil” egentligen. Det är nog inte något man tillägnar i ett enda beslutande ögonblick utan den växer fram successivt genom bildskapandet. Den styrs av den intressesfär som man har och hur man bildligt ser på sin omvärld. Frågan är då om man har någon nytta av att man uppmärksammas på sin bildstil. Ja faktisk. Den kan vara bra att få lite hintar om hur man kan bredda paletten av bildskapande inom den bildstil som vuxit fram. Det är alltid nyttigt att få kommentarer, synpunkter och kritik. Mitt i allt detta ska man var egensinnig. D.v.s ta kritiken på rätt sätt och inte fara som en vindflöjel till kritiken och gå vilsen i sitt bildskapande.

Bildstil? Jag tror att det väldigt förenklat fungerar så här. Som fotograf kan man tillhöra två kategorier. Exempelvis kan du vara naturfotograf och behärska allt runtomkring det och ta fantastiska bilder. Du kan också vara en ”allkonstnär” där nyfikenheten driver dig att pröva olika motivområde, exploatera kamerans alla möjligheter och med hjälp av det digitala mörkrummet utforska bildbehandlingen med samma frihet som en målare har att framställa en bild på en duk. Jag säger inte att något är bättre än det andra, men jag kan konstatera att om jag ska lyckas producera en bild om dagen som är intressant måste jag fånga på olika typer av motiv samt använda hela min kamerautrustnings och det digitala mörkrummets möjligheter, både i mobilen och i datorn.

Jag har genom mitt fotograferande varit nyfiken på olika motiv med lite slagsida åt stadsfoto. Det ena befruktar det andra. Jag har märkt att vissa motiv har utvecklats till olika små projekt inom stadsfoto – skyltdockor och speglingar i skyltfönstret, gatukonst, exklusiva bilar i stadsmiljö, utvalda bänkar som följs över tiden, pride, tatueringsmässan, bajen inför första hemmamatchen. I övrigt –Rockfoto, ibland porträtt, fågelfotografi, makro i naturen och i stan, bilkyrkogården i Båstnäs där förändring följs över åren, torp i ödesskogen som följs över åren. Samt övrigt! Jag inbillar mig att jag med den paletten ska kunna klara 365 bilder med hyfsat intressant innehåll. Den som lever få se.

Nedan några exempel

Gatufoto

Skyltdockor - speglingar

Pride

Rock

Porträtt

Makro

Bilkyrkogård

Fåglar

Bänk och gatukonst

Övrigt



Postat 2018-02-18 13:14 | Läst 1387 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Dag 40, Dag 42, Dag 45 och Dag 46

Postat 2018-02-16 01:27 | Läst 3549 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jag har förutsatt mig att ta en bild om dagen och lägga ut på Instagram : bjobjogalax. 37 bilder så här långt. Se exemp.

 För att ha bildskapande i huvudet kontinuerligt kommer jag att ta en bild om dagen under 2018  och lägga ut på Instagram (bjobjogalax). Jag går "hela" tiden och funderar på vad jag ska ta för bild. ibland är jag målmedveten och tänker ut vad jag ska ta för bild, ibland spelar slumpen in och ibland tryter uppfiningsförmågan och då får det bli vad det blir. Jag tar bilden med min kamera som har WiFi. Jag plockar över bilden i min mobil eller platta och bildbehandlar i Snapseed. Bilderna är ofta beskurena och jag låter fantasin flöda vid bildbehandlingen.

De första dagarna kunde jag fuska lite och ibland publicera en  bild för en dag som var tagen dagen innan. Nu gäller dock att bilden ska vara tagen samma dag som bilden blir  utlagd på Instagram. Detta innebär att jag kan få återvända till ett ställe jag såg dagen innan och ta en bild.

Dag 13 har en liten egen historia. Jag upptäckte när jag tog bilder så blev det mörka väldigt mörkt och det ljusa väldigt ljust. Jag prövar HDR. Kameran tar flera bilder och bakar ihop till en bild. En människa var i bilden och eftersom människan hinner röra sig mellan tagningar uppstår en "vandrande" skugga.

Nedan några bilder som jag plockatut  av de senaste  37 dagarna.

Dag 2

Dag 9

Dag 13

Dag 23

Dag 29

Dag 33

Dag 32

Dag 35

Dag 36

Postat 2018-02-07 00:18 | Läst 1164 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera