** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Bildligt talat!

Medlem i Fotoklubben Avtrycket

Gatukonst - en konstupplevelse

Man kan säga vad man vill om gatukonst , men jag för min del tycker mycket om den och gatukonsten ger i många fall en mycket större konstupplevelse än att gå på moderna muséet. Det som är intressant med en bild på ett stycke gatukonst är att motivet får olika framtoning beroende på underlaget, vilket framhävs i ett fotografi med rätt beskärning. Det finns olika typer/tekniker i gatukonsten och nedan är en stil som man kan kalla “paint art” (låter bättre på engelska) och som målas direkt på underlaget. Jag kommer framöver visa några bilder på andra typer av gatukonst.

Postat 2008-10-16 00:08 | Läst 1849 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vad händer om man tar bort huvudet?

Som jag skrivit tidigare så är ett av mina fotointressen gatufotografering. Jag tycker också om att experimentera med bilder men har just nu tillräckliga kunskaper. Jag jobbar på det genom att distansstudera Bildbehandling på Jönköpings Universitet.

Jag skrev tidigare om de impulser som Richard Avedons fotografier förmedlat. Jag har nu experimenterat lite mer och fick impulsen om än långsökt kan man tycka från en grekisk staty. Denna typ av statyer kan exempelvis sakna ett huvud eller en arm. Här är resultatet (damen på bilden står i en busskö)

 

 Nu blir det inget bloggande på någon dag och nu ska jag studera på distans.

 

Postat 2008-10-13 22:50 | Läst 2126 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nja - Så vinner Du en fototävling

Jag har idag köpt det nya fotomagasinet "Fotosidan" och insåg ganska snart att det råd som ges i artikeln ”Så vinner Du en fototävling” är lite tunt och utmynnar i ”Du ska stå för Din stil”. Det kan ju vara bra i och för sig. Emellertid har jag för ett tag sedan gått igenom Kamera och Bild med avseende på högt placerade bilder i tävlingen och följande har utkristalliserats.

1. För det första ska bilden vara s/v

2. För det andra ska det vara en människa med på bilden och då helst någon som inte kommer från de högre samhällslagren och som är utsatt på något vis.

3. Personen som fotograferas skall helst fylla ut en stor del av bilden.

4. Och Du som lämnar in bilder på djur och natur kan sluta drömma.

Således är sannolikheten stor att den bild, som vinner Kamera och Bilds och Fotos tävling kommer att vara ett s/v porträtt eller ett s/v fotografi med “utsatt(a)” människa/människor. Beträffande s/v så är nog sannolikheten 100%. Jag gardera mig för att den s/v bilden kan vara något “colorerad”.

I övrigt är väl analysen riktig beträffande “det hantverksmässiga fotograferandet”, “dokumentärt orienterat fotografi” och “budskapsorienterat bildskapande”.

För dig som är intresserad av just budskapsorienterat bildskapande rekommenderar jag första numret av magasinet “Vidvinkel Magazine”, som nyligen kommit ut. I Vidvinkel får unga fotografer “komma till tals” - bildligt talat! Vi som är något till åren har en hel del att lära här om vi vill vinna en tävling.

That´s all folks!

Postat 2008-10-13 22:25 | Läst 2072 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Djur och natur ett återupptaget fotointresse

I mina unga år vad det naturfotografi som gällde och nu i mogen ålder har jag återupptagit detta intresse. När det gäller att fotografera djur så händer det väl att jag tar närbilder men är mest förtjust i bilder där en del av den naturligga miljön utgör en hyfsad del av bilden. Nedan är 3 bilder. Bilden med svalan ligger det lite möda bakom då det inte är helt enkelt att fotografera denna fågel i flykten. Bilden på hästarna visar väl på att jag inte är helt främmande för att manipulera bilden för att uppnå ett syfte. Lite dramatisk stämning kanske i detta fall.

Postat 2008-10-13 18:44 | Läst 2056 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Richard Avedon och Björn Björnson

För något år sedan vara jag och besökte ”Louisiana of Modern Art” i Danmark för att bl.a. titta på en utställning av fotografen Richard Avedons konstverk. Det som gjorde djupast intryck på mig var de bilder/porträtt, som ingår i boken ”In the American West”. Richard Avedon har hämtat människor från verkligheten och placerat dem framför en vit bakgrund, tagit bilden och därmed på sätt och vis förstärkt detaljrikedomen hos porträtten utan att någon störande omgivning stjäla uppmärksamheten. Som betraktare fantiserar man över vilken miljö de porträtterade människorna kommer ifrån. Många porträtt, som visades på Louisiana var ofta större än skala 1/1 och nästan i helfigur. Mina tankar kom ofta tillbaka till dessa bilder och så började jag fundera lite över vad som skulle hända med en bild om man gjorde tvärtom mot det som Avadon gjort, d.v.s. ta en bild av en verklig händelse och skala bort allt ”störande”. Nedan är två bilder som ganska bra belyser det som jag försöker åstadkomma.

 

 

Postat 2008-10-13 17:50 | Läst 2876 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 100 101 102 Nästa