Ögonblick i min verklighet

En kvinna som fascinerar mig

I den sena kvällen läser jag i tidningen FOTO om Vivian Maier. Det är skönt på balkongen med en öl och en intressant artikel om en spännande fotograf. Hunden bearbetar sitt tuggben, och hustrun, som är en riktig hacker, gör en resa i cyberrymden.

Vivian Maier (1926-2009) upptäcktes som fotograf först efter sin död. Idag anser många att hennes bilder från 50 och 60-talen är helt i klass med vad en sådan storhet som HCB producerade.

Vivian Maier visade aldrig sina bilder för någon. Hon tycks ha levt helt ensam utan familj eller vänner. Vad man vet är att hon arbetade som barnflicka i Chicago. Man vet också att hon alltid hade kameran med sig.

Var hennes isolerade liv ett fritt val eller inte? Det får vi aldrig veta. Varför visade hon aldrig sina bilder? Var hennes fotograferande hennes sätt att förhålla sig till andra människor? Jag skulle gärna vilja förstå mysteriet med denna annorlunda kvinna.

Det är bara tur att eftervärlden fått ta del av Maiers bilder. Hon dog ensam på ett sjukhus. Hennes få tillhörigheter såldes på auktion. Däribland en resväska som innehöll hennes fotoproduktion. Vilken tur att rätt person köpte resväskan.

Vivian Maier fotograferade ofta människor. Är man inte intresserad av människor om man avbildar dem? Vad var orsaken till hennes ensamma liv? Vi får aldrig veta varför hon levde som hon gjorde.

 

 

 

 

Inlagt 2014-07-31 15:36 | Läst 2022 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag såg dokumentären på SVT som gick för ett tag sedan. Märklig och udda levnadshistoria som fortfarande lämnar många frågor efter sig. Man fick ju uppfattning att det fortfarande finns någon släkting som vet mer än vad man vill avslöja. Visst kan man undra om hon verkligen var intresserad av människor eller om det var något annat som drev henne till detta fanatiska fotograferande och sparande?
Svar från Jon Anders Klockar 2014-07-31 22:06
Frågorna blir nog inte besvarade. Vivian Maier kan ju haft ett intresse för människor. Samtidigt kan hon varit rädd för kontakt. Jag undrar vad som egentligen drev henne. Och vi får vara tacksamma för att vi nu kan se hennes bilder. Livet är fullt av frågor.
Ha det bra Ingemar!
Jon Anders
Hon var ett mysterium, men bra bilder tog hon. Som du säger funderar man över vilket syfte hon hade med sitt fotograferande eftersom hon uppenbarligen inte visade sina bilder för andra. Kanske är det som du säger att det var hennes sätt att relatera till världen, en sorts gemenskap på avstånd.
-affe
Svar från Jon Anders Klockar 2014-07-31 22:20
Fantastiska bilder tog hon. Vad hade hänt om hon visat bilderna för 50 år sedan? Hade hon blivit lika känd som HCB?
Hon kan ha varit en extrem ensamvarg. Hon kan ha haft social fobi. Och om det nu är så, hur kunde hon fungera som barnflicka i så många år?
Jag tycker om vanliga människor, men särlingarna är mer intressanta. Alla kan inte nå fram till gemenskap, men kanske var det hennes sätt att känna gemenskap, detta att fota människor. Jag förstår ensamvargar, eftersom jag också är litet av en sådan, trots social kompetens.
Hälsa hunden Sally!
Jon Anders