Ögonblick i min verklighet

Från diafilm till digitalfoto

I mitten av 90-talet köpte jag en Nikkormat FT 2. Jag var så trött på alla plastiga autofocuskameror. Med Nikkormaten tog jag mängder med diabilder. Att fota med diafilm kräver eftertanke. Det går ju inte att ändra något i efterhand. Nikkormaten passar utmärkt till det jobbet.

För några år sedan gick jag över till digitalfoto. Det blev en omvälvning. Helt plötsligt kunde jag ta hur många bilder som helst utan större kostnad. Nackdelen med digitalfoto är att man blir slarvigare. Det behövs inte samma eftertanke. Bilderna går ju att fixa i datorn. Förr tog jag 30 diabilder på en dag med min Nikkormat. Nu tar jag 300 bilder på samma tid med en Nikon D 200.

På något vis var det roligare med Nikkormaten och diafilm. Mer känsla. Mer romantik. Nu är det som det är. Digitalfoto har många fördelar som jag inte vill vara utan. Men Nikkormaten blir kvar. Man gör sig inte av med en god vän.

 

 

 

Inlagt 2013-02-26 15:21 | Läst 1683 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Att fotografera analogt kräver eftertanke. I den digitala världen kommer responsen omedelbart och kostnaden för varje knäpp är obetydligt. Bra eller dåligt behöver man kanske inte ta ställning till. Det handlar mer om olika arbetssätt och förhållningssätt. Förr jämfördes hur filmen, pappret eller framkallaren separerade låg- eller högdagrar på ett fördelaktigt sätt. Idag behövs inte denna kunskap eftersom man i olika program, exempelvis lightroom & photoshop, kan pröva sig fram till ett acceptabelt resultat. Arbetsflödet idag innebär vidare att en mycket större mängd bilder kan hanteras på kortare tid. För vissa är detta oviktigt, det är behagligare att skapa i långsamhetens lov. För andra, exempelvis pressfotografen, är dagens möjligheter ovärderliga. Mångfald och valfrihet är underbara ord och ger dagens fotografer fantastiska möjligheter att totalt anpassa den kreativa processen till den personliga stilen och lusten.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Jon Anders Klockar 2013-02-26 17:48
Jag kan bara instämma i det du skriver. I dag är jag glad för att vi kan fotografera både analogt och digitalt. För några år sedan var jag rädd för att det analoga skulle försvinna. Nu är jag inte orolig för det längre.
Hälsningar
Jon Anders