Ögonblick i min verklighet

Missad fotoutställning

 Jag har missat en viktig fotoutställning. Det är inte roligt, men det beror på att jag haft för mycket jobb och för många "måsten"sista veckorna. Så är det att vara pensionär. Man är aldrig ledig.

Fotoutställningen heter "Romska röster" och fotograf är Anders Ryman. Som tur var, så fanns några av bilderna uppsatta på annonspelare i Västerås city. Så jag kunde ta några bilder när jag jäktade runt i centrum.

Romerna har genom tiderna varit en utsatt minoritet. Katarina Taikon gjorde här i landet stora insatser för sitt folk. Men först på 1960-talet fick romerna rätt att hyra bostad och barnen fick rätt att gå i vanlig skola.

Under nazitiden i Tyskland mördades en halv miljon romer i förintelsen. Fram till 1860-talet var romerna förslavade i delar av östra Europa.

I vår bostadsrättsförening, där jag jobbar i styrelsen, har vi sedan många år en romsk familj. Det har aldrig varit problem med den familjen.

 

 

 

Inlagt 2013-10-23 16:47 | Läst 1866 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra och viktigt med fina bilder. Nationalism och förföljelse av minoriteter är ju på stark frammarsch i Europa. Tyvärr tror jag att vi bara är i begynnelsen av stora problem, inte bara i europa utan i hela världen. Ha det gott, LO
Svar från Jon Anders Klockar 2013-10-23 19:15
Stort tack LO! Ja, förföljelse av minoriteter lär inte minska. I t.ex. Ungern är extremhögern på stark frammarch.
Ha det gott du också LO!
Jon Anders
Bra inlägg Jon. Man måste prata om rasism och fördomar, smygrasismen breder ut sig och den som tiger samtycker, tycker jag i alla fall. Varje individ ska bedömas för sig, vansinne att dra alla över en kam. Otäcka vindar blåser runt om oss och även här i Sverige. Ha de gott och ta det lite lugnt mellan varven:)
Svar från Jon Anders Klockar 2013-10-23 21:56
Tack för din kommentar Catharina! Jag håller med om vad du skriver. Dina åsikter borde delas av alla.
Mellan varven tar jag det lugnt och går ut och leker med hunden Lizzy!
Ha det riktigt bra!
Jon Anders
Detta var en utställning jag velat se... Romernas historia är intressant och säger minst lika mycket om oss (icke romer) som om dem.... Det vi ser idag visar att vi fotfarande har problem och mycket att jobba med...

ps. Uppväxt med Katitzi (Katarina Taikons böcker). Vilket jag känner präglar mig än idag...ds
Svar från Jon Anders Klockar 2013-10-23 22:01
Ingela! Tack för din kommentar! Det är fortfarande problem, men hur hade det sett ut om inte Katarina Taikon funnits och skrivit de självbiografiska böckerna om Katitzi? Trots allt finns det många goda människor.
Ha det gott!
Jon Anders
Tänkvärt inlägg Jon Anders!! =)
Svar från Jon Anders Klockar 2013-10-25 10:10
Tack Heléne för din kommentar! Jag gillar inte när människor behandlas illa.
Ha nu en fin helg!
Jon Anders