** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Ögonblick i min verklighet

Resa i svartvitt

Fotografen Christer Strömholm och poeten Lasse Söderberg gjorde 1962 en månadslång resa till Spanien. De utgick från Paris där båda ofta bodde. Meningen var att resan skulle resultera i en bok, men av olika skäl blev det ingen rese- och fotobok. Först i år har Lasse Söderberg sammanställt en bok och givit ut den. Det får man vara glad för. Bättre sent än aldrig.

Boken heter "Resa i svartvitt". Söderberg har skrivit en fantastisk text, och Strömholm har tagit bokens bilder. Flera av Strömholms bilder lär inte tidigare ha publicerats. Bara det är en anledning att köpa och läsa "Resa i svartvitt".

Boken är ingen turistpropaganda. Den är en djupdykning i francodiktaturens Spanien. Först besöker Söderberg och Strömholm några konstnärer i norra Spanien. Man träffar bl.a. Marcel Duchamp som tar emot svenskarna halvnaken och bjuder på cigarr. Sedan går resan till spanska landsbyggden och små fattiga byar, där livet är hårt och enahanda.

"Resa i svartvitt" är en av de viktigaste böcker som jag läst i år, och det beror inte enbart på att jag länge tyckt om både Lasse Söderberg och Christer Strömholm.

Inlagt 2013-11-04 13:11 | Läst 1545 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant, den ska jag beställa, ha det gott, LO
Svar från Jon Anders Klockar 2013-11-04 19:23
Tack LO! Det är verkligen en läsvärd bok.
Ha det gott du också!
Jon Anders
Bra tips! Kollar o köper!
Svar från Jon Anders Klockar 2013-11-04 19:24
Tack för kommentaren Danne! Jag köpte boken på Adlibris för 153 kr.
Ha det fint!
Jon Anders
Det gick inte att beställa den från Adlibiris. Jag kan skapa en profil, men de kunde inte acceptera mitt danska postnummer. Jag måste söka här i Danmark.
m.v.h. Erik / DK
Svar från Jon Anders Klockar 2013-11-05 12:45
Jag hoppas att du hittar boken i Danmark.
Hälsningar
Jon Anders