Alla dessa Ögonblick.

Harsprångets vattenkraftverk

Vi tog inlandsvägen upp till Kiruna och på vägen nära Porjus i Jokkmokks kommun, passerade vi Harsprångets vattenkraftverk i Luleälven. Innan kraftverket var Harsprånget ett av Sveriges nationalfall, i likhet med Stora Sjöfallet och Tennforsen. Mäktigt!

Ett fotografi från 1868 ger en aning om hur mäktigt Harsprånget var en gång i tiden, före utbyggnaden till att bli Sveriges största vattenkraftverk. 

Hej så länge!

Inlagt 2021-07-11 23:20 | Läst 2033 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressanta före och efter bilder!

Kraftverksbyggarna gick hårt fram, hårdare ju längre norrut de kom. En blandning av ekonomi och nån sorts ärlighet att man inte skulle skyla över. Nere i Trollhättan var kulturpersonligheten och riksantikvarien Sigurd Curman överrock för byggarna, så det blev ett sevärt resultat. Norröver togs hans roll över av arkitekten och professorn Erik Lundberg, massivt kunnig men också funkispåverkad, det skulle synas vad man gjort.
Svar från Evacent 2021-07-12 08:02
Tack för informationen Måns! Att det syns vad man gjort med älven kan ingen undgå. Likt ett stort sår i urberget, går skåran där älven forsat fram en gång i tiden.

Må så gott!

Hälsar
Eva
Var dit för två veckor sedan. Ett imponerande fall en gång i tiden. Man undra vad som hänt ifall fallet varit orört i dag. Hade någon vågat rört det. Men även imponerande att se hur vattnet slipat urberget genom årtusenden. Vilket syns bra i den del du fotat.
Sten