Alla dessa Ögonblick.

Rallarrosens lov

Så ser jag den. Rallarrosen. I massor. På hygget vi passerar. Jag blir nyfiken och vill veta mer om denna blomma och googlar. 

"Rallarrosen spred sig då rallarna drog fram. Rallarna åkte runt i landet och byggde hela den svenska tågbanan. Mjölkört spred på de nya banvallarna från detta kom namnet rallarros. Rallarrosen gillar torr mark och är inte så kräsen. De dunklädda fröna, som lätt sprids med vinden, grodde på banvallarna. 
  • Nödmat och hickdämpande
Rallarros tillhör vår nödmat enligt "Handbok överlevnad" Svenska armen. Hela mjölkörten är ätlig, rot, blad, stjälk och blomma. Du kan också pröva den även mot hicka, då den anses vara milt kramplösande.
  • Rallarros-sparris
Rallarrosens stjälk äts som sparris. Det är de färska C-vitaminrika skotten som tas tillvara. Det är av högsta vikt att ta dem medan de är mjälla, då de senare blir beska och hårda. Prins Carl Philip hade Rallarros-sparris på sitt bröllop! Mjölkörtsskotten tillagas som sparris med förvällning och servering. Skotten kan också ätas färska, hackade i sallad eller stek dem lätt och krydda med salt, peppar och en skvätt citron.
  • Ivan-te
Mjölkörtsblad är ett utmärkt te. Detta bruk kommer från Ryssland och där har rallarrosteet ett eget namn "Ivan-te" och har sitt ursprung från medeltiden. 
  • Rallarrosmjöl

Rallarosens rot kan bli till mjöl men dock något bitter smak. Av den vita roten rensar man bort den bruna mittstängeln och förväller sedan roten. Därefter torkar man och maler mjöl av den. Rotstocken innehåller 16% stärkelse."

Källa: https://www.alterhedens.se/halsa-i-bar/rallarros-mjolke-mjolkort/

Så fick jag lära mig något nytt, och konstaterar vad mycket mat här växer! Bra att veta. :)

Hej så länge!

Inlagt 2021-07-12 09:42 | Läst 819 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant, hade man ju ingen aning om. Mest intressant att testa vore som sparris
Svar från Evacent 2021-07-12 18:46
Visst blir man sugen att prova rallarossparris!?

Hälsar
Eva
Mycket fin landskapsbild, så typisk för rallarrosmiljön! Precis som du har jag alltid gillat rallarrosen, den växer i magra och ödsliga marker, bara det......Samtidigt ger den mig aningen vemodiga vibbar, sommarens höjdpunkt är passerad. Många hälsningar/ Björn
Svar från Evacent 2021-07-12 18:49
Tack för din kommentar Björn! Det var så vackert med alla dessa rallarrosor så långt ögat nådde. :) Att de dessutom går att äta var helt nytt för mig.

Må så gott!

Hälsar
Eva
Ja det är en fin blomma. Att den kan användas till så mycket visste jag inte. Den har alltid förknippats med järnvägen men på senare tid tror jag det är blåeld som tar över på bangården.
Uppe i Jokkmokk börjar den blomma nu. Letar febrilt efter vit rallarrosor.
Sten
Svar från Evacent 2021-07-13 08:02
Tack för din kommentar Sten! Jag gillar verkligen rallarrosor, visste inte att det finns vita sådana. Hoppas du hittar vit rallarros. Glöm inte att ta en bild då! :)

Hälsar
Eva
Värdefull faktatext. Har för mig att det finns en släkting på Grönland, som ser nästa likadan ut, men kortare.
- hawk
Svar från Evacent 2021-07-13 08:04
Tack för info Håkan!

Hälsar
Eva