- rör det sig tankar om bilder och deras tillblivelse och mycket annat -

Ibland bara händer det....

Idag är himlen regntung och grå. Hösten visar sig på allvar här i värmlandsskogarna. Men jag har tänt en go brasa i vedspisen, som sprakar hemtrevligt och skänker en härlig värme i hela huset! På köksbänken står en degbunke med en deg på jäsning. Ska bli gott matbröd med linfrö, solrosfrön och andra nyttigheter och godsaker. Under tiden det jäser sitter jag och funderar över gårdagen och det fantastiska som jag fick vara med om.

Jag hade varit en liten tur in till Åmål. Kameran med tele låg som vanligt på passagerarstolen i fall att..... Jag tänkte mest på att jag skulle vilja få se en älg kanske eller en ormvråk, som jag vet var den håller till. Älgar har blivit en bristvara här, så det skulle vara kul....På hemvägen vid 18-tiden kollade jag som vanligt ut över en äng, där jag sett både rådjur och en hel tranfamilj men såg inget speciellt nu. Men vänta nu - det var något litet grått som inte stämde... På en elledning i änden av ängen. Stannade till och tänkte på duvhök eller kanske bara en grå skogsduva. Tog en bild för att se vad det var och får se att det är en uggla!

Jag parkerade bilen på en liten väg och smög mig närmare. Ugglan satt kvar och jag fick mina bilder. Vilken art kunde jag inte fastställa så där på direkten.... När jag kom hem och konsulterade min fågelbok såg jag ju direkt att jag faktiskt fotat en hökuggla! Det var stort - för mig i alla fall!

Jag har tittat åtskilliga gånger på många av fåglarna i boken och tänkt att tänk om.... Men jag har alltid tänkt att det är väl bara sånt som händer ornitologer och dom som vet exakt var dom ska leta.

Nu slår det mig plötsligt att ibland bara händer det! Ibland hamnar man av en slump mitt i händelsernas centrum! Det gäller bara att vara uppmärksam och ha ögonen med sig, att vara beredd på att det kan hända alldeles plötsligt och när man minst anar det...... och jag tror  att det är då uplevelsen är som allra störst.

Samma sak hände i somras på Öland. Helt plötsligt vid en strand flög det upp ett par skärfläckor! En fågel som jag aldrig trodde jag skulle få se... Fick tips senare på var det fanns skärfläckor - och där fanns det många - men det var inte samma upplevele och hade inte samma storhet.....På Grenen i Skagen för några veckor var det sälkutar. Ska en höstvecka i början av oktober till Öland igen och undrar vad som ska hända..... Kanske....

De här upplevelserna som kommer så där alldeles plötsligt utan att man planerar något och inte haft några förväntningar innan är verkligen guldkorn i tillvaron!

Ewa Gustavsson,  20120921

 

 

Inlagt 2012-09-22 11:50 | Läst 3985 ggr. | Permalink
Fina bilder på ugglan!
Svar från ewachris 2012-09-22 21:48
Tack Pia-Kristina! //Ewa
Härliga bilder på Ugglan.
Det är lite triss känsla att fota " Plötsligt händer det "
Alltid kul att komma hem med bilder på det man inte planerat att fota.
Ha en go dag och hoppas brödet blev gött.
// Tommy
Svar från ewachris 2012-09-22 21:51
Jo då - brödet blev smarrigt! :) Det är de här oförutsedda ögonblicken som ger de största upplevelserna. Kollade idag - ingen uggla! Jag var nog på plats vid ett unikt tillfälle tydligen.... Tack Tommy! //Ewa
Trevlig berättelse om ditt möte med hökugglan och väldigt fina bilder. Jag har själv mött hökugglan vid några tillfällen men inte fått några bilder. Jag kan verkligen känna din glädje över bilderna.
2010 hade jag ett trevligt möte med en Spansk naturfotograf i Kuusamo. Han fotade samma Lavskrikor som jag fotade. Han hade tältat i 50 dygn på sin resa från nordnorge till södra Finland. Många fåglar hade han sett, pekade på hökugglan på informationstavlan och sa att den vill jag se innan jag åker hem. Jag, min fru och dotter åkte iväg med bilen å efter 500 meter sitter en Hökuggla på tråden. Tvärnit, vända på en femöring och hämtade honom. Han satt där i tre dagar med sin filmkamera innan vi skjtsade honom till Kuusamo för hemfärden. Vi skriver fortfarande till varandra på hotmailen.
Sten
Svar från ewachris 2012-09-22 21:53
Tackar för din trevliga berättelse! Så kul att han fick den här fantastiska upplevelsen med sig i bagaget hem till Spanien! Hoppas han fick fina bilder! Det glömmer han nog aldrig. Så glad att du gillar mina hökugglebilder! //Ewa
Spännande uplevelse Ewa ! Och fina bilder fick du. Tycker den ger dig så skön blick.
Åker ofta själv när jag är ute på mina turer, önskar att jag hade en autopilot för man kan ju inte släppa blicken för mycket från vägen.
ing-marie
Svar från ewachris 2012-09-22 21:56
Visst är det nära dikeskanten ibland när man kollar..... Har hajat till åtskilliga gånger och tänkt att nu var det nära ögat! Jag letar ju ödehus också...... Så fantastiskt att jag fick det här fina mötet. Tackar för att du gillar mina ugglebilder! //Ewa
Guldkorn i tillvaron så bra ord för din känsla. Jag skulle också vilja se en uggla som jag skrivit så många gånger. Fotografera den kan jag inte men se den. Då kunde jag få ha den i mitt minne och känna doften av skog.

Nu kan jag se din men här vid datorn luktar detsamma hela tiden - ingenting -.

Vilka ljuvliga bilder att se denna kalla regniga början på lördag kväll.
kramis
Gun-Inger
Svar från ewachris 2012-09-22 22:01
Stort tack Gun-Inger! Detta var en så stor upplevelse - hoppas du får se en uggla du också! Hökugglan liksom lappugglan jagar ju i dagsljus - det underlättar. Men de finns ju inte här "normalt". Har väl varit ont om sork i deras hemtrakter kanske. Kattugglor har vi här runt huset, men dom hör man bara när dom hoar och anar ibland när de susar förbi i mörkret på tysta vingar. :) //Ewa
Rätt tid, rätt plats.... Hur ofta lyckas man med det?? Men desto roligare män det väl lyckas! Trevlig berättelse och fina bilder.

Thomas
Svar från ewachris 2012-09-24 23:03
Det kanske är det som är tjusningen. Svårigheten gör att upplevelsen, när det väl händer, blir desto större. Men idag hände det igen!!!! Jag fick se och fotade hökugglan på samma plats! Den har tydligen bestämt sig för att det är bra jaktmarker just där. Hoppas den stannar där ett tag, för det var en väldigt trevlig bekantskap! :) Stort tack Thomas!
Helt underbart.... naturen ger oss massor... om vi är på plats och vaksamma... och det är du verkligen! stort grattis :)
Svar från ewachris 2012-09-24 23:07
Stort tack Christian! Visst är det så att naturen är en fantastisk plats för upplevelser, ro och inspiration. Vistas man mycket i naturen, så tror jag man övar upp sin uppmärksamhet och sin syn faktiskt. Det kanske lockar fram uråldriga talanger som vi alla har någonstans inom oss...... :) //Ewa