Om bildkritik på Fotosidan.se

Hej på er alla glada fotografer.

 

Tänkte blogga lite om bildkritik. Eftersom jag själv är och rotar i andras bilder så mycket som jag överhuvudtaget hinner på Fotosidan.se, så ser jag ju också en massa bilder.

Jag tycker det är fantastiskt kul och stimulerande att få möjlighet att titta på så mycket fina bilder. Tycker det är väldigt givande att lämna synpunkter på andras bilder. Jag får för det mesta också tillbaka många tacksamma hälsningar för det jag har tyckt om bilderna och samtidigt går man in på min sida och tittar på mina bilder och så får ja ju feed back på mina bilder. Om jag vill bli bättre hobbyfotograf, så fungerar mitt arbetssätt helt perfekt. Att få uppmuntrande kritik för en bild man själv tycker om känns ju helt fantastiskt. Att få tillrättavisningar eller förslag till ändringar i en bild kan ibland kännas motigt men det hjälper mig att förstå hur andra ser på bilder. Jag rekommenderar alla att sätta igång med bildkritiken och läs allt vad du kommer åt. Jag tänker då på vad andra tycker om de bilder du tittar på.

Nog för den här gången. Lycka till

 

Ha det….

Inlagt 2007-02-22 19:44 | Läst 3131 ggr. | Permalink
Hej Jörn !

Håller med om detta med bidkretik, men har några tilläg att göra.

Iblan är många och tittar på en bild, kanske 100 besök, men varför har ingen orkat/vågat skriva ?
Är bilden så dålig, men man vill se den ?
Jag har svårt att se många besök som enbart positivt, så vill gärna att man uttrycker något.

Själv är jag ganska frekvänt och tittar + skriver konstruktiv kretik. Skulle inte kuna lämna komentaren "snygg bild" "mörk bild" o.s.v.

Man behöver bara ställa sig frågan varför tycker jag det.

Så ärade FS-medlemmar, våga och ta er tid då ni ändå tittar på en bild !

mvh
Bengan
Svar från jorand4404 2007-02-23 18:58
Helt rätt Bengt. Förresten kul att du ville besvara den här bloggen. Jag har själv funderat mycket på just det faktum att en del genererar massor av besökare och ibland blir man jätteglad för det men får man inga kommentarer så betyder det inte så värst mycket. Jag har också lagt märke till att vissa bilder, ex lätt klädda kvinnor (dock inte alltid) genererar fler träffar än till ex. ett vackert landskap och ibland är det också så med en del kändisar. Självklart är kvinnor något av det vackraste man kan beskåda så det är väl inte så konstigt. Själv fotar jag sådant som jag för tillfället tyckr verkar spännade. Kanske skulle jag fåta kvinnor om jag hade tillfälle, vem vet men jag kan reta mig på att någon kallar en landskapsbild "för vanlig" för att var något att ha. Det är väl i så fall också kvinnobilderna? eller.....Ibland kanske jag visar upp något riktigt konstigt bara för att se om någon hakar på men jag kan inte riktigt säga att jag har sett någon frekvens.
Som jag nämnd tidigare, jag titatr pöå väldigt många bilder och lämnar nästan kommentarer på alla för det mesta detaljerade sådana.

Tack för den här gången.
Hej Jörn!

Jag har inte uppmärksammat att du börjat blogga, och inte har du talat om det heller ;-)

Jag kan hålla med om det mesta du beskriver i din text om bildkritik.
Jag tittar också på många bilder här på fotosidan, om jag väljer att betrakta en bild har jag för det mesta något att säga om den. Ibland är tillfället det rätta, jag skriver en kommentar och försöker beskriva den känsla jag har inför bilden. En del dagar flyter orden lätt, andra dagar är det svårare.
I början var jag rädd för att mina kommentarer skulle verka löjliga och mina kunskaper för små. Jag tror det är en vanlig orsak till att man inte skriver.
Jag tycker att man måste tillåtas att "bara" titta ibland, inspirationen att kommentera kommer kanske med tiden. Om vi tvingar fram kommentarer blir det inte bra, kritik måste nog komma spontant.

Själv har jag slutat bry mej så mycket om hur många visningar mina bilder får. All respons är naturligtvis välkommen men jag tar ingenting för givet.
Bildflödet här är enormt, det måste vi ha i åtanke.

Att vistas här handlar för mej om så mycket, inspiration, dialog, möte med nya människor med olika grad av intresse och kunskap. Vi kan lära av varandra, vi gör det på olika sätt, en del genom att betrakta andra genom att kommentera.

Mvh / Maria
Svar från jorand4404 2007-03-07 16:55
Hej Maria!
Det där med blogg är också så väldigt nytt för mig. Jo jag tänkte nog att jag kanske borde ha talat om för dig att jag försöker mig på det men så kändes det som att jag tigger dig om att läsa. Nu har du gjort det av fri vilja och det känns bättre.

Det du skriver här är så fantastiskt bra och känns också helt riktigt. Det är bara det att jag har så svårt att bara lämna en fin bild utan att ha tyckt till och så vill jag gärna vara seriös vilket tar en väldig tid. Det tar väldigt mycket tid så jag hinner ju knappast fota själv.

Jag har därför börjat att också själv titta och njuta mera utan att för den delen alltid lömna kommentarer. Däremot ger det mer när man får kontakt med nybörjare. Där känns det mera rätt stanna upp en stund för att i möjligaste mån ge råd om det går.

Jag brukar också själv påtala det viktiga i att jag själv ska gilla de bilder jag tar. Men samtidigt är det en extra krydda om någon annan också gör det, men skulle jag aldrig få några träffar på en bild så kommer den nog att åka i papperskorgen.

Många av mina bilder vill jag ska ha ett eller annat budskap och det är spännande att låta andra få se det och ta del av det. Ibland ger en bild olika budskap och ibland kanske helt fel.

Mitt fotointresse som funnits nästan under hela mitt liv men legat latent från och till har blommat upp riktigt sedan ett par år och Fotosidan.se har blivit en milstolpe. Jag tycker som du Maria, om mötet på Fotosidan.se. jag har träfat massor av fantastiskt trevliga personer (Du är en av dem) med samma brinnande intresse, som jag aldrig skulle ha gjort i annat fall.

Jag ser fram emot att få träffa någon av de fotografer i verkligheten en vacker dag. Det vore något att fotografera.

Ha det….

Mvh/Jörn