Fotografering hellre än bra

Getinghonung 77/Varggrop

Har en släkting i Malmö som brukar skicka vackra vykort just från Malmö, Turning Torso  osv. Nu var det dags för mig att återgälda med ett vackert kort. Och visst borde vi ha något vackert kort från Mönsterås också. Jag gick in i vår enda bokhandel. Men attans, inte mycket, kyrkan står mitt i Köpingen. Hittade ändå ett solblekt kort, som berättade att det ska finnas en varggrop i Kommunen. Spännande. Jag frågade vänner som bott hela sitt liv här. Nja, mycket osäkert. Men till slut var det någon som sett en skylt.

Så vi drog iväg för att kolla. Fick åka en vacker, slingrande grusväg med stenmurar på båda sidor. Sen var det en kort promenad. Och se där var den ute i skogen vid Kråkebäck mellan Mönsterås och Timmernabben.

Det syns kanske inte på bilden, men Varggropen var ganska djup och väldigt välbevarad. Ca 5 meter i diameter och har kallmurade väggar av sten. Förmodligen grävdes den på 1700-talet eller 1800-talets första hälft.

En gång i tiden hade den säkert en pinne i mitten där lockbetet, ofta en gammal höna, var placerat.

Det här har jag läst på nätet om Vargjakt
Förmodligen var det inte så ofta som en varg ramlade ner i en grop. Det sägs att det bara var riktigt kalla vintrar som vargen kom så nära. År 1835 dödades hela 39 vargar. De flesta av dessa torde dock ha dödats under vanlig jakt. Den sista vargen sköts på 1860-talet av den smått berömde Varg-Calle.

Och släktingen i Malmö, ja hon fick ett kort med blommor på.

Inlagt 2015-04-21 20:31 | Läst 1237 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Häftig varggrop, den har jag aldrig hört talas om. Gediget arbete för att skapa den gropen, och då kan man förstå hur angeläget det måste ha varit att försöka fånga in varg. I Timmernabben kan man köpa fina godisklubbor, innehållande massor av socker:)
Svar från ULLABERT 2015-04-22 13:06
Numera finns det även godistillverkning i Mönsterås. Klubbor med massor av socker. Mums.
/Ulla
Det var en rejäl grop! =)
Svar från ULLABERT 2015-04-22 13:05
Ja, mycket arbete har säkert lagts ner där.
/Ulla
Intressant information! Har aldrig tidigare sett en så välgjord och välbevarad varggrop! Ha en fin dag! Yvonne
Svar från ULLABERT 2015-04-22 13:08
Såg din bild på varghonan. Du upplever inte att det är obehagligt med ett detta rovdjur i din närhet?
/Ulla
yka 2015-04-22 13:33
Har inte själv haft något obehag av vargen, men den går hårt åt viltet och det är också svårt för en del med tamboskap! MVH Yvonne