Illustrerad dagbok från Strängnäs och övriga världen

Det är bättre att leka med naturligt ljus än med photoshop

Jag har ibland, trots Fotosidans utförliga text om skillnaden mellan manipulerad bild och omanipulerad, svårt att bestämma mig, om jag ska "förbättra" fotot i ett bildbehandlingsprogram. Har jag lyckats exponera rätt, så behövs väl inget mer. Men ta den här bilden av en nässelfjäril som exempel: 

Fjärilens färger är naturligt återgivna. men bilden känns lite blek. Med lite pålagd vinjettering kan samma bild ut så här:

Onekligen blir det mer stuns i denna "manipulerade" bild, men inte är fjärilen vackrare för det.

Eller den här bilden på ett påfågelöga:

Påfågelöga 120817

Jag kan naturligtvis kunna göra bakgrunden lite mjukare och diffusare, så här:

Kanske framhävs påfågelögats färger bättre i denna version, men nu är ju bilden manipulerad. Jag föredrar trots allt originalet. En vacker fjäril är vacker även i naturligt ljus. Det är bättre att leka med ljuset än med bildbehandlingsprogrammet, tycker jag. Nedanstående bild på en skogspärlemorfjäril bygger helt och håller på ljusets naturliga effekter.

Inlagt 2012-08-18 19:27 | Läst 6157 ggr. | Permalink
Du har alldeles rätt, Peter ! Dessvärre vill människan hävda sig i livet, kanske söka sina " 15 minutes of fame", som Andy Warhol siade om.

Vi, lite äldre rävar har ju fördelen av att ha varit med om den analoga eran också, så vi har lite lättare att gå tillbaka till "rötterna".

Det var i mitt minne inte så himla länge sedan som man koncentrerade sig på att exponera rätt, komponera rätt och sedan framkalla rätt, för att det blev för himla dyrt att göra fel........

"Back to basics" är mitt recept, för att citera det engelsk-språkiga folket....:)
Svar från Cessna 2012-08-18 23:14
Visst Thomas var det dyrt att att göra fel under den analoga eran. Men vi hade heller inte så stora möjligheter/frestelser som numera att rätta till felen. Hälsar Peter
Självklart skall man i första läget alltid försöka att exponera rätt men i dagens läge när det blir fel har man enorma möjligheter att rätta till ... jag är glad för det för när jag plåtade analogt blev det en begränsning i att allt kostade ... varenda exponering kostade tytvärr - idag är det lättare när det gäller den biten - samtidigt har fotograferandet ändrat sig och det är idag helt ok att fixa lite i photoshop ... själv tycker jag det är helt ok och tycker inte att en bild blir sämre för det ..
Fast jag kanske inte är tillräckligt bra fotograf för att uttala mig om det ..
Ha en underbar kväll i alla fall.

//Glenn
Svar från Cessna 2012-08-18 23:10
Glenn, jag håller med dig om att man ska visst försöka fixa till en bild som inte blivit som man tänkt sig. Jag misslyckas ofta, eftersom jag ibland knäpper hej vilt. Men jag tycker att mina justeringar ska inriktas mot att försöka komma så nära verkligheten som möjligt. Det gjorde/gör man också med negativen i mörkrummet. Hälsar Peter