Att ha roligt på vägen och med det mottot utvecklas som fotograf.

ROLIGT att göra en Groda?

Konstigt det här med många av våra uttryck...

- Att göra en Groda

- Äta som en Häst

- Uppföra sig som ett Svin

- Dum som en Åsna

- Klok som en Uggla

- Lukta Bäver

- Flitig som en Myra

Finns säkert många fler.Varför förknippar vi så många uttryck med djur? Någon som vet? Kom och tänka på detta i samband med att jag nu ska ut och jaga grodor att fota, och då avsåg jag inte grodor jag själv gjort. Hej hopp!/Inger Anita

 

 

 

Inlagt 2011-04-17 09:26 | Läst 1072 ggr. | Permalink
hehhe kul det där=)
mvh
peter
Ja det kan man undra, det kallas ju för metaforer dessa uttryck, men man kan ju undra varifrån de kommer, jag har ingen aning.
Svar från Inger Palo 2011-04-17 09:42
Visste inte att det kallades metaforer-nu har jag lärt mig nåt nytt idag ;O) Ska bara komma ihåg det tills i morgon...haha.
Ha´ det!
Jo, när man försöker jämföra en känsla eller handling med något, t ex känner mig som om tåget kört över mig, (mörbultad :-)) fast jag tror inte man vet det om man inte verkligen blivit överkörd ha-ha. Alltså försöker man hitta ett uttryck för att tala om, eller förstärka något.
Det är inte så konstigt att man i dessa uttryck jämför med djur. man jämför med sådant som är allmänt bekant, och det här är gamla uttryck, från den tiden när majoriteten av befolkningen levde på landet, före bilarnas och maskinernas tid. Dvs. en värld där djuren var en del av vardagen.

Det finns ju också liknelser med det som växer: "regnet står som spön i backen", t.ex.
Pigg som en mört. Fast är det bevisat att mörtar är piggare än t ex sutare :-)?
Svar från Inger Palo 2011-04-17 14:03
Förmodligen inte... ;o)
Kul att ni kommenterar och lämnar av fler metaforismer ;O))
/inger