Skulpturer i skogen

Den tallskog som växer längs Skånes sydkust från Ystad och österut har blivit hårt åtgången av vintern. En tidig episod av tung blötsnö och ett antal vinterstormar, som ibland har närmat sig orkanstyrka, har brutit av trädstammar och fällt grenar av olika storlekar. Trots många år i Skåne har jag själv inte sett så stora skador på skogen tidigare och har undrat om den har försvagats av något skäl, t.ex. det varmare klimatet. Men tydligen är denna typ av skador på tallar ett vanligt fenomen, som ingår i deras livscykel.

Tallen är knappast ett trädslag som man förknippar med Skåne, själv trodde jag att boken är vårt landskapsträd (vilket är fel, det är pilen, medan boken tillhör Västergötland). Tallskogen i sydöstra Skåne förklaras av planteringar som gjordes under 1800-talet för att förhindra sandflykt från stränderna upp mot åkrarna längre norrut.

Överallt i tallskogen ser man nu spår av skadorna. Det är förstås lätt att drabbas av existentiella funderingar om livets gång och alltings förgänglighet, men det går samtidigt att upptäcka (paradoxala) skönhetsvärden hos de skadade träden genom att se dem som naturens skulpturer. Det finns också något majestätiskt (och tragiskt) över trädkronor och mäktiga grenar som nu kan studeras nere på marken istället för att skymtas långt däruppe längs höga trädstammar. 

Den här bilden bör ses förstorad.

Inlagt 2023-02-22 13:03 | Läst 671 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder på tallskogen, jag gillar särskilt sista bilden i serien! Fö tänker jag så här om tallarna. Dom är mkt tåliga träd som klarar både magra jordar och tuffa klimat. Just därför växer dom ofta på storm- och ovädersutsatta ställen. Och ALLT klara dom såklart inte, alltså faller en del el får skador. Hälsningar/ Björn
Svar från sveka 2023-02-23 11:03
Tack för din kommentar! Roligt att du uppskattar bilderna. Den sista bilden är min egen favorit. Nej, det är inte så att alla tallar skadas, men i min egen subjektiva statistik från sydkusten är skadorna ovanligt stora denna vinter, vilket får stöd av vittnesmål från bofasta. Att döma av Peters och Morgans kommentarer är fenomenet inte begränsat till Skånes sydkust. Enligt Skogsstyrelsen (https://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/skogsskador/snoskador/) är sådana skador inget ovanligt, och man får hoppas att det inte har inträffat något generellt med tallarnas motståndskraft.
Hälsningar Sven
Så där ser det ut även här hos mig i Bromma utanför Stockholm.
När jag var ung var tallgrenar sega och motståndskraftiga. Numera är dom lite som knäckepilar, tål inte mycket. Jag kunde konstatera detta redan på 1980-talet - och trodde att det var någon negativ miljöfaktor i samband med storstaden, men tydligen har det en mycket större spridning, tyvärr.

Som Björn fastnar jag för sista bilden.
Svar från sveka 2023-02-23 11:18
Tack för din kommentar! Som helt okunnig vad gäller skogsvård har jag svårt att ha någon uppfattning om tallarnas kvalitet och motståndskraft mot skador har försämrats över tid. Precis som att en svala inte gör någon sommar, kan kanske en vinters skador på träden vara en tillfällighet. Men å andra sidan antyder du och Wolfgang en gradvis försämring, och fenomenet verkar inte vara begränsat till södra Skåne. Vi får, som man brukar säga i nyhetsprogrammen, "fortsätta att följa utvecklingen".
Roligt att du uppskattar den sista bilden!
Hälsningar Sven
Jag gillar alla bilder, eftersom de ger närvarokänsla. Men sista bilden i förstoring är en pärla! Kaos men en viss ordning ändå!
Tallen är ju mer vindkänslig på vintern än boken, på grund av att dess krona med alla barr är ett vindfång, medan bokens krona är "naken" på vintern. Dessutom växer tallen i sandjord som inte ger ett lika fast grepp för rötterna än boken har som växer i fastare jord.
Men så har jag en annan fundering. En snickare sa till mig att nya fönsterbågar i trä ruttnar snabbare än de bågar från gamla tider.
Dessutom måste jag tänka på gamla violiner som förutom att de har en vackrare klang än nya, så har de ju bevisligen hunnit bli upp till 300 år gamla. Troligen beror det på, har jag läst, att det fanns mindre föroreningar förr i luft, vatten och jord.
Mvh Wolfgang
Svar från sveka 2023-02-23 11:33
Hej Wolfgang, tack för din intressanta kommentar! Att äldre fönsterbågar i trä är bättre än nya har jag hört men inte att äldre violiner generellt skulle låta bättre än nytillverkade (med all respekt för Stradivarius och Guarneri!), och att det kan bero på skillnader i träets kvalitet.
Roligt att du uppskattar bilderna. Motivet i den sista har jag försökt fotografera flera gånger utan att lyckas, men med mitt Pancolar 50 mm blev bilden äntligen som jag ville ha den.
Hälsningar Sven
Fina kompositioner på tallskogen, även häromkring har blötsnön och stormen gått hårt träden. Det var framförallt blötsnön som orsakade mest skada tror jag. Det känns som att träden dansar eller rör sig på något sätt i dina bilder, känner att jag fastnar i dom speciellt den sista bilden. -Spännande!
Svar från sveka 2023-02-23 11:38
Hej Morgan, Tack för dina fina ord! Intressant (och tråkigt) att du ser liknande skador på skogen i dina trakter som härnere i Skåne. Roligt att du ser rörelse i mina bilder, själv tycker jag att det är mest tydligt i den sista, som har krävt många fotograferingsförsök för att kunna visas.
Hälsningar Sven
Sista bilden är mycket bra, får mig märkligt nog att tänka på Spanien? Men visst är det så att Skånes öst och sydkust har mycket av tall som skydd för sand/jordflykt, en lite speciell natur. Ofta har alla träd samma ålder då de planterats samtidigt.
Tillägg: Då träd numera verkar växa snabbare är de svagare och motstår röta sämre som virke.
Svar från sveka 2023-02-25 11:27
Tack för din kommentar! Intressant att du associerar min sista bild med Spanien, jag drar mig till minnes att jag också har sett skog med ett liknande utseende där, i inlandet mellan Andalucía och Estremadura. Jag kände inte till att träd växer snabbare nu än tidigare, men om det stämmer kanske det kan bidra till att förklara Wolfgangs observationer om träkvalitet i fönsterbågar och violiner.
Hälsningar Sven
Vibybo 2023-02-25 14:18
10 till 15 procent snabbare, tror det är varmare klimat och kvävenedfall som gör det. Sen byggs det numera med gödslat gran istället för tätvuxen furu.