Funderingar och försök

Jo, Löderups strandbad lever kvar...

Löderups strandbad är ett fritidshusområde med intilliggande campingplats på den skånska sydkusten mellan Kåseberga och Sandhammaren. Området är känt för sin vidunderliga havsutsikt - och för sin rekordstora stranderosion. Denna är sedan länge ett naturligt fenomen genom att havsströmmar, vågor och vindar transporterar sand österut mot Sandhammaren. Till detta kommer nya faktorer som en ökad frekvens av stormar, en stigande havsnivå och svallen från den den snabbgående katamaranen mellan Ystad och Bornholm.

Erosionen har ökat sedan 1960-talet, och sedan 1971 har 200 m av stranden försvunnit. Som en följd har hus rasat ner i havet och campingplatsens yta har krympt.

Man har försökt motverka sandförlusten med olika metoder, som att frakta sand från Sandhammaren tillbaka till Löderups strandbad, bygga hövder (vågbrytare) av sten vinkelrätt mot stranden och genom strandskoning med stora stenar.

Jag har besökt Löderups strandbad vid några tillfällen under de senaste åren och återvände nu efter stormen Otto som svepte in över södra Sverige med vindbyar upp mot 30 m/s under natten till den 18 februari. Såvitt jag kunde se verkar hövder och strandskoning skydda stranden i den västra delen av området, medan erosionen pågår för fullt i öster, där reglerna för ett naturreservat förbjuder deponering av sten. 

Så ja, Löderups strandbad lever kvar och öppnar snart för en ny sommarsäsong, men frågan är hur lång nådatid man kan räkna med.

Nedanför parkeringsplatsen han man anlagt en rad stenar parallellt med en liten strand, vilket verkar skydda mot erosion även när vågorna slår över.

Strax öster om stranden ligger den första hövden. Här är det inte lämpligt att bada!

Vidare mot öster hittar man flera hövder som sticker ut från den stenförstärkta  stranden. Husen som skymtar i talldungen ligger nära kanten mot vattnet.

En av stenhövderna som skyddar mot de ständiga vågorna från väster.

Västvinden är också ständig, vilket tallarna i strandlinjen vittnar om.

Så snart som strandskoningen upphör vid gränsen till naturreservatet, tar erosionen vid.

Ytterligare ett stycke åt öster, efter den sista hövden, är stranderosionen uppenbar. Jämför denna bild med nästa, som är tagen för tre år sedan.

Så här såg samma strandparti ut i mars år 2020. Det är många meter av stranden som har försvunnit under tre år.

Ställplats 165 på Löderups camping. På sin webbplats lockar man med att "närmare havet kan du inte bo".  Kanske är det litet väl nära ändå...

Vi ses i april 2023!

Ett stycke in från stranden skyddas minigolfbanan av skogen - men bara delvis.

Postat 2023-03-20 13:15 | Läst 517 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera