Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Händelö - Grymön - Bredudden - Loddby - Alvars Båtvarv (ute och letar fågelställen)

Det blev en lång dag idag. Solen sken, klarblå himmel. Lite kyligt, men friskt. Jag tyckte det var bra läge att ta cykeln och ge mig ut och besöka lite olika platser för att spana in potentialen för fågelfoto. Fem timmar var jag ute och härjade runt. Benen bar mig knappt de sista 5km. Jag hade inte riktigt tänkt att det skulle ta såhär lång tid, så jag hade inte ens någon liten matsäck med mig. Vilket rookie mistake. Borde alltid ha lite fika i ryggsäcken i fall det drar ut på tiden!

Hur som helst, jag vettetusan om jag kommer återbesöka de flesta av de här ställena. Roligt nog var sista stället, Alvarbåtar (ett varv vid Herstadberg), det bästa stället. Finns en del i krokarna där som kan vara  värt att glo vidare på. Även Marieborg som ligger precis i närheten. Jag skippade dock Marieborg idag för solen började gå ner och energin var så gott som helt slut.

Första stället var Händelö Naturreservat, den delen som ligger vid Boudden. Här fanns visserligen också lite potential. Såg Rödhake, som jag tyvärr bara fick två suddiga skitfoton på, men även Större Hackspett, Kungsfågel, Talgoxe, Blåmes och Nötväcka. Finns säkert mer grejer naturligtvis, men det var dom jag såg.

Vidare till Grymön, men där var det ingen idé. Ett klassiskt ställe där det bara är sjötomter och i princip noll åtkomst för utomstående. Jag tog en liten sväng och kikade men vände ut mot stora vägen igen och satte fart över Kardonbron vidare mot Bredudden. Även här var det bara sjötomter och ingenstans jag kunde leta mig ner mot vattnet. Väldigt vackert läge dock och såg att en del hade lite sjöfåglar strax utanför sina bryggor. Kul för dom! :P

Nästa steg var att försöka se om man kunde ta sig ner till Björnviken, som jag hört ska vara en bra plats för fågelskådning. Det fanns dock inget sätt att ta sig ner till den viken så jag antar att det är fågelskådare med kikare som uppskattar den platsen och inget för oss som vill fotografera fåglarna. Nedan är ett foto från Loddby, taget mot Björnviken.

Som ni ser är det lite rörelse där borta i Björnviken. Man kanske skulle köpa en kikare ändå. :D Hur som haver, nu är jag framme i Loddby vid ett område och en gammal hamn som tillhörde Holmen en gång i världen. Alltihopa rivdes och lades ner på 80-talet, men marken är fortfarande förorenad och har tydligen Riskklass 1-varning. Det är skyltat och avspärrat på vissa platser då det ska finnas kisaska och tungmetaller i marken. Någon sanering verkar ju inte bli av heller. Kanske inte ska hänga runt där för mycket? ;) Det blev dock ett par foton på en Storskarv som satt och torkade vingarna. Storskarven fick också stå åt sidan för en svanfamilj som kom simmandes längre bort. Jag antar att det är knölsvanar och ett gäng rätt så stora ungar? Kan inte påminna mig om att jag sett deras ungar sådär stora förut.

Sista anhalten för dagen fick bli Alvarbåtar, ett båtvarv intill Herstadberg. Jag drog hit för jag hade ändå vägarna förbi. Hit kommer jag dra igen och utforska mer. Det finns en del skog och så vatten förstås. Marieborg ligger precis i krokarna med tillhörande promenadslinga. Nu fick jag även äntligen se lite Knölsvanar på närmre håll för tre stycken kom inflygandes precis när jag skulle vända mig om och gå. Såg även fyra gråhägrar komma flygandes men dom skulle bortåt.

Avslutar med en liten blåmes som också satt i ett träd precis vid bryggan. Det var också den sista bilden jag tog innan jag drog hem. Allt som allt blev det en bra dag, om än väldigt jobbig på slutet. Nästa gång jag ger mig ut så blir det nog en lugnare historia - MED FIKA!

Inlagt 2021-10-13 20:47 | Läst 216 ggr. | Permalink
Gillar bilden på skarven som torkar sina vingar. Dom sista bilderna på knölsvanarna gillas också. Fina miljöbilder.
Sten
Svar från krisljungberg 2021-10-13 21:22
Tack så hjärtligt, Sten!