Jag promenerar ofta med min hund runt omgivningarna där jag bor (och ibland på annat håll också förstås). För att ha något att roa mig med brukar jag bära en kamera med mig och fotografera allt som av någon anledning intresserar mig. Avsikten med den här bloggen är att visa några av dessa bilder (och filosofera lite grann).

#10 Texas Leica...

.. vad är det? Jo, så kallas Fuji GW6X0 III. Det är alltså en hel serie med kameror som tar 120-film men producerar negativ med olika storlek. Det finns GW670, GW680 och GW690, alla med Fujinon 90/3,5 fast objektiv. Och negativstorleken framgår förstås av modellbeteckningen. Dessutom finns tre olika GWS6X0 III med samma negativstorlekar men med ett 65 mm objektiv.

Dessa kallas allmänt för Texas Leica, helt enkelt beroende på storleken. De är minst dubbelt så stor som en Leica M och det är en robust mätsökarkamera utan krusiduller med suverän bildkvalitet.

Jag börjar bli till åren och fyller snart 70 och tänkte att jag för säkerhets skull skaffar mig en ordentlig födelsedagspresent själv. Hittade en Fuji GW680 III hos kamerastore.com i Finland. Dom köper också gamla kameror så jag tömde en byrålåda hemma och skickade till Finland. Det gav mig 400€ som jag kunde använda för att delbetala fyndet. Kamerastore.com är väldigt trevliga att ha att göra med, dom betalar skäligt för gamla fotoprylar som dom sen fixar i sin verkstad och säljer i sin webshop. Priserna i shopen kan verka höga men det mesta dom säljer är genomgånget, servat och fixat. Man har alltid returrätt om man inte är nöjd och på vissa varor ger man även garanti. Min Texas Leica kom med sex månaders garanti, tidigare köpte jag en liten Olympus XA2 och även den hade sex månaders garanti. Vill man skicka in fotoprylar för värdering och eventuell försäljning till dom så registrerar man sina grejor på deras webbsida och om dom vill köpa så skickar dom fraktsedlar och DHL hämtar upp paketen hemma utan att det kostar något. Hittills har dom velat köpa allt jag velat bli av med.

Min GW680 är rätt sällsynt i den här delen av världen, som ny såldes den enbart i Japan. De övriga modellerna såldes överallt.

Inlagt 2021-10-22 15:17 | Läst 579 ggr. | Permalink
Hej Lars. Jag stötte en gång på den här kameran på YouTube. Det ska bli spännande att se lite fotografier från den och dig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har bara en "fattigmans Leica" - en Fuji X100F :-)
Svar från Lars Ullström 2021-10-22 16:02
Din "fattigmans Leica" är ju en alldeles utsökt liten kamera. Hade en gång en tidigare version (X100S) som jag var väldigt nöjd med men som jag av olika skäl gjorde mig av med.
Svar från Lars Ullström 2021-10-23 17:33
Apropå "fattigmans Leica" så var den här Texas Leican betydligt billigare än den senaste modellen, X100V, av din "fattigmans Leica" :)