Jag promenerar ofta med min hund runt omgivningarna där jag bor (och ibland på annat håll också förstås). För att ha något att roa mig med brukar jag bära en kamera med mig och fotografera allt som av någon anledning intresserar mig. Avsikten med den här bloggen är att visa några av dessa bilder (och filosofera lite grann).

#11 Döstäda...

… ska man ju göra sägs det. Man vill inte lämna en massa skräp och annat irrelevant material som efterlevande blir tvungna att gå igenom och ta ställning till. Så vad gör man då som fotointresserad som har samlat bilder i olika form i 30-40 år? Först i form av diabilder och pappersbilder och de senaste 15 åren digitalt?

Ja, det mesta är förstås helt ointressant och kan slängas omgående. Men att komma fram till vad som ska behållas är förstås ett jättejobb. 

Jag funderade ett tag på detta och kom fram till att göra egna fotoböcker borde vara ett bra sätt att skapa nåt vettigt att lämna efter sig. Böcker från resor och böcker om familj och sånt. Men man kan ju inte börja med bilder från 80-talet utan det får bli från relativt nyliga aktiviteter och så får man sakta jobba sig bakåt.

Först måste man hitta en leverantör och jag tänkte att det vore väl trevligt om det vore en svensk, t ex Crimson. Laddade ner deras program Frontbook och satte igång. Eller rättare sagt försökte sätta igång, Frontbook ville inte alls vara min kompis och jag tröttnade rätt snabbt.

Letade vidare och hittade Blurbs trade books. En trade book är en enklare och billigare variant av fotobok. Det finns tre storlekar, två sorters papper och ett par olika omslag att välja på. Dessutom har Blurb redigeringsprogrammet BookWright som var rena drömmen jämfört med andra jag provat. Jag fixade snabbt en bok om Wuzhen, en vattenstad utanför Shanghai som jag och sambon besökte 2019. Det blev 36 sidor i A4 för 15 dollar inklusive frakt. Som hittat! Hoppas jag eftersom jag inte sett den än, ska komma i veckan. För ytterligare 5 dollar får man även nedladdningsbar pdf.

Om den här boken blir bra så får det bli full produktion av böcker framöver. Bilderna nedan är med i boken.

Inlagt 2021-10-24 16:56 | Läst 855 ggr. | Permalink
Att göra böcker är absolut skoj, faktiskt gjorde jag en bok i somras och då med naturbilder. Jag använde faktiskt Crimsons tjänst frontbook och tycker jag blev ganska bra kompis med det. Dock blir det dyra böcker där speciellt om man vill göra några och kunna göra lite förtjänst på dom. Det stället du valt verkar billigt och jag hoppas att du blir nöjd!
Svar från Lars Ullström 2021-10-24 17:44
Ja framför allt så är det roligt att se sina bilder i tryck istället för på bildskärm. Det blir en annan känsla av beständighet då.
Ja, en fin impuls där. Började döstäda bland prylar för några år sedan. Hann inte särskilt långt. Det är nästan oanständigt hur mycket skräp man dragit på sig genom åren. Har börjat så smått bland foton också. Det blev ett par fotoböcker till mina söner förra hösten. Använde Photohome och blev ganska nöjd både med pris och kvalitet. Den resan lär fortsätta.
Svar från Lars Ullström 2021-10-24 17:43
Jo, man får väl se det här som ett långtidsprojekt, antagligen för resten av livet. Men som tur är är det i alla fall roligt att leta upp bilder och skapa en bok. Det finns nog betydligt tråkigare döstädning...
Kul med fotoböcker! Roliga att ha i bokhyllan och plocka fram och brukar uppskattas som present. Dessutom tror jag som du att göra fotoböcker är ett bra sätt att reducera och spara utvalda bilder på, till sina barn etc.
För några år sedan gjorde jag böcker via Lightroom Classic direkt till Blurb. Smidigt och bra resultat. Hoppas du också blir nöjd!
Svar från Lars Ullström 2021-10-25 15:40
Ja jag tycker dessutom att det är skönt att hålla i fysiska bilder och inte bara se dom på en skärm så det ska bli spännande att se hur resultatet blir med de här "billiga" böckerna.
Ser väldigt trevligt trevligt ut i de bilderna från Kina, och bra idé med bok. Har gjort böcker vi Fujidirekt, billigt och bra. Livslängden för bilder som består av små skillnader i laddningar i kisel bl.a. tror jag inte mycket på.