Jag promenerar ofta med min hund runt omgivningarna där jag bor (och ibland på annat håll också förstås). För att ha något att roa mig med brukar jag bära en kamera med mig och fotografera allt som av någon anledning intresserar mig. Avsikten med den här bloggen är att visa några av dessa bilder (och filosofera lite grann).

#13 Franska kameror...

…är ju inte särskilt vanliga. Den här lilla kameran, en Lumiere Eljy Club typ 8, har jag ärvt efter min sedan några år bortgångna äldre bror. Han köpte den någon gång i slutet av 50-talet. Just den här modellen började tillverkas 1951 och avlöstes av typ 9 1958. Varför han valde just denna kamera kan man undra eftersom den är ganska knölig att använda. Vilket framför allt beror på att den tar 135-film men inte 135-kassetter utan den måste laddas i mörkrum utan själva kassetten. Det fanns en specialfilm för denna kamera som var konstruerad med skyddspapper på samma sätt som 120-film men den verkar inte ha importerats till Sverige.

1963 gick jag ut klass 6 i Medora skola i Skutskär och skulle nästa läsår flytta till kommunens centralskola på ön Rotskär i Dalälvens delta. För att fira detta gjordes en klassresa till London. Självklart skulle jag ha en kamera med mig och min bror lånade gärna ut sin Eljy Club. Jag tog cykeln till Forsbergs foto i Upplandsbodarna, det som så småningom skulle bli Skutskärs centrum. Fotograf Forsberg laddade kameran i mörkrummet och jag åkte till London. Var ganska försiktig med fotograferandet eftersom det var tolv bilder som gällde. Efter några dagar kom jag hem och cyklade åter till Forsbergs och lämnade in kameran för urtagning av film och framkallning. Återvände efter ett par dagar och träffade en ganska sorgsen fotograf Forsberg. Det fanns nämligen inga bilder på filmen! Både fotografen och kanske framför allt min bror hade glömt bort att berätta att man måste vrida och dra ut objektivet innan man trycker på avtryckaren…
Så kan det gå!

Med objektivet i rätt position för att skapa magi.

Eljy Club med objektivet redo för att skapa magi!


Fransk sunny16 exponeringsmätare.

Fransk sunny16 exponeringsmätare.


Liten kamera Eljy Club! Här jämfört med min lilla smidiga Olympus XA2.

Eljy Club är inte stor. Här i jämförelse med min lilla smidiga XA2.

Inlagt 2021-11-05 17:43 | Läst 537 ggr. | Permalink
Kameror, kanske även det mesta annat, va mer personliga förr! Å namnet på kameran talar även fotohistoria! :)
/B
Svar från Lars Ullström 2021-11-06 14:04
Och allra mest personliga var väl franska prylar. Vem minns väl inte Citroen DS 19?
Företaget som byggde dessa Eljy-kameror mellan 1937 och 1960 (+ många andra, bl a storformatskameror) grundades av bröderna Lumiere så det var inte bara så att man "lånat" namnet.