Mellan hav och fjäll

Mitt liv kretsar i naturen mellan fjällen och havet.

Balesudden

Den skarpt markerade Balesudden är ett magnifikt sjömärke vid inloppet till Bäckfjärden. Bilvägen någon mil söder om Örnsköldsvik. Det är fem ganska tunga kilometrar till udden,  stigen följer delvis havskanten och gör nu och då ordentliga stigningar för att komma till nästa vik. Attkomma till udden är värt varje steg. Utsikten över världsarvets norra del är fantastiskt. Idag hängde regnet i luften och sikten var något begränsad.

Jag besöker Balesuddens naturreservatet varje år för att se hur växtligheten förändras efter den intensiva branden, 2008. Branden har påverkat skogen på två sätt, dels genom höga flammor som dödat stora delar av trädkronorna och dels genom de rotskador som glödbranden orsakat och som också dödat de träd som undkommit själva lågorna.  I från att det första året var varmt  och svart grönskar gräs och mossor. I år frodas åter blåbärs, lingon och några hallonbuskar. Lövträden börjar skicka upp sticklingar och helt fantastiskt, mitt i det svarta fann jag hjortron.

Innanför klippan finns djupa skogar, en trolsk liten tjärn med kristallklart vatten, höga utsiktsberg och skyddade vikar med bra angörningspunkter för båtar. På vägen till udden passeras den lilla trolska Balestjärn är intressant med sitt klara vatten och sina konserverade trädskelett som syns på botten efter stränderna.
Berggrunden i reservatet består av röd nordingrågranit och övergår längre in i gråare bergarter som migmatit och gråvacka Skogen består mestadels av hällmarkstallskog med granskog i dalgångarna och har en rik flora. Djurlivet kan jag inte så mycket av men enligt länsstyrelsen före kommer skogsfågel, flera hackspettsarter. Havsörn ses då och då.

Jag känner så stor glädje över att kunna gå, att få ta del av vår underbara natur.

Postat 2011-07-18 20:24 | Läst 2617 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skallbergsgrottorna

Det är lätt att bli hemmablind. Ofta åker vi många mil för att uppleva naturen. Jag har då försökt att leta upp pärlorna i min omgivning. Först idag var jag ner i Skallbergsgrottorna. Häftigt, ibland var det att hålla tungan rätt i munnen.

Skallberget ligger ca 2,5 km nordväst om Gideå, en by ca 2 mil från Örnasköldsvik. Här finns Nordens största urbergsgrotta med gångar och salar med sammanlagd längd av 220 meter. Ingångsskrevan är 70 meter lång och 24 meter djup. Flera inlandsisar har bildat denna märkvärdiga grotta för ca 1800 miljoner år sedan. Skallberget är klassat som objekt av riksintresse för naturvården och utmärkt med en skylt för sevärdhet vid vägen.

Grottsystemet är renoverat med nya stegar och rep. Rekommendationen att använda hjäm och att varje individ har en lampa och att alltid vara minst två, känns bra.

Svårt att fota. jag hade liten ryggsäck med kameran, tyvärr var det så trångt att det inte gick att få upp kameran. Några bilder blev det utifrån. Bilderna ger inte rättvisa till storheten och trångheten. Min son fick gå i sidled för att kunna passera ner i grottskrevan.

 

 

Postat 2011-07-12 20:10 | Läst 3695 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Återvändarnostalgi

Var i helgen i gamla hemtrakter. Fototräffen i Jormlien med Bio-foto för några helger sedan, gav mersmak och en saknad efter den underbart fina naturen i Gäddede med omnejd.

Vi var bland annat till Hällingsåfallet. Vi hade turen med oss solen återkom efter ett ihärdigt regnande när vi åkte över Stekenjokk. Hög luftfuktighet gav oss två regnbågar i fallet. En dag att minnas

 

Postat 2011-07-11 12:12 | Läst 2229 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5