Objektivt sett

Här får du ibland se hela bilden, men stundtals oxå läsa mellan raderna:)

Den lille medhjälparen

Det finns ett begrepp rörande människoliknande avbildningar som på ett eller annat sätt är verklighetstrogna, men ändå på något kusligt vis bär på något slags särdrag som kan få en att känna obehag eller till och med avsky. Begreppet kallas på engelska för "Uncanny valley" och begreppet myntades ursprungligen 1970 av Masahiro Mori, en japansk pionjär inom robotik.

Igår kväll satt jag och laborerade med en liten figur, knappt fyra äpplen hög - Alltså bara snäppet större än en genomsnittlig smurf:)

Den lilla figuren ägnade sig, med viss hjälp; åt allsköns akrobatik där i bokhyllan framför mina ögon och kamerans objektiv. Fångad som den var, i det kraftiga strålkastarljuset av en ensam pannlampa. Emellanåt log jag och kände glädje inför den sprattliga scenkonsten, men efter vissa bilder kunde jag med visst obehag känna att den lille medhjälparen faktiskt var en liten aning kuslig.

Kommunikationen mellan oss fungerade trots allt ganska ok, och jag lyckades fånga både känslor av frihet och glädje såväl som givmildhet, behov, fångenskap och utanförskap... 

Postat 2022-11-12 23:27 | Läst 577 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera