Pics

Bild, fotoverktyg och funderingar.

På nya äventyr

Äntligen blev den gamla Monark 670 klar för övernattning. Damen och jag gled ut i skärgården med packning, hunden och förhoppningar om trevlig samvaro. Väl framme vid landningsplatsen hände något som jag inte varit med om under alla år. Jag körde dragg-repet i propellern. Båten har ett aquamatic-drev och jag är nog lite nybörjare på dessa tingestar. Visserligen hade jag en tidigare båt med detta men det hände aldrig något liknande med den.

Nåväl det var varmt och skönt i vattnet och jag hade svetten rinnande i pannan och längs ryggen så det var bara att hoppa i. Drevet är ganska djupt så det var en del pillande och det gick åt en del kraft att lossa repet, men jag lyckades. Efter detta olycksfall lyckades jag komma i land och draggen satt fint i dybotten.

Det blev ett par fina dagar med massor av sol. Vi knallade runt i bergen och skaffade oss rejält med träningsverk av allt kutande upp och ner. Solnedgången blev sådär magisk som den kan bli när det stillnat ut och vattnet blir flytande guld. -Finns det något bättre än att vara ensamma l viken en skärgårdskväll, sitta i båten eller på land, njuta av lite kaffe eller annan dryck och bara vara???

Väl hemma tittade jag på de få bilder som togs med kameran. Då upptäckte jag en intressant sak på berget i förgrunden på en av bilderna. Det ser ut som ristade bokstäver. Här är annars bergen formade av inlandsisen och ganska släta. Kan det vara så?

Postat 2021-06-29 18:46 | Läst 660 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kamerafunderingar

Go fortsättning! Jag läste att Leica gjort en ny kamera. Leica gör bra kameror. Det blir som vanligt en del kommentarer om priset. En del tycker det är dyrt, andra tycker det är ett bra pris eller nått.  Inte är det kameramärket som gör att bilden blir bra. Vore det så skulle alla tidningar/reklamfotografer använda Leica men, de flesta använder andra märken. Jag köpte en Leica och visst är den OK. Men, jag missar många bilder då linsskyddet sitter kvar vid exponering. Senaste rullen 4 missar. Det händer inte på spegelreflexerna, där ser man att linsskyddet är kvar när kameran sätts till öget. Vidare är fokuseringen inget vidare hos Leica om man har glasögon. Det funkar också bättre med spegelreflex. Bäst är en kombination av snittbild och prismaring i sökaren. Detta är mina erfarenheter av Leica. Annars är det en bra kamera. Förutom den omständliga laddningen av film.

Här ett par Liecabilder. En från militärstan Eksjö och en från sonens renovering av drevet till båten (som står bredvid) i våras...

Postat 2021-06-26 20:23 | Läst 680 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Perspektiv...

Ibland dyker gamla bilder upp. En bild jag tog under min tid på fotoskolan poppar upp ur datorn. Den är tagen i Gamleby.  Bilden känns lite hoptryckt. Det är en av de första jag tog i den första arbetsuppgiften. Jag sökte nog ett bildspråk då. Den saknar människor men skapar en del intryck ändå. Det hårda ljuset och virrvarret av fasader och växtlighet väcker en känsla hos mig. Är det ogästvänlighet? Är det ungdomsminnen? Kanske fattigdom? Perspektiv på tillvaron kanske?

Postat 2021-06-24 10:06 | Läst 574 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sommarvärme.

Idag har det varit varmt och värmen ska stå sig ett par dagar till. Det var skönt att tillbringa dagen i svalkan "på sjön". Den första holmen vi besökte var fin men, draggen blåste loss då sjöbrisen blev riktigt frisk fram mot middagstid. Vi flyttade därför in i en grund vik där vi blev ensamma. De stora båtarna vågade sig inte in där. Det var ett fint ställe. Vi kommer besök det fler gånger då vi har lilla Klara. Den stora båten ger jag mig inte in med där... ännu.

Vattnet var rent och fint. Siktdjupet var ett par meter. Det som gjorde mig lite fundersam var hur steril botten var. Hötter eller blåstång fanns det gott om och sjöslemmet var rikligt. Men, gäddgräset var helt borta... Hur har det blivit så? Vi har en tendens att skylla på andra nationer men inne i Västerviks skärgård måste miljöförstöringen vara hemmagjord. Vad är det för skit vi släpper ut lokalt som tar död på`t?

Förresten så är Klara Fuling (som faktiskt har funnits i livet under 1800-talet) en riktigt bra båt. Motorn är alldeles för svag men man får inte mycket för 4500:-. Jag får ge na lite omsorg i höst... Ho får nog stanne hos ma...

Postat 2021-06-19 21:13 | Läst 797 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sommarsvammel

Långtest.

Jag har använt mobilen som huvudkamera ett tag nu. Det börjar närma sig ett år. Jag kan säga att den har utvecklats mycket de senaste åren. Den klarar vanliga familjefoto fint. Men, den är inte riktigt ikapp kamerorna ännu. Det är många tillfällen jag ångrat att bilden togs med mobilen. Telefonens AI ställer till det. Den kontroll jag har med en manuell digitalkamera finns inte i mobilen. Sedan är inställningarna krångliga och tidskrävande att nå. Mobilen får vara ett komplement tills de blivit bättre... och det lär de bli. Mycket bättre.

Semester

Idag börjar semestern. Min sista innan pension. Jag vet att den går fort men den ska avnjutas in i minsta detalj. Jag hoppas det blir en del resor till småställen som Torsås eller Tingsryd. Kanske det blir en del på sjön också, båten är ju sjösatt.

En minnesbild.

Ikväll blev det en sväng till en öde folkpark. Kanske Snoddas eller Arne "Rosen" Qvick uppträtt här. Kanske väntar den på folket? Det låg i alla fall nya flaggstänger vid ingången. Den är säkert inte död. Den bara sover.

Det är riktigt sommarvarmt nu 35 grader ikväll.... och imorgon med..... Färgbild av en färgblind. Men snart blir det svartvitt analogt igen.

Postat 2021-06-18 21:24 | Läst 790 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa