Pics

Bild, fotoverktyg och funderingar.

Raspberry Pi

Inte en bildredigeringsdator men kul för den tekniskt nyfikne.

Det där med datorer är intressant. Jag har använt både Windows-, Mac-, och Linux-datorer under mitt liv. De båda förstnämda märkena har många fördelar och är det bästa alternativet för allmänheten. De flesta program/appar går att köpa till dessa operativsystem. Det nyaste operativsystemet som börjar synas i datorerna är Chrome.

Linux finns i många olika varianter och de flesta går att installera på våra datorer. Är man intresserad av teknik, har en dator som börjar bli gammal och ska lämnas till återvinningen kanske man vill prova Linux. Det går att läsa sig till vilken "distro" som passar en bäst på nätet. De flesta är dessutom gratis.

Annars finns ett spännande Linux-alternativ i konceptet "Raspberry Pi". För mindre är 1000:- går det att köpa en liten dator där man får montera kretskortet i en låda och sedan ansluta till en skärm, tangentbord och mus.

Jag trivs fint med mina två Raspberry Pi. En finns hemma och en hos vännen. De är av olika generationer. En är 3B+ och den andra 4B+. 3:an har lite längre räckvidd på wi-fi:n, 4:an är lite snabbare och den tar flera "tyngre program" inte 3:an klarar. Men, båda datorerna är små och har sina begränsningar, vilket är en del av grejen med dem.  Kanske nostalgi?

Till dessa kreditkortsstora datorer finns inte de vanliga köpeprogrammen. Man får leta lite i biblioteket som följer med på datorns kort och via nätet. Men, gillar man, som jag att testa olika grejer så är det en kul hobby under mörka kvällar.

Vilka program finns då?

För bildbehandling finns GIMP, Rawtherapy (för 4:an), UFRaw (för 3:an) och många fler. Inte lika avancerade som Photoshop men funkar fint för mig (som är utbildad på Photoshop). För ordbehandling, kalkyl, presentation mm finns LibreOffice m. fl. För internet finns bland annat Chromium, en klon av Chrome. För videouppspelnig finns VLC och för ljudinspelning Audacity. Dessa är bara ett smakprov av program. Det finns många fler att prova för den nyfikne.

Hur kommer man över en sån här dator? -Jag köpte mina på Kjell och Co. Ett startpaket för en 3:an kostar 850:-. 4:an kostar lite mer.

På bilden: En gammal HP-skärm, tangenbord, mus, Alesis minsta monitorer, en CD-spelare och ovanpå den lilla Raspberry Pi. Mobilbild genom Raspberry Pi. Ursäkta oskärpan.

Postat 2021-10-30 09:08 | Läst 845 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Båtar och Yrvindar

Nu är båtarna upptagna. Det är lite pyssel innan jag kan täcka dem. Men, det klarar sig nog en vecka till. Kapellet är på den stora så den tar inte in något i alla fall och de mindre går fint att ösa stående vid sidan, så det funkar också. Snart ska de lindas in i presenningar.

Jag funderar lite runt båten på bilden. Det är världsomglaren Sven Yrvinds senaste skapelse. Med den har han seglat runt en del. Jag undrar varför den har stått en tid på en parkering vid infarten till V-vik. Kanske han förbereder en ny seglats eller  ska reparera den? Det är en säregen båt i alla fall. Den liknar ingen annan. Roligt att se den.

Postat 2021-10-28 17:45 | Läst 901 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Soligor - bra eller dåligt?

Jag har ett gammalt metallobjektiv, 35mm/2.8 Wide-Auto, från Soligor. Det var ett amerikanskt/tyskt företag som sålde objektiv tillverkade av andra firmor som sedan fick namnet utbytt. Namnet väcker tydligen starka känslor och  det påstås vara dåligt. Men, det är inte SAMMA tillverkare till alla objektiv utan olika. Några tillverkare är Tokina, Sun, Komine, Kobori, Kowa och många fler. Kvalitén skiftar troligen därför. Att jämföra ett Soligorobjektiv från Tokina med ett från Sun är som att jämföra ett Pentax med ett Nikon. De är olika helt enkelt.

Mitt objektiv är tillverkat av Tokina år 1975. Det innehåller 6 linselement i 5 grupper, närgränsen är 30 cm, filtergängan E52, det är 8 bländarblad och vikten är 220 gram. Priset för detta objektiv är mellan 50-100 dollar, så det är billigt. Informationen finns på denna sida:

https://www.apotelyt.com/camera-kit/soligor-catalog

 Hur funkar det då på en digitalare???

-Jo, Det funkar bra. Nu var ljuset lite besvärligt men, det är de ju ofta IRL... Bild 1 ISO200 avstånd oändligt bländare 5.6, exp. 1/80.  Bild 2 ISO400 avstånd 60cm bländare 2.8 exp 1/30.

Postat 2021-10-27 12:46 | Läst 805 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En rysk kavia...kamera.

Zenit 122 är inget för nervklena. Det är en kamera som kräver en del. Jag gillar det. Därför plockar jag fram den ibland, som alternativ till Praktica. De här ryska kamerorna har ofta blivit sågade av b-wissar genom alla tider. Men, tittar man på...

https://www.lomography.com/search?query=zenit+122

...så ser man att det blir toppenbilder med den. Det är inte alla kameror som är lika bra trots att  de "rankades" högre när de kom. Nu i efterhand när kameror för filmfotografering ses på ett annat sätt och de bedöms efter resultatet så ser många Zenit 122 i en ny dager.

Den är inte automatisk på nått sätt. Den har en inbyggd ljusmätare som funkar när den vill på mitt ena exemplar. Kameran är utrustad med microprisma och snittbild. Den har manuella tiden från 1/30-del till 1/500-del samt B. Den kan ta objektiv med automatisk nedbländning och man kan se skärpedjupet genom att trycka ned avtryckaren till hälften.

Zenit 122 tar objektiv med M42-gänga. Många gamla objektiv har den gängan så det finns en mängd begagnade att köpa. Kameran känns plastig men är byggd av metall invändigt. En bra skapelse för den som klarar att fotografera helt manuellt med film.

Jag använder den just nu med ett Soligor-objektiv som enligt uppgift tillverkats av Tokina. Soligor-objektiven tillverkades av många olika tillverkare med olika god kvalité. Mitt har fin skärpa från bländare 4.

Annars kommer kameran oftast med ett Helios-44 58/2. Det är ett legendariskt objektiv men därför inte alltid det bästa. Exemplaren skiftar, som för de flesta andra tillverkare. Sedan kan gamla objektiv varit utsatta för behandling som försämrat dem oavsett märke.

Postat 2021-10-26 10:04 | Läst 914 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Praktica å sånt

Jag köpte ett Aus Jena 50/2.8  för en tid sedan. Det funkar fint på en digitalare. Nu vet jag att det funkar lika fint på en orginalare... Speciellt på en gammal Praktica super TL. Den överexponerar nog lite. Men, har jag med det i beräkningarna nästa gång så blir det kanon. Annars finns ju andra Praktica. Aus:en är ett objektiv som passar fint till Fomapan, verkar det. Bilden är inte efterskärpt. Den goa grynia gråskalan...

Postat 2021-10-24 19:42 | Läst 762 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa