Bilden i främsta rummet!

Varnhem, kyrkan, klostret och Kata gård...

Det har gått en vecka nu sedan vi var på resa i Västergötland. Jag har helt enkelt inte haft tid att redigera bilderna från resan. Men jag tycker i alla fall att jag fick med mig en hel del fina bilder med mig hem.

1. Men det är ganska långt mellan Norberg och Varnhem, så tiden hade runnit iväg innan vi var framme. Fem i fyra landade vi. Precis innan hade jag läst på nätet att kyrkan och visningen av utgrävningarna skulle stänga klockan fyra. Hela besöket riskerade att bli en flopp.

2. Men det visade sig att den trevliga kyrkväktaren hade lite kvar att fixa med så hon lät oss ta en titt i kyrkan. Lite stressat blev det i alla fall för mig. Bilderna inifrån kyrkan blev inge vidare...!

3. Varnhems kyrka är ett av de allra häftigaste kyrkorummen tycker jag.

 4. Kyrkvaktmästaren var också den som skulle stänga de andra sevärdheterna, så vi skulle hinna med att se dem också. Vi gick igenom klosterruinen.

5. Tvättrummet.

6. 

7. Upp till utgrävningarna vid det man kallar "Kata gård". Utsikten mot kyrkan.

8. Här har man hittat Sveriges äldsta stenkyrka från 1000-talet. Innan dess låg det en äldre träkyrka på platsen, redan på 900-talet, och man har hittat kristna gravar från den tiden vid kyrkan.

9. Inte minst då Katas grav, en betydelsefull kvinna från den tiden och hennes gravhäll med runinskrift.

10.

11. Så här såg kyrkorna som legat här ut.

12. Medeltida värmesystem. :)

13. På väg tillbaka tog jag ännu en bild på kyrkan med de vackra omgivningarna.

14. Det är nånting engelskt, eller kanske irländskt över hela platsen, tycker jag!

15. Ljuset hade förändrats när vi gick tillbaka över kyrkogården.

16. 

17. Viloplats.

18. 

19. 

20. Så var vi framme vid kyrkporten igen. Men nu hade kyrkvaktmästaren fått låsa och gå hem igen.

En fin upplevelse, tack för den! :)

Inlagt 2017-09-23 22:15 | Läst 1620 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Förstår att det var en alldeles särskild upplevelse för dig/er att besöka Varnhem. Vi brukar ofta besöka kyrkor när vi är ute och reser men den här har vi missat. Hade vi bara passerat så hade vi med all säkerhet gjort ett besök. Det är ju mycket historia runt kyrkor. När jag hör Varnhem tänker jag på Dag Stålsjö och Svea rikes vagga. Han pratade om Varnhem tror jag. Ska kolla hans program som finns på You Tube. Han hade nog rätt i mycket om historien.
Sten
Svar från Tovok   2017-09-24 16:53
Ja det var speciellt, bådefint och lärorikt, väl värt ett besök! Tack för din kommentar. Se gärna svt´s dokumentär somdet hänvisas till i kommentarer nedan, det gjorde vi innan vi åkte! :) /Tommy.
Det var en väldigt stor kyrka, lite av domkyrka över den på dina bilder. Synd om den stackars damen som inte får vila i frid.
Svar från Tovok   2017-09-24 18:00
Det är en rejält stor kyrka, även om det naturligtvis finns större, men då är de ju ofta av senare datum. Vi funderade lite över varför Varnhem inte har blivit domkyrka, men Skara låg väl mera centralt när det begav sig, kan man tänka. Visst kan man tycka att det är lite konstigt med gravöppningen. Å andra sidan har ju Kata bidragit med kunskap som förmodligen redan har skrivit om Sveriges historia och kommer säkert att göra det än mer framöver. Dessutom finns det gott om döda som ligger "on display" runtom i världen. Det är inte överallt man handskas pietetsfullt med döden. /Tommy.
Detta var en intressant rundtur! Särskilt för mig vars besökt floppat så till vida att jag bara varit utomhus.

Jag tror att tillgången på kalk i jorden och bra jordmån påverkar floran så mycket att platsen känns annorlunda, frodigare, kanske lite engelsk?

(Sen tycker jag att dom som begravts ska få vila i frid.)
Svar från Tovok   2017-09-24 18:20
Det var väldigt spännande! Jag har visserligen varit i Varnhem förut, men det var länge sedan, innan jag började fotografera på allvar och innan man hade hittat Katas kyrka! Jag har hört om betydligt värre hantering av gravar och likn. Tidigare brydde man sig inte lika mycket om pietet vid restaureringar och ombyggnationer av kyrkor och kyrkogårdar, etc. I andra delar av världen är det ganska "populärt" att visa upp helgon och prominenta personer som dött. Sen har vi Katakomberna i Rom och Paris, t.ex. populära turistmål. Att platsen känns engelsk beror inte bara på naturen även om den är vackert kuperad och bördig, som en del av den engelska landsbygden. Nej, även klosterkyrkan och Katas kyrka tycker jag andas engelsk fromhet och atmosfär. Stenkistorna känns också som om de skulle kunna vara influerade därifrån. De små korsen (bild 14) är en annan. Det vore ju heller inte helt ologiskt. Det är ju väl omvittnat att vikingarna var på de Brittiska öarna. Både i plundring och i handel. Det vore ju inte konstigt om de blev påverkade även av tankar och tro... Visst kan man tycka att hon kunde ha fått ligga i fred, men hennes grav är ju en viktig del av kunskapen om den här platsen. Jag tycke också att det var väldigt spännande och intressant att få se hur man har begravt där! Tack för din kommentar Måns! :) /Tommy.
Historiens vingslag... Och en bra dokumentation!

Har just kommit hem från en tripp till Skottland. Där finns ju massor med ruiner efter gamla borgar och kyrkor murade på samma sätt som Varnhems kyrka med omgivande klosterruiner, och med gröna och frodiga gräsmattor runt om. Tycker direkt att liknelsen håller. Se exempelvis blogg här:https://www.fotosidan.se/blogs/helgosocken/historiens-vingslag-3.htm

//GöranR
Svar från Tovok   2017-09-24 18:24
Jag såg att du hade varit i Skottland Göran! Det var jätteintressant att se (Och lite avis är jag allt! Iona har jag drömt om att kunna åka till i många år! ;) Visst är det väl lite mini-England över Varnhem? :) Läs gärna lite tankar i mitt svar till Måns! Tack för en fin kommentar Göran! :) /Tommy.
gorred   2017-09-24 18:55
Skottland är värt att åka till, utan några som helst förbehåll! Och sedan håller jag med om att känslan är ungefär densamma i Varnhem och klosterruinerna i England, men jag skulle säga, framförallt i Skottland; frodigheten, sättet att mura, stilen och känslan.
Jag ser Varnhem i stort sett varje år, när vi hälsar på min mor i Skövde och åker ut och tittar på tranorna. Dock sällan jag varit inne i kyrkan, längesedan nu. Kanske är dags.
//GöranR
Detta kommer att bli en alltmer betydande plats i svensk historia, eftersom det nu är belagt utifrån utgrävningar och fynd här, att Sverige "kristnades" ca 150 år tidigare än man förut trott.
Svar från Tovok   2017-09-24 18:30
Jättespännande att det kan "dyka upp" något sånt här som faktiskt skriver om historien. Spännande att man kan besöka platsen och se med egna ögon och känna igen att det faktisk är en kyrka man har framför sig. En kyrka där människor bad och firade gudstjänst för tio och ett halvt sekel sedan. :) Tack för din kommentar Ragnar! :) /Tommy.
Svar från Tovok   2017-09-24 18:32
Vi såg den några dagar innan, den var jättebra! Det var nog det som gjorde att vi hamnade just i Varnhem förra helgen! Tack För kommentaren Katja! :) /Tommy.
Roligt att se dina fina bilder från Varnhem, har också tänkt ta mig dit. Jag såg programmet därifrån (Vetenskapens Värld) för en vecka sen ungefär, superintressant. Vetenskapens Värld är bland svensk TV:s absolut bästa program, bra nästan jämt! Hälsningar/ Björn T
Svar från Tovok   2017-09-24 18:47
Tack Björn! Jag tycker absolut att du ska ta dej dit. Det var jätteintressant och tv-programmet var det som gjorde att vi åkte just dit. Jag tycker också om Vetenskapens värld. Tyvärr blir jag allt som oftast nedröstad vid tv-n då det går. Well-well, nu har vi ju bredband indraget i huset och så finns ju svt-play. :) (Även UR-play har flera intressanta program om historia och vetenskap, även foto, faktiskt! :) /Tommy.
Flag Counter

Innehållskategorier