Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Historiens vingslag

Den lilla ön Iona ligger utanför Mull och tillhör de inre Hebriderna. Här finns får - möjligen fler än människorna som bor här - och produktion från dem, och här finns både modern kristendom och gammal kristen historia. Hit kom de kristna munkarna redan på 500-talet, och härifrån spreds kristendomen över Skottland. Här finns nu en kristen ekumenisk kommunitet i det gamla, och ombyggda klostret och här finns också resterna av ett gammalt nunnekloster.

Det är fascinerande med gamla ruiner. Tanken svindlar när man tänker att människor bodde här, att det fanns tak och riktiga väggar, vardagsbestyr etc., och att vi fortfarande kan ana hur det var. Jag fascineras också av hur man byggde, hur man lade stenen occh fick ihop stadiga murar och väggar och valv, så att det i stort sett fortfarande står kvar så många hundra år senare, och det är faktiskt med grad av bävan jag kliver omkring i ruinerna, trampar samma stenar som man gjorde tidigare, och känner historiens vingslag runt omkring mig. 

Det finns så mycket av intresse här ute i övärlden väster som Skottland, de inre Hebriderna. Den här gången kom vi inte så mycket längre än så här. Men, jag återkommer.

På återseende alltså//Göran

Inlagt 2017-09-21 00:06 | Läst 942 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Stenbyggnader som uttrycker en gammal solid och vacker tro.
Svar från gorred 2017-09-21 23:48
Och som också speglar tidens gång, inte minst.
//GöranR