Ofokuserat bloggande om hästar, katter och livet i största allmänhet och fotografins för mig svindlande mystiska mysterium.

02. Fljóð frá Auðsholtshjáleigu

Gårdens drottning. När hon kom hit var hon länge en av Sveriges högst bedömda sto. Ett fantastiskt sto med ett hjärta av guld och mycket, mycket motor. På backen följer hon snällt minsta barn och är lugnet själv. Med ryttare på ryggen blir hon en vältrimmad formell 1-maskin.


http://www.sundsby.se/hastar/fljod.shtml

Inlagt 2008-01-08 21:41 | Läst 3960 ggr. | Permalink
måste bara skryta med mina (minimala) islandshästkunskaper genom att ställa en initierad fråga
Hon är väl 5-gångare? ;)
Svar från Allis 2008-01-09 20:18
Wow - men nej. Hon är fyrgångare. Vilket för icke initierade betyder att hon har; skritt, trav, tölt, galopp.
(Den femte gångarten som Gustaf syftar på är flygande pass)
och det märkliga med gångarterna på islänningar är väl så vitt jag har förstått av mor min att en islänning kan vara 5-gångare utan att en enda gång farit fram i pass...
"Det syns på dom att dom kan" eller hur det är
Svar från Allis 2008-01-10 10:43
Härligt att få "tjata" lite häst här.
Din mor har rätt. För sanningen och säga om dessa kollosalt trevliga och "lättridna hästar som passar alla" är att dom kan ha etthundraelva (orena) gångarter *lätt överdrivet* när de kombinerar dessa fem med varandra.
De kan t.ex. "rolla" vilket betyder att de kan ha galoppinslag i tölten.
De kan uppvisa den icke fullt så smickrande "grisepassen" som oftast är tänkt som tölt men med alldeles för mycket pass (jmf ej flygande pass) och så vidare.

Myten om att islandshästar är lättridna är inte sann om man talar om riktig ridning med rena gångarter, takt, tempo och form. Däremot är dessa hästar som tidigare nämnt kollosalt trevliga, vänliga, tillmötesgående och oftast samarbetsvilliga.
Kommer själv från halvblodsvärlden och utmaningen med islänningar är just att dom är mer komplicerade att rida men utan att vara det minsta besvärliga eller tråkiga. Och i stallet är dom ljuvliga. Jag har aldrig träffat en elak islänning som bits eller sparkas eller ens försökt att göra utfall mot en människa. Sist men inte minst så är de en ren lyckoupplevelse att rida ut på. Så roligt och så mycket glädje som en islänning ger sin ryttare på en uteritt har jag aldrig upplevt hos andra raser även om ridturer med dessa varit både spännande, trevliga, uppfriskande och äventyrliga.

Just detta sto är en ren fyrgångare har så vitt jag vet aldrig visat några passanlag, utan soltserar med fyra klockrena gångarter.
Hon var snygg!
Väntar med spänning på lite action bilder!!!(med nya kameran)Och i dom 4 klockrena gångarterna:)(ifrihet:)
Tack på förhand.
Svar från Allis 2008-01-18 18:36
Tja, så mycket actionbilder är nog inte att vänta. Hon går nu i väntans tider och har jag tur kan det bli lite malliga sto med föl bilder till sommaren.
För det är faktiskt så, har jag upptäckt, att de första dagarna efter nedkomsten har stoet ett kroppspråk och hållning som utstrålar modersinstinkter och stolthet. Dom är fantastiskt vackra när de "visar" upp sina små.