Ofokuserat bloggande om hästar, katter och livet i största allmänhet och fotografins för mig svindlande mystiska mysterium.

Återigen ett misslyckande

Alla dessa underbara hästa och just nu har vi flera med fina rörelser. Eftersom de unga herrarna skall säljas tänkte jag att det var en god idé att ta med kameran och foto dom i manegen. Men jag måste säga att resultatet är nedslående.

Dålig galoppbild

Det är inget fel på kameran. Har en fin relativt nyinköpt DLS, Olympus E-510. Men jag fattar inte hur jag skall ställa in den för att få skarpa bilder på hästarna i rörelse i mangen.

Så länge dom står still är allt frid och fröjd och bilderna blir någorlunda acceptabla men så fort dom rör sig så blir allt fel. Bilden blir suddig, oskarp, oftast ligger skärpa på väggarna istället för på hästen trots att jag tycker att jag följer hästen i rörelsen och inte står stll och väntar på att hästen skall röra sig in i bilden. Bilderna blir väldigt korniga också.

Bättre stillastående

Kan det ha något med följande att göra, eller vad är det:
- fokus
- ISO
- bländare

Så snälla alla tips och värden som jag kan testa i olika inställningar mottages tacksamt.

Inlagt 2008-01-19 21:49 | Läst 3857 ggr. | Permalink
Det kan ha med rörelseoskärpa,ISO, bländare, etc att göra...

Men det du vill åstadkomma är att få ner slutartiden.
Vet inte hur snabbt hästar rör sig, men om vi börjar med brännvidden:

På din olympus är det 2x brännviddsförlängning. Om du alltså använder 80mm blir det motsvarande 160mm. Därefter följer en tumregel att kortaste slutartiden man kan hålla utan stativ och ändå få skarpt är 1/brännvidden, fast mätt i sek såklart.

Pröva att sätt på största bländare, och jacka sedan upp iso tills du blir nöjd med exponeringen. Det krävs nog ganska hög gissar jag om du fotar inomhus... Så experimentera.
/M
Svar från Allis 2008-01-19 22:18
Hemskt många tack. Skall plocka fram min fotobok och läsa på lite om brännvidd och bländare. ISO har jag mixtrat med lite men nu har jag fått kloka råd som jag skall plugga hårt och testa så snart jag får chansen igen.
Hoppas att pållarna står ut med mig. Fast de ser det säkert som en stor fördel att ha klumpen på backen iställer för på ryggen. Och blir jag en bättre fotograf på köpet så är vi ju alla nöjda i slutänden.

Tusen tack snälla du.
Hej Ann-Louise!

Nepp, det är inget fel på kameran. Du har tagit den översta bilden i ridhuset ser det ut som. Dvs dåligt ljus, vilket betyder stor bländare och högt iso för att kunna få upp slutatrtiden så du kan frysa hästen i språnget.

Inomhus tror jag inte du kommer att komma ner i de slutartider som krävs för att fånga hästen i språnget. Utomhus, en vacker dag så blir det enkelt. Gissar att du måste ner i 1/500-dels sekund eller så.

Ställ isot på det högsta iso-talet du kan (3200 ASA?), ställ in största bländare (2.8? 4.0?), och om du inte kommer över 1/250-del - 1/500-del så kommer du få rörelseoskärpa.

Lite av naturlag. Så det är inget fel på dina grejjor. Det enda som kan frysa hästen inomhus är en blixt, och förmodligen en ganska kraftig sådan då hästen är en bit bort.

Hej hopp!
Svar från Allis 2008-01-19 23:09
Tusen tack :-D jag lovar att testa. Skall försöka att förvalta de goda råden efter bästa förmåga.
Hej igen Ann-Louise!

Glömde... högt iso = mycket korn..."vanliga" kameror brukar ha hyfsat lite brus, som det kallas upp till 400 ASA..sedan blir det brusigt. Om man inte köper t.ex. en Nikon D3 som kostar ca 50.000:- förstås.

När det är mörkt så gissar jag att du har "iso-automatik" som hissar din känslighet (dvs iso-värde) till 400 ASA eller över vilket då naturligt ger brus.

Så där fick du förklaring på det också.

Mvh
Svar från Allis 2008-01-19 23:12
Förklarar en del tror ISO på dessa bilder var inställd på 1600 men jag trixade lite fram och tillbaka är faktiskt osäker på om det gäller just dessa bilder.
Tack för en bra förklaring. Nej någon 50.000 kronorskamera är det inte tal om - men jag har photoshop och det kan ju vara en hjälp ibland för en nybörjare som jag.
Borde ha datorn med mig så att man kunde se bilderna direkt i hyfsad storlek. Men det går ju inte - det är en rätt dammig miljö. Det räcker att är tillräckligt nervös för att skita ner kameran.
ett litet tips du kan leka med-om du inte trots större ISO tal och snabbare tid fortfarande får suddiga bilder-fölg med hästen med kameran medans du tryker av-det lyckas faktiskt ofta riktigt bra, men tiden skall nog vara över 1/60 altså hälst minst 1/100, så får du kanska klar häst men suddig bakgrund-som uppfattas som fart. Men altså hälst utan blixt....
Svar från Allis 2008-01-19 23:14
Tack snälla. Jag suger åt mig alla tips och noterar dom på en lapp som jag skall ta med mig ner i sängen tillsammans med boken om digitalfotografering. Sen skall här hårdpluggas till morgonfikat i morgon.
Tack igen.
Använd största bländaren, så högt iso så att slutartiden blir minst 125/sek, panorera, alltså följ hästen med kameran och tryck av bilden.
Svar från Allis 2008-01-20 12:01
Kort och bra beskrivning, som jag skall försöka komplettera med ovanstående tips.

Betyder det att jag bör börja med att ställa in ratten i S läge innan jag startar den?

Ursäkta mina dumma frågor men jag skulle verkligen behöva en beskrivning för dummies, typ:
1.starta kameran
2. ställ in S läge
3. osv
Jag tycker det ser ut att både vara rörelseoskärpa (hästen rör sig) och skakningsoskärpa (du som rör kameran). Lyssna på råden ovan.

För att få snygg rörelseoskärpa vid panorering (alltså att du följer motivet med kameran) så räkna med grundreglen att motivet fart i km/h blir en lämplig slutartid 1 / (motivets fart i km/h), om du följer motivet rakt från sidan. Dvs travar hästen i 25 km/h så bör du kunna testa med 1/25. Notera dock att i dessa farter med så lång slutartid så kommer du lätt addera in skakningsoskärpa (dvs du kan inte hålla kameran still). Detta kan du lösa med ett enbensstativ. Med ett sådant är det väldigt enkelt att få fin panorering utan skakningsoskärpa.

Ett annat tips vid panorering att ta serier, dvs att hålla nere avtryckaren och ta bild på bild. Då kan det vara lättare att få en som blir riktigt bra. Nu vet jag inte om man kan kan det med din kamera.
ok
starta kameran
välg M (manuel)
inställ ISO på 400 eller 800
inställ bländaren på storsta bländare (typ 1,8)
inställ så tiden så snabbt som ljuset tillåter
(använd om du har ett enbent stativ, som David skriver)
fölg hästen när du tar bilden
Svar från Allis 2008-01-20 22:06
Tusen tack, ni är för gulliga som hjälper mig och inte en enda snäsig kommentar om att leta i forumen. Lite generad att jag inte kommit på det tidigare men nu har jag ialllafall varit där och kollat. Där fanns en hel del och dom säger samma sak som ni säger, fast i andra ordalag om jag tolkat det hela rätt.
David har helt rätt ett enbetstativ får det bli när lönen kommer - älskar att köpa nytt så nu skall jag ut och kolla tester på enbeningar och längta till den 27:e.