Ofokuserat bloggande om hästar, katter och livet i största allmänhet och fotografins för mig svindlande mystiska mysterium.

Historien bakom ett husdjur

Blir smått generad varje gång någon ger beröm och frågar hur bilden kom till. Osäker på om jag egentligen bör berätta om "arbetet" bakom bilden.

Husdjuret

Ingen fotostudio ingen avancerad ljussättning

Kan säga så mycket som att någon vidare fotograf det är jag väl egentligen inte även om jag älskar att leta motiv och vinklar. Ser bilden jag vill ha i huvudet men det är så svårt att få till det precis så som man tänkt sig. Faktum är att fotograferingens vindlande vägar är ett stort mysterium för mig.

Men med Photoshops hjälp lyckas jag ibland att pilla så att bilden blir som bilden i mitt huvud. Den fotokunskap jag saknar försöker jag kompensera med min photoshopande.

Så kom den här bilden till

Det var en oerhört regning och gråtrist dag i stallet när sniglen kommer glidande genom stalldörren. Den var ju en liten rolig krabat med sitt hus och på en så annorlunda plats så plötsligt såg jag bilden framförmig. Raskt ut i bilen och hämtar kameran, inte märkvärdig alls men behändig och som därför alltid är med. Pladask ner på magen, mitt i stallgången, framför snigeln.

Den avancerade ljussättningen består i att jag mer och mindre lägger fingret framför blixten.

Väl hemma får bilden en liten körare i photoshop, svärtar bakgrunden något lite ytterligare klonar bort en fönster i fjärran, liksom stengolvet. En gnutta digital ljussättning och lite minilir med kontrast och intensitet och bortkloning av några sandkorn på skalet.

Fixt och klart.

Kände mig skapligt dum när en annan mycket smartare snigelfotograf (Anders Lindblom) berättade hur han helt sonika lyft upp sin modell till bekvämare höjder och ljussatt enligt konstens alla regler och dessutom haft en geniala idén att sätta den på en spegel. Och voila fått till en pangbild.

Tack och lov att ingen såg mig där på stallgolvet.

Större version av bilden

Inlagt 2008-04-12 22:11 | Läst 2970 ggr. | Permalink
alla sätt är bra utom dom dårliga:-)
Bilden blev toppen iallafall:-)
Svar från Allis 2008-04-13 12:26
Tack, lite "dårlikt" var det nog ändå ;-)
Jag tycker du var snäll som lät snigeln ligga kvar där den låg. Du anpassade dig istället för motivet och det tycker jag är hedervärt!
Du fick ju en vacker bild och det kan vara roligt att kräla lite ibland och uppslukas av stunden och bilden.
Svar från Allis 2008-04-13 12:29
När "fotosessionen", dvs när jag upptäckte hur iskallt stallgolvet var, nöp jag tag i den lille över skalet och satte ut "honom" på ett jätteblad i duggregnet. Försökte få till en bild där med men det blev absolut katastrof. Snigeln så dock ganska nöjd ut.