Ofokuserat bloggande om hästar, katter och livet i största allmänhet och fotografins för mig svindlande mystiska mysterium.

Systemkamerakurs 1 (4)

Bländare och slutare, grundläggande och väldigt efterlängtade nya kunskaper har landat i huvudet. Nu återstår det "bara" det att försöka applicera dom irl.

Urstressad men med förväntansfulla steg klev jag in i medborgarskolans undervisningslokal. Kan så här på kvällskvisten nöjt konstatera att jag fått "valuta för pengarna" redan. Två stora frågetecken håller på att rätas ut och jag känner en stor lättnad. (om jag nu inte lyckats få det hela om bakfoten)

Kvällen innehöll teori, fika och praktiska tillämpning, i nämnd ordning, samt kamerans historia, uppbyggnad, funktion, bländare och slutare.

Bländare 

Fixar skärpedjupet och reglerar mängden ljus som når kameranhuset. A-reglaget på kameran. Används med fördel vid porträtt. Ska se - minns jag rätt nu ...


Lågt värde f/5 = oskarp bakgrund/kort skärpedjup 


Högt värde f/22 = skarp bakgrund/långt skärpedjup

Kul att äntligen ha fått tagit tag i det här och ha fått kommit igång med fotograferingens grundläggande baskunskaper.

Slutare

Slutaren handlar om tid - hur lång tid ljuset ska släppas in i kameran. Reglaget ska stå i S-läge. Används när motivet är i rörelse och regleras efter hur mycket skärpa man vill ha.

Slutaren och bländaren står i relation till varandra.

Motljusskydd

Noterade att nästan ingen hade motljusskydd på kameran. Fick tillfälle att fråga och lärde mig att inte alltid ha på det. Definitivt inte vid fotografering inomhus eller om jag använder blixt. Bara den kunskapen ska nog kunna öka chansen för lite bättre bilder. Nu är skyddet satt bakofram.

Läxa

Självpåtagen läxa - lek med bländarvärdet,  skärpedjupet.

PS. Detta är mina minnesanteckningar som kursdeltagare i kursen Digital systemkamera som innehåller fyra kurstillfällen våren 2009

Inlagt 2009-05-14 00:06 | Läst 3194 ggr. | Permalink
Du bör alltid ha motljusskyddet på, åt rätt håll. Du får ett litet stötskydd för optiken och du ökar kontrasten i bilden i och med att du slipper att få in ströljus i optiken.

Men vill man inte ha blixtskugga när fotograferar med den inbyggda bilxten så kan det vara bra att vända det.

Sen finns det inget rätt eller fel. Jag säger inte att din lärare har fel, jag säger bara vad jag anser. ;-)

/ Alex
Svar från Allis 2009-05-14 09:30
Har förstått det där med att det inte finns någon absolut sanning - vilket formodligen är en stor del av tjusningen med foto - och förklaring på varför det är så himla svårt att få till något riktigt, riktigt bra.
Tack, ditt inlägg är mycket uppskattat och kommer att förvaltas efter bästa förmåga.
Det är bra att kunna med bländare och slutartider. Men haka ite upp dig förmycket på det bara.....det är lätt att göra det =)
Jag brukar köra med A = bländar prioritet, då väljer den slutartider automatiskt. Men det funkar ju inte alltid....men vid macro är det bra.
Man får testa sig fram.
Lycka till med kursen.

Mvh Annika
Svar från Allis 2009-05-16 14:40
Tack för rådet. Misstänker att min hjärna kommer att snurra till det för mig om ett tag. Jag behöver verkligen korta konkreta tips - precis som ditt :-)
Trevlig rapport från kursen.
Med den inbyggda blixten (om man har en sådan) kan det bli en ful skugga av skyddet, alltså vänd på det.
EN sak begriper jag inte. VARFÖR skall man inte ha motljusskyddet på inomhus (utan blixt då)??
Svar från Allis 2009-05-16 14:42
Tack själv. Kör själv oftast med extern blixt. Fick argumentet att ljusinsläppet blir sämre och risk för skuggor om man har motljusskyddet på. Ska testa med och utan och se hur effekten blir hemma när jag fotar kattungarna nästa gång.