Ofokuserat bloggande om hästar, katter och livet i största allmänhet och fotografins för mig svindlande mystiska mysterium.

Vem var hon, kvinnan på Sundsby

Vem är hon kvinnan som skymtar i fönstret på Sundsby säteri? Finns hon där på riktigt eller spelar sinnerna en ett spratt.

Om man smyger in på ägorna på Sundsby en mörk kväll kan man i något av husen, plötsligt ana konturerna av en gestalt som stilla står och iakttager en genom ett fönster.

Är det Hvitfeldtskan som vakar över sina ägor?

Det finns ett otal skrönor sägner om den välbärgade kvinna, Margareta Hvitfeldt som ägde Sundsby och stora delar av Tjörn på 1600-talet. Det är inte i några rara ord man nämner hennes namn. Hjärtlös och sträng, styrt och domderat som hel karl lär hon har gjort.

Livet måste ha varit ohyggligt svårt på den tiden. Att dessutom vara en ensam och rik kvinna med mycket makt var sannerligen inte helt okomplicerat. Det sågs förmodligen inte med blida ögon från dåtidens män.

Min högst personliga gissning är Margareta var en stark kvinna som trots ett tragiskt levnadsöde tog sig samman och bestämde sig för att göra det bästa av situationen. Hon styrde Sundsby med järnhand och tänkte inte låta någon lura av henne förmögenheten. Precis som vilken samtida karl i samma position som helst hade gjort.

Men Margareta var kvinna och på grund av avundsjuka konkurrenter eller kanske avvisade friade, vem vet, får vi än idag höra talas om inmurade präster och huvudlösa hästar, som någon av dessa kanske en gång låtit sprida för att inte själva förlora ansiktet. Vem vet?

Sundsby Säteri

Inlagt 2007-04-29 17:48 | Läst 6143 ggr. | Permalink