Mindre korsnäbb

I förrgår kunde jag fotografera ett gäng större korsnäbbar i talldungen i Skanör.

Det finns mindre och större korsnäbb. Den mindre finns i gran och den större i tall. Den större har grövre huvud och näbb.

Detta var den större som man inte ser så ofta i Skåne. Den häckar på vintern på grund av att den då hittar gott om mat i tallkottarna.

Inlagt 2017-01-08 11:11 | Läst 3271 ggr. | Permalink

"Du får glädja dig åt att ha sett korsnäbben. På första bilden framkommer den röda fjäderdräkten riktigt fint. Jag har gjort samma iakttagelse som Jan, det är väldigt sällan man ser korsnäbb idag, i alla fall här uppe hos mig. Såg den vid varje besök i skogen tidigare, nu kan jag höra att den flyger över ibland. Men finns det inga träd så finns inga kottar. Den är en av förlorarna i dagens skogsbruk. Sten"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så fin den är! Bra bilder. Hoppas få sen en någon gång. Förstår att näbben ser ut som den gör, för tallfröerna sitter väl förpackade inne i kottarna, de är inte lätta att bryta sig in i.
Svar från Wolfgang 2017-01-08 20:24
Tack, Stefan, näbben är ett perfekt verktyg för att öppna kottarna!
Väldigt fint! Tycker jag allmänt ser mycket färre med korsnäbbar nu för tiden, vet inte om det är mindre med dom, eller om det är jag som råkar missa dom bara.. Hörde korsnäbbar ganska ofta förr också, nu hör jag aldrig några.. Ser dom sällan fotade här på FS, vet inte om det är något 'tecken' det med..? Därför var det extra kul att få se dina bilder!
Hälsn!
Svar från Wolfgang 2017-01-08 20:26
Tack, Jan, jag är glad att ha fotograferat den. Har aldrig sett den förut i naturen.
Du får glädja dig åt att ha sett korsnäbben. På första bilden framkommer den röda fjäderdräkten riktigt fint. Jag har gjort samma iakttagelse som Jan, det är väldigt sällan man ser korsnäbb idag, i alla fall här uppe hos mig. Såg den vid varje besök i skogen tidigare, nu kan jag höra att den flyger över ibland. Men finns det inga träd så finns inga kottar. Den är en av förlorarna i dagens skogsbruk.
Sten
Svar från Wolfgang 2017-01-08 20:28
Tack, Sten! Jag har aldrig sett en förut, så det blev en överaskning. Men det är den mindre, inte den större, vilket Falsterbo Fågelstation har påpekat.
Hej,
En ovanlig fågel på ovanligt fina bilder. Det hade varit intressant att se dess skalningsteknik.
Ha det bra
Bob
Svar från Wolfgang 2017-01-08 20:29
Tack, Bob! Ja, det hade varit intressant, hur den gör för att bända upp kottarna.
Korsnäbben är en fin fågel som jag inte sett på länge. Du har fångat den fint på bild.
//Tommy
Svar från Wolfgang 2017-01-08 20:32
Tack, Tommy, jag hade tur att ha upptäckt den.
Jag har ändrat rubriken. Det är den mindre korsnäbb och inte den större som jag först skrev.