Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Adobe Lightroom CC bjuder på nya funktioner

Adobe Lightroom CC bjuder på nya funktioner

Lightroom 5 ersätts av Lightroom CC och Lightroom 6 – samma program med två olika namn. HDR och ansiktsigenkänning är två av flera nya funktioner.

Vilket namn som används beror på om man köper Lightroom 6 som ett fristående program eller har en prenumeration. Troligen kommer den prenumererade CC-versionen uppdateras med nya funktioner i framtiden. Det är inte lika sannolikt att Lightroom 6 då ersätts med Lightroom 7.

En del extra mobila funktioner följer med Lightroom CC, men inte med Lightroom 6. Här finns en sammanställning av skillnaderna mellan versionerna CC, 6 och 5.

Ansiktsigenkänning har funnits i Photoshop Elements i några år, men saknats i Bridge och Lightroom. Funktionen gör att programmet automatiskt kan känna igen vem som fotograferats och tagga personerna i bilden. Det kommer alltså bli möjligt att söka efter bilder på en viss person på ett enkelt sätt.

Andra nya funktioner är möjligheterna skapa HDR-bilder och panorama med råfiler som källa.

Den nya versionen av Lightroom är något snabbare jämfört med Lightroom 5 enligt Anders Jensen på Moderskeppet. Han har provat att exportera en större mängd bilder och vunnit några sekunder med den nya versionen. Tre parallella exporter samtidigt. Lightroom 6/CC kan till skillnad mot tidigare versioner dra nytta av processorkraften i vissa grafikkort.

Här kan du se Moderskeppets videogenomgång av de nya funktionerna.

För den som hellre vill läsa om alla nyheter finns en genomgång av Lightroom CC på Adobes blog.

Gäller även Adobe Camera Raw

I och med lanseringen av Lightroom 6/CC uppdateras Adobe Camera Raw i Photoshop CC till version 9.00 med samma stöd för kameror och objektiv som Lightroom 6/CC. De nya funktionerna för HDR och panaroma har också tillkommit i ACR 9.

Om du prenumererar på Adobes program kan du behöva logga ut ur CC-appen för att Lightroom CC ska komma synas och gå att installera.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2015-04-21. Läst av 14058 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-04-21 23:35   Morphen
Crash on splash screen... Får nog vänta på nästa uppdatering... :/
Mesch   2015-04-22 00:49
Samma för mig :-(
Dessutom har Adobe misslyckats med att ordna så att jag kan installera Photoshop på mitt ordinarie konto, har ett separat update-konto.
Suttit säkert 6h i telefonsupport.
(Kör Mac)
[Edit] Man får ju vara tacksam för att LR5 fortfarande fungerar antar jag.
joakimsundkvist   2015-04-22 01:11
Logga ut och logga sedan in igen i CC-appen så borde det funka! https://helpx.adobe.com/creative-cloud/kb/sign-in-out-creative-cloud-desktop-app.html
zeth   2015-04-22 10:13
Krasch vid splash-screenen löstes sig för mig genom att logga ut och in igen i creative cloud-appen.
2015-04-21 23:57   jonas18z
Jag kan tycka att det var en ganska minimal uppdatering. Det må hända att de skrivit om mycket delar för GPU-delen. Gör man inte HDR, Pano så känne uppdateringen mycket svag. Får känslan av att det satsat allt på mobilipaddelen. Även fastän jag får det gratis i CC så känns det bara. JAHA....
2015-04-22 00:49   alfin
Ja, det var mycket skrik för lite ull som bonden sa när han klippte grisen. Det mesta är nya "amatörfunktioner" som ansiktsigenkänning och HDR, förutom möjligheten att nu kunna justera t.ex gradientfiltret och softproofa och printa med CMYK-profiler, vilket gick att göra med camera raw tidigare.
Anders F. Eriksson   2015-04-22 19:18
Vad är amatörmässigt med ansiktsigenkänning? Jag kan tänka mig många användningsområden för yrkesfotografer som fotograferar t.ex. evenemang och företagsporträtt. Om det fungerar vill säga ...
alfin   2015-04-23 09:45
"Citationstecken används även för att markera ett ord där man vill fästa uppmärksamheten vid att själva ordet används på ett ovanligt sätt eller att ordet ges en betydelse det vanligtvis inte har, ibland med en ironisk underton"

http://sv.wikipedia.org/wiki/Citationstecken
2015-04-22 01:18   Sebastian Skarp
För mig som fortfarande kör Lightroom 3 känns det nog ändå som att det är dags att uppgradera... Frågan är bara, köpa LR separat, eller köpa CC-prenumeration LR+PS? Har väldigt litet behov av PS, speciellt med panorama inbyggt i LR.
matsjak   2015-04-22 07:30
Jag köpte separat uppdatering, det funkar för mig. Men det var inte lätt att hitta det fristående programmet, Adobe hade gömt det bra! Tydligt att de inte vill sälja det utan pracka på oss molntjosan!
Mattias Karlsson Sjöberg   2015-04-22 07:54
Jag har personligen åsikten att CC är fantastiskt. Men efter två år med CC har jag insett att det omöjligt kan debatteras. Det har säkert skrivits en miljard foruminlägg om för och nackdelar. Och i grunden är alla på samma punkt som innan diskussionen började. Antingen gillar man tjänster istället för köp, eller så gör man inte det.

Så här är länken om du vill köpa:
http://www.adobe.com/se/products/catalog/software._sl_id-contentfilter_sl_catalog_sl_software_sl_mostpopular_se.html

Här är en reservlänk för då och då flyttas direktlänkar i Adobes butik. Den här ska alltid funka: http://moderskeppet.se/out/adobe-kop-lightroom
hbengtsson   2015-04-22 12:54
Problemet som jag ser det är väl konceptet rent generellt att allt idag skall betalas månadsvis. Det är iofs inget man kan beskylla Adobe - det är en trend helt enkelt för att få oss att konsumera mer "39 spänn i månaden har du råd med" osv. Till och med mitt hederliga bokföringsprogram skall nu outsourcas "i molnet" till en månadskostnad.

Många föredrar av olika anledningar en engångsutgift. Själv köpte jag PS CS6 för många år sedan. Det kostade en bra slant men det är suveränt och jag har inga som helst behov att uppgradera. Faktum är att jag tror jag kommer klara mig i 10 år till, minst. Så bra är CS6 fortfarande. Och det är väl akilleshälen för Adobe tror jag.

När det gäller just Lightroom så är det snarare så att man tvingas in i månadsbetalningar tillsammans med Photoshop. Nu går visserligen LR6 fortfarande att köpa men rykten gör ju gällande att nästa version blir enbart CC. Och om den då endast erbjuds som ett "fotopaket" med Photoshop CC så hoppar jag ialla fall.

Men om man kommer från scratch utan Photoshop och har planer på att skaffa det OCH vill hänga med i framtida PS versioner så är det ett bekvämt sätt, helt klart.
martinot   2015-04-25 02:20
Har också kört Lr 3 sedan 2010 och klarat mig alldeles utmärkt med det, men uppgraderade nyss tlil Lr 6.

Mest för att jag behövde stöd för min nya D750, men även förutom det så känns det helt klart värt 650.- för uppgraderingen ifrån Lr3 -> Lr6.

Känner inte att jag behöver Ps, och klarar mig fint med Lr (eller annan konkurrerande produkt), men den dag jag får behov för Ps (eller motsvarande programvara) så är ju CC Photo helt klart prisvärt jämfört med vad Ps tidigare kostade.

Däremot så hoppas jag att de fortsätter att sälja Lr separat även i framtiden. Så länge jag inte har behov för Ps så känner jag inte för att betala för det bara för att det ligger i samma prenumeration. Till skillnad ifrån Ps så skall ju inte Lr alls ligga i närheten av samma pris.

Så om man gillar Adobe CC, eller inte, har nog mest att göra med för de flesta hur prisvärt det är, och om man behöver Ps eller inte. Väldigt prisvärt om du behöver Ps, men alldeles för dyrt om du bara behöver Lr.

Hur som helst; om du som jag kört på Lr3 fram tills nu så kan jag varmt rekommendera att du uppgraderar till Lr6. Är väldigt nöjd med den än så länge, och inga buggar/krasher eller annan showstopper so far.

Har än så länge bara kört det på min Surface Pro 2 (Win 8.1 update 1), men skall även ladda ner till min MacBook Pro imorgon (Yosemite 10.10.2) och testa även på den.

Är du osäker så kan du enkelt ladda ner en 30-dagars testversion och prova själv (väldigt positivt av Adobe att ha detta till Mac/Windows, och något jag saknar på iOS):
https://creative.adobe.com/sv/products/download/lightroom
Sebastian Skarp   2015-04-25 19:46
Ja jag ska ladda ner 30-dagars-testversionen och kolla att allt funkar som det ska innan jag köper något. Tyvärr kan jag inte bara köpa uppgraderingen eftersom jag köpte en studentlicens av LR3 och de går inte att uppgradera.

Med priserna som gäller så tar det ungefär ett år innan du betalt lika mycket för prenumerationen som för den lösa versionen av Lightroom. Visst är det så att det är ganska billigt om man behöver Photoshop, men eftersom jag inte gör det så känns det lite 50/50 över vilket som blir bäst. Men, med en prenumeration får jag alltid den senaste versionen, så när LR7 släpps behöver jag inte betala extra för den uppgraderingen, så det lutar nog ändå åt en CC-prenumeration, för det kan nog vara bra att ha Photoshop ändå för de få tillfälle man behöver pilla i lite mer detaljer än vad Lightroom klarar av.

Om inte annat så behövs en uppgraderingen för att få stöd för retina-skärmen på min nya iMac. Sen är det bara kameran som behöver uppgraderas... men det är en annan historia.
martinot   2015-04-25 21:57
Det går precis lika fint att uppgradera en studentlicens. Köpte även min Lr3 som student.

Ringde och kollade med Adobe, och det var helt ok för dem både support- och licensmässigt med att göra en sådan uppgradering av en studentlicens. Detta fast jag inte längre är student.

Funkade även hur bra som helst rent praktiskt.

Jag har däremot för mig att när jag köpte den så sas det att den inte skulle gå att uppgradera. Tydligen så har de ändrat sig sedan dess.
Sebastian Skarp   2015-04-25 23:41
Aha, där ser man! Nej precis, det sades då att det inte gick att uppgradera studentlicenser. Men om det är ändrat är det kanske ändå en bättre idé att uppgradera än att köra på CC.

Tack för tipset Martin!
2015-04-22 08:11   Micke66
Det bästa med uppdateringen är väl att man nu kan maska i övertoningsfilter och radiella filter. HDR och panoramafunktion är trevligt men utan att ha testat gissar jag externa lösningar fortfarande är bättre, men bra att dom börjar bygga in funktionerna.
2015-04-22 12:52   bikeman
Har dom fixat till framkallningen av Fuji X-trans filer, jag är tveksam. Som det är nu har framkallningen i Lightroom/CR i jämförelse med Capture One och Iridient hamnat rejält i bakvattnet.
2015-04-23 15:06   Lage
Bara ansiktsigenkänningen i sig är värd priset för uppgraderingen.

Merläsning

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Profoto A1X - förbättrad på 30 punkter

Profoto A1X är en förbättrad version av A1 med bland annat kraftigare batteri och kortare uppladdningstid. Nytt är också att blixten säljs i Sony-version. Läs mer...

Mindre proffsplatta från Wacom

Wacom utökar sitt sortiment av professionella ritplattor med en tredje och mindre storlek. Den mindre storleken gör att priset håller sig på en nivå som är överkomlig för många hobbyfotografer. Läs mer... 11

Nissin MG80 Pro - välkyld toppmodell

Nissin utlovar att deras kommande topmodell MG80 Pro ska klara av att avfyra 1000 blixtar med full effekt i tät följd utan att överhettas. Läs mer... 4

Mindshift Backlight Elite 45 - stor ryggsäck att vandra med

Mindshift Backlight Elite 45 är en fotoryggsäck från Think Tank som har en uttagbar kameradel. Väskan är gjord för att klara längre vandring med stor fotoutrustning. Läs mer... 1

Test: Fujifilm XF 200/2 R LM OIS WR

Plus Till mångas förvåning har Fujifilm introducerat ett litet superteleobjektiv, XF 200 mm f/2 R LM OIS WR. Vi har hårdtestat objektivet. Läs mer... 1

Test: Nikon Z6

Plus Nikon Z6 är mycket lik sitt dyrare och mer högupplösta syskon Nikon Z7. Frågan som många ställer är förstås hur bra den står sig mot konkurrenter som Sony A7 III, och inte minst Nikons egen D750. Läs mer... 2

Nytt Otus-tele från Zeiss

Zeiss utökar sin prestigefyllda Otus-serie med ett nytt teleobjektiv. Zeiss Otus 100 mm f/1,4 är det fjärde objektivet i serien. Läs mer...

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tokina Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer... 2

Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

Plus Tamron fortsätter förbättra sina mest populära objektiv och ger dem beteckningen G2 som betyder generation två. Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 är förbättrad på flera punkter jämfört med sin föregångare, bland annat har autofokusen blivit snabbare och bildstabiliseringen effektivare. Läs mer... 14

Firmware ger Sony A7R III och A7 III nya funktioner

Nu går det att ladda ner den nya mjukvaran (firmware) till Sony A7R III och A7 III som ger nya AF-funktioner och intervalltagning. Läs mer... 15

Laowa satsar på videoobjektiv

Objektivmärket Laowa från Venus Optics har gjort sig känt som ett udda märke med en del uppseendeväckande objektivkonstruktioner. De har bland annat gjort extrema vidvinklar med närmast obefintlig distorsion. Liksom många andra ger sig Laowa nu in på videomarknaden. Läs mer...

Snabba och tåliga hårddiskar från Sony

Många fotografer använder LaCies Rugged-hårddiskar när de är "on location". Nu vill Sony konkurrera och utvecklar hårddiskar som är både stöt- och vattentåliga. Läs mer... 1

Fortsatt dyster arbetsmarknad för fotografer

I Arbetsförmedlingens senaste prognos listas fotograf som ett av de tio svåraste yrkena att hitta en anställning inom. "Mycket hård konkurrens om jobben" är Arbetsförmedlingens bedömning, både på kort och på lång sikt. Läs mer... 3

Bantad sändare från Profoto

Profoto har utvecklat en förenklad TTL-sändare som är betydligt mindre än den vanliga TTL-sändaren Air Remote TTL. Profoto Connect är enklare att hantera och något billigare. Läs mer... 2

PhotoMechanic 6 är snabbare

Pressfotografernas älsklingsprogram PhotoMechanic har nu kommit i en ny version som är snabbare än tidigare versioner och som har nya praktiska funktioner. Läs mer...

Test: Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR

Plus Mitt i den allmänna trenden med allt större och tyngre ljusstarka objektiv och allt fler zoomar går Nikon lite mot strömmen och presenterar ett lätt och kompakt fast teleobjektiv på 500 mm med måttlig ljusstyrka. Vi gillar både idén och resultatet.  Läs mer... 7

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer... 5

Miops Smart Trigger