Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner.

Bland förbättringarna finns tre nya sätt att skapa masker. De  fungera radiellt eller linjärt, eller baseras på ljushet. De två förstnämnda har justerbara mjuka övergångar.

Gränssnittet har förbättrats så att det ska bli bekvämare och enklare med långa arbetspass med programmet vid datorn. Detta har skett genom justeringar av gränssnittets design, men också genom enklare genvägar och kortkommandon.

Det har också blivit enklare att göra samma justeringar för flera bilder. Nu kopieras inte justeringar som är specifika för en viss bild, exempelvis beskärning och fläckborttagning.

Nytt är också möjligheten att använda plug-in-program från fristående tillverkare. Genom ett samarbete med Fujifilm finns det möjlighet att välja mellan Fujifilms olika filmsimuleringslägen.

Capture One 12 kan laddas ner från Phase Ones webbplats med möjlighet att kostnadsfritt prova programmet fullt ut under 30 dagar.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-11-29. Läst av 3370 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-11-29 21:49   jonas18z
Lightroom har riktigt hård konkurrens nu. Känns som om alla är på de och tur är väl det vem vill ha ett sjunkande skepp
mimasan   2018-11-30 01:19
Går det dåligt för Adobe? Ska lr läggas ned enligt ryktet? Jag använder lr och tycker bara det blir bättre och bättre och det vore ju synd om det nu är på väg att försvinna..
lonian   2018-11-30 06:11
Knappast.
Däremot är det många som inte gillar prenumerationsmodellen.
Jag vill inte kasta ut pengar år efter år på Photoshop och Lighroom.
Just nu har jag den version som inte uppdateras men nästa gång jag byter kamera blir jag tvungen att, antingen börja prenumerera eller Capture one. Tror det lutar mot det sistnämnda.
mimasan   2018-11-30 13:06
Ok, då förstår jag inte användandet av uttrycket ”sjunkande skepp” i detta fall.

Toppen med konkurens dock, leder bara till bättre och billigare produkter.

Prenumerationsavtalet var faktiskt det som fick mig att börja betala för lr och PS en gång i tiden. Tidigare så använde jag mig bara av, nä det sensurerar jag men det slutar på iratkopierat... 😊
Dryga hundralappen är inget jag märker bland alla utgifter som finns och för en hobby jag brinner för har jag bestämt att det får kosta det.
unoengborg   2018-11-30 14:00
Ja, Adobe är säkert vid god hälsa. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att LR classic cc på sikt skulle kunna vara på väg ut. Vi har under längre tid sett hur Adobe med creative cloud och prenumerationsmodell för mjukvara försökt knyta sina kunder närmare. En mer molnbaserad lösning skulle vara ytterligare ett steg i den riktningen

Fast det är klart med allt fler och allt mer kompletta och innovativa alternativ som finns idag kanske Adobe får lägga in en högre växel om de vill behålla sin toppposition på marknaden.

Som konsument är det bara att tacka och ta emot
martinot   2018-12-05 13:36
Henrik: "Dryga hundralappen är inget jag märker bland alla utgifter som finns".

Detta är just precis den främsta orsaken till Adobe tvingar in sina kunder på endast den betalningsmodellen (babblet om piratkopiering är bullshit och har inget som helst med det att göra).

De vill helt enkelt få inte dumma kanske, men låt oss säga mindre betänksamma personer att inte "märka" kostnaden.

Själv är jag extremt allergisk mot, och väldigt försiktig med, en utökning av alla former av abonnemang och löpande kostnader.
mimasan   2018-12-05 14:34
hahaha,

ja då är jag både en mindre betänksam person och lite dum för att jag tänkte att "så bra nu kör jag utan piratkopierat" då prenumerationstjänsten kom. :)
Har för mig att photoshop kostade runt 10 tusen och LR runt 2 tidigare.

Det där med prenumerationstjänster verkar finnas lite här och där och jag tänker att jag antingen för acceptera det och betala det jag vill ha och behöver eller försöka kämpa emot men det känns som en hård motvind att kämpa mot. Lovar dock att om jag ser nån möjlighet att vinna en kamp och det kommer att vara positivt resultat så tar jag fajten och det gör jag varje dag och då mest i jobbet dock. Så en dryga hundralapp i månaden ingår ej i detta, vill jag ha det eller ej får avgöra och inget annat.

Det är netflix, spotify, dagstidningen, fotosidan, Adobe, officepaketet etc etc etc så ja den försvinner i alla månadskostnader. Eller så har jag väl en så jävla hög lön att det inte märks därför. :)

Det kostar att leva helt enkelt och jag gillar livet och en massa som finns att ta del av. :)
martinot   2018-12-06 21:38
Har ingen extrem lön, men har råd att köpa i princip vilka prylar jag vill, åker utomlands på semester flera gånger per år, bor i bland de bästa områden med hyfsat stor fastighet (med pool, egen båtplats och sjöbod), och har råd att äta hummer även mitt i veckan (och gör det också), och kosta på mig hyfsat bra och exklusiva viner när jag väl konsumerar vin (mer kvalitet än kvantitet).

Är alltså långt ifrån snål eller tråkig. :)

Det sagt så gillar jag ändå inte en massa löpande lån, abonnemang och prenumerationstjänster.

Föredrar att betala för mig när jag behöver en uppgradering. Har inget behov av Ps. Använder endast Lr.

Jo, du kan enkelt piratkopiera även nu (om du har koll, handlar dock som allt som oftast främst om moral och principer).
mimasan   2018-12-06 22:09
Låter underbart. Jag bor i en kartong mitt på E4an. Ibland kastar nån snäll riking ut hamburgerpapper så jag får ta del av det goda livet jag också. 🙄

Önskar varje sekund att jag inte hade tecknat upp mig till adobes hutlösa priser. ☹️
martinot   2018-12-06 22:12
Ta jobb på Adobe! Har hört att de tjänar grymt med pengar numera. :)
2018-11-30 06:05   lonian
Jag tycker det är ett bra program, men det enda jag stör mig på är att det inte verkar finnas någon historik? Det är åtminstone inget som jag hittar. Jag använder historiken i både Photoshop och lightroom en hel del så det känns onaturligt för mig att klara mig utan det.
2018-11-30 16:52   Der Steppenwolf
Har använt den sedan Adobe blev den giriga svin de är nu och jag ångrar att jag inte använde den tidigare. Betydligt bättre bildkvalitet från Capture One.
Däremot saknar jag Lightroom katalog hantering (den är bättre där) och Capture Ones gränssnitt behöver kliva in i modern tid. Ikoner och texten är fortfarande på tok för liten för en 4K skärm. Ja, jag vet att man kan höja skalningen i Windows men Windows är fortfarande 5-7 år efter Mac på den fronten.
I övrigt väldigt nöjd!
robban72   2018-12-01 14:16
Precis vad jag upplever också. Bildkvaliteten, i synnerhet färgåtergivning, är bättre med Capture One än Lightroom som jag har lagt ner sedan mitten 2018 då jag bytte till CO v11.

Kört v12 nu sedan några dagar och fungerar fantastiskt bra. Auto-funktionen för att korrigera bilder har oväntat blivit mycket bättre och ger förvånansvärt bra resultat på mina RAW-filer, vilket är tidsbesparande. Och nya lagerfunktionerna är imponerade.

Som du säger är kataloghanteringen rätt bökig med Capture One. En första inlärningströskel som är rätt onödig och här bör dom kunna göra stora förbättringar. Lightroom är enklare och mer logisk att hantera.

Jag kör på en LG 4K-skärm med Mac och det fungerar strålande, som du nämner.

// Robert

Merläsning

GP har anställt fyra pressfotografer

Nu är rekryteringen av fyra pressfotografer till Göteborgs-Posten klar. Den 1 mars börjar de nya fotograferna sina nya anställningar på tidningen. Läs mer... 3

Telezoom till Fujifilm GFX

Fujifilms nionde objektiv till mellanformatsserien GFX är en relativt lätt telezooom: Fujinon GF 100-200 mm f/5,6 R LM OIS WR. Läs mer...

Nya funktioner till Nikon Z6 och Z7

I samband med CES-mässan i Las Vegas har Nikon tillkännagivit att de håller på att utveckla fler funktioner till Nikon Z6 och Z7. Läs mer... 12

Nikon Z 14–30/4 S: Ultravidvinkel med filterfattning

Nikons nya Z-fattning gör det möjligt att konstruera objektiv som tidigare inte var möjliga. Nikon Z 14–30 mm f/4 S är ett exempel på detta. Till skillnad från andra zoomar med 14 mm brännvidd för fullformat så har objektivet filterfattning. Läs mer... 6

Panasonic avslöjar mer om Lumix S

Panasonics spegelfria fullformatare närmar sig. I samband med CES-mässan i Las Vegas avslöjar Panasonic mer om kommande Lumix S1 och S1R. Läs mer...

Test: Nikon Z7

Plus Efter åratal av rykten och kryptiska intervjusvar kom så Nikon till slut till skott och presenterade det alla väntat på: ett nytt spegelfritt system riktat till entusiaster och proffs. Första modellen ut är Z7, på många sätt en spegelfri D850. Läs mer... 28

Test: Canons tre nya TS-E-objektiv

Plus Objektiv med tilt- och skiftfunktion ger unika bildmöjligheter. Canon har nu fem objektiv i sitt utbud med dessa funktioner. Vi har testat de tre nyaste som alla ger en fantastisk bildkvalitet. Läs mer... 1

Test: Canon EF 70-200/4L IS II USM

Plus Canon har uppdaterat sina storsäljande 70-200 mm telezoomar. Den större och ljusstarkare f/2,8-versionen är nästan identisk med sin föregångare, men den mindre och smidigare f/4-versionen är mer omgjord. Därför har vi valt att testa nya Canon EF 70-200 mm f/4L IS II USM. Läs mer...

NYA-EVO Fjord 60-C: Ryggsäck för fotografer på äventyr

NYA-EVO är ett nytt märke på marknaden för fotoväskor. Bolaget var delvis svenskt i starten, men ligger nu i Belgien. De är nu på gång med sin andra fotoryggsäck. Läs mer... 2

Först med kulled i titan

Det amerikanska företaget Colorado Tripod Company hävdar att de gjort världens första kulled i titan, vilket gör den lättare än motsvarande kulleder i magnesium eller aluminium. Läs mer... 13

VSCO blir bara mobilapp - datorversionen läggs ner

VSCO meddelar i sin webbutik att från och med 1 mars 2019 så kommer deras filter bara finnas för mobila enheter och inte längre för datorer. Läs mer... 8

Tetenal i ekonomisk kris

Det tyska fotokemiföretaget Tetenal har hamnat i ekonomisk turbulens på grund av försendade leveranser från underleverantörer som i sin tur har problem. Läs mer... 1

Sony återkallar firmware till A7 III och A7R III

Det är firmware-version 2.0 till Sony A7 III och A7R III som återkallats av Sony. Läs mer... 7

Wacom Cintiq Pro 32: Dator, ritplatta och skärm i ett

Wacom Cintiq Pro 32 är inte bara en pekskärm som kan användas med en penna. I skärmen kan även en datormodul dockas. Läs mer... 4

Test: Laowa 12/2,8 Zero D + Magic Shift Converter

Plus Venus Optics är ett litet finurligt företag som på senare år har utvecklat smarta och ganska udda objektiv under namnet Laowa. Vi har testat deras ultravidvinkel 12/2,8 Zero D med en skiftbar telekonverter kallad Magic Shift Converter. Och visst är den lite magisk. Läs mer... 1

Test: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Plus Sigmas Art-objektiv med fasta brännvidder har imponerat stort i flera av våra tester. Zoomarna har däremot inte excellerat på samma sätt, tills nu. Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art är en riktigt bra vidvinkelzoom. Läs mer...

Test: Tamron 70-210/4 Di VC USD

Plus Tamron fortsätter utmana Canon och Nikon med prisvärda alternativ till några av deras mest populära objektiv. Nu har turen kommit till deras budgetversioner av 70-200-zoomar, de med maxbländare 4. Vi har testat Tamron 70-210 mm f/4 Di VC USD. Läs mer... 3

Tre Fujifilm-kameror får nya funktioner

Fujifilms toppmodeller X-H1, X-T3 och GFX 50S får nya funktioner och flera förbättringar genom ny inbyggd programvara (firmware). Läs mer... 14

Dokumentära bilder säljer bostäder

Svenskarna upplever ofta bostadsannonser som generiska och klyschiga. Fastighetsbyrån gör därför en satsning på mer personliga bostadspresentationer, bland annat med bilder av dokumentärfotografen Minna Ridderstolpe. Bilderna ersätter de vanliga mäklarbilderna och ska visa upp vardagslivet i hemmen. Läs mer... 7

Lastolite Halo Compact – extra kompakt reflektor och diffusor

Lastolite har lanserat ett nytt tillbehör med dubbla funktioner: Halo Compact. Det fungerar både som reflexskärm och som diffusor och blir ovanligt kompakt när den fälls ihop. Läs mer... 1

Elinchrom ELB 500 TTL To Go - Free Elinchrom Adapter