Proffsfoto

Artiklar > Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner.

Bland förbättringarna finns tre nya sätt att skapa masker. De  fungera radiellt eller linjärt, eller baseras på ljushet. De två förstnämnda har justerbara mjuka övergångar.

Gränssnittet har förbättrats så att det ska bli bekvämare och enklare med långa arbetspass med programmet vid datorn. Detta har skett genom justeringar av gränssnittets design, men också genom enklare genvägar och kortkommandon.

Det har också blivit enklare att göra samma justeringar för flera bilder. Nu kopieras inte justeringar som är specifika för en viss bild, exempelvis beskärning och fläckborttagning.

Nytt är också möjligheten att använda plug-in-program från fristående tillverkare. Genom ett samarbete med Fujifilm finns det möjlighet att välja mellan Fujifilms olika filmsimuleringslägen.

Capture One 12 kan laddas ner från Phase Ones webbplats med möjlighet att kostnadsfritt prova programmet fullt ut under 30 dagar.Publicerad 2018-11-29. Läst av 6921 personer.

15 Kommentarer

jonas18z 2018-11-29 21:49  
Lightroom har riktigt hård konkurrens nu. Känns som om alla är på de och tur är väl det vem vill ha ett sjunkande skepp
mimasan 2018-11-30 01:19
Går det dåligt för Adobe? Ska lr läggas ned enligt ryktet? Jag använder lr och tycker bara det blir bättre och bättre och det vore ju synd om det nu är på väg att försvinna..
lonian 2018-11-30 06:11
Knappast.
Däremot är det många som inte gillar prenumerationsmodellen.
Jag vill inte kasta ut pengar år efter år på Photoshop och Lighroom.
Just nu har jag den version som inte uppdateras men nästa gång jag byter kamera blir jag tvungen att, antingen börja prenumerera eller Capture one. Tror det lutar mot det sistnämnda.
mimasan 2018-11-30 13:06
Ok, då förstår jag inte användandet av uttrycket ”sjunkande skepp” i detta fall.

Toppen med konkurens dock, leder bara till bättre och billigare produkter.

Prenumerationsavtalet var faktiskt det som fick mig att börja betala för lr och PS en gång i tiden. Tidigare så använde jag mig bara av, nä det sensurerar jag men det slutar på iratkopierat... 😊
Dryga hundralappen är inget jag märker bland alla utgifter som finns och för en hobby jag brinner för har jag bestämt att det får kosta det.
unoengborg 2018-11-30 14:00
Ja, Adobe är säkert vid god hälsa. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att LR classic cc på sikt skulle kunna vara på väg ut. Vi har under längre tid sett hur Adobe med creative cloud och prenumerationsmodell för mjukvara försökt knyta sina kunder närmare. En mer molnbaserad lösning skulle vara ytterligare ett steg i den riktningen

Fast det är klart med allt fler och allt mer kompletta och innovativa alternativ som finns idag kanske Adobe får lägga in en högre växel om de vill behålla sin toppposition på marknaden.

Som konsument är det bara att tacka och ta emot
martinot 2018-12-05 13:36
Henrik: "Dryga hundralappen är inget jag märker bland alla utgifter som finns".

Detta är just precis den främsta orsaken till Adobe tvingar in sina kunder på endast den betalningsmodellen (babblet om piratkopiering är bullshit och har inget som helst med det att göra).

De vill helt enkelt få inte dumma kanske, men låt oss säga mindre betänksamma personer att inte "märka" kostnaden.

Själv är jag extremt allergisk mot, och väldigt försiktig med, en utökning av alla former av abonnemang och löpande kostnader.
mimasan 2018-12-05 14:34
hahaha,

ja då är jag både en mindre betänksam person och lite dum för att jag tänkte att "så bra nu kör jag utan piratkopierat" då prenumerationstjänsten kom. :)
Har för mig att photoshop kostade runt 10 tusen och LR runt 2 tidigare.

Det där med prenumerationstjänster verkar finnas lite här och där och jag tänker att jag antingen för acceptera det och betala det jag vill ha och behöver eller försöka kämpa emot men det känns som en hård motvind att kämpa mot. Lovar dock att om jag ser nån möjlighet att vinna en kamp och det kommer att vara positivt resultat så tar jag fajten och det gör jag varje dag och då mest i jobbet dock. Så en dryga hundralapp i månaden ingår ej i detta, vill jag ha det eller ej får avgöra och inget annat.

Det är netflix, spotify, dagstidningen, fotosidan, Adobe, officepaketet etc etc etc så ja den försvinner i alla månadskostnader. Eller så har jag väl en så jävla hög lön att det inte märks därför. :)

Det kostar att leva helt enkelt och jag gillar livet och en massa som finns att ta del av. :)
martinot 2018-12-06 21:38
Har ingen extrem lön, men har råd att köpa i princip vilka prylar jag vill, åker utomlands på semester flera gånger per år, bor i bland de bästa områden med hyfsat stor fastighet (med pool, egen båtplats och sjöbod), och har råd att äta hummer även mitt i veckan (och gör det också), och kosta på mig hyfsat bra och exklusiva viner när jag väl konsumerar vin (mer kvalitet än kvantitet).

Är alltså långt ifrån snål eller tråkig. :)

Det sagt så gillar jag ändå inte en massa löpande lån, abonnemang och prenumerationstjänster.

Föredrar att betala för mig när jag behöver en uppgradering. Har inget behov av Ps. Använder endast Lr.

Jo, du kan enkelt piratkopiera även nu (om du har koll, handlar dock som allt som oftast främst om moral och principer).
mimasan 2018-12-06 22:09
Låter underbart. Jag bor i en kartong mitt på E4an. Ibland kastar nån snäll riking ut hamburgerpapper så jag får ta del av det goda livet jag också. 🙄

Önskar varje sekund att jag inte hade tecknat upp mig till adobes hutlösa priser. ☹️
martinot 2018-12-06 22:12
Ta jobb på Adobe! Har hört att de tjänar grymt med pengar numera. :)
lonian 2018-11-30 06:05  
Jag tycker det är ett bra program, men det enda jag stör mig på är att det inte verkar finnas någon historik? Det är åtminstone inget som jag hittar. Jag använder historiken i både Photoshop och lightroom en hel del så det känns onaturligt för mig att klara mig utan det.
Der Steppenwolf 2018-11-30 16:52  
Har använt den sedan Adobe blev den giriga svin de är nu och jag ångrar att jag inte använde den tidigare. Betydligt bättre bildkvalitet från Capture One.
Däremot saknar jag Lightroom katalog hantering (den är bättre där) och Capture Ones gränssnitt behöver kliva in i modern tid. Ikoner och texten är fortfarande på tok för liten för en 4K skärm. Ja, jag vet att man kan höja skalningen i Windows men Windows är fortfarande 5-7 år efter Mac på den fronten.
I övrigt väldigt nöjd!
robban72 2018-12-01 14:16
Precis vad jag upplever också. Bildkvaliteten, i synnerhet färgåtergivning, är bättre med Capture One än Lightroom som jag har lagt ner sedan mitten 2018 då jag bytte till CO v11.

Kört v12 nu sedan några dagar och fungerar fantastiskt bra. Auto-funktionen för att korrigera bilder har oväntat blivit mycket bättre och ger förvånansvärt bra resultat på mina RAW-filer, vilket är tidsbesparande. Och nya lagerfunktionerna är imponerade.

Som du säger är kataloghanteringen rätt bökig med Capture One. En första inlärningströskel som är rätt onödig och här bör dom kunna göra stora förbättringar. Lightroom är enklare och mer logisk att hantera.

Jag kör på en LG 4K-skärm med Mac och det fungerar strålande, som du nämner.

// Robert
Sten-Åke Sändh 2019-05-18 00:16
Robert, jag kör både DxO (för snabba jobb) och Capture One om jag vill finlira med markeringar, svart och vitpunkter och färg. Capture One är avsevärt knöligare än både DxO och Lightroom men inget av de senare ger den detaljkontroll CO ger. Ibland måste man bara ha riktig lagerhantering och allt handlar om lager i CO.

DxO räcker väldigt långt och löser det mesta effektivare och smartare än både LR och CO men nu när jag har finlirat en del med en hel del djurbilder de senaste veckorna och verkligen börjat utnyttja CO mer fullt ut, så ser jag tydligt även att resultaten blir lite bättre också än det jag får ut av de andra konverterarna.

Jag har verkligen kommit att älska de nya och förbättrade mallverktygen vi fått i 12:an. Men det har inte kommit utan att jag faktiskt tvingats att "läsa på en del" och studera en del webbinars verkligen i detalj. Man måste ofta gå den vägen med CO för ibland är det faktiskt inte alls så lätt att lista ut hur tillverkarna faktiskt avsett att programmets olika funktioner är avsedda att användas och det är bara sååå smart ibland - men en aning svårtillgängligt är det allt och det funkar inte något vidare med slapp klassisk killgissning/trial and error-metodik som klarar de flesta över ribban med LR eller DxO.

Ju mer jag använder CO ju mer vinner det i längden. Tidigare har jag mest använt det för reprofoto-"tethering" med dator men nu verkar det alltmer bli mitt huvudverktyg.
Jacobssons 2019-09-19 08:41  
Har själv börjat använda Alien Skin Exposure X4 och nästa version är tydligen på gång. Funkar fint även om jag inte är helt säker på deras råkonvertering av Fujifiler.

Merläsning

ANNONS