Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner.

Bland förbättringarna finns tre nya sätt att skapa masker. De  fungera radiellt eller linjärt, eller baseras på ljushet. De två förstnämnda har justerbara mjuka övergångar.

Gränssnittet har förbättrats så att det ska bli bekvämare och enklare med långa arbetspass med programmet vid datorn. Detta har skett genom justeringar av gränssnittets design, men också genom enklare genvägar och kortkommandon.

Det har också blivit enklare att göra samma justeringar för flera bilder. Nu kopieras inte justeringar som är specifika för en viss bild, exempelvis beskärning och fläckborttagning.

Nytt är också möjligheten att använda plug-in-program från fristående tillverkare. Genom ett samarbete med Fujifilm finns det möjlighet att välja mellan Fujifilms olika filmsimuleringslägen.

Capture One 12 kan laddas ner från Phase Ones webbplats med möjlighet att kostnadsfritt prova programmet fullt ut under 30 dagar.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-11-29. Läst av 4093 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-11-29 21:49   jonas18z
Lightroom har riktigt hård konkurrens nu. Känns som om alla är på de och tur är väl det vem vill ha ett sjunkande skepp
mimasan   2018-11-30 01:19
Går det dåligt för Adobe? Ska lr läggas ned enligt ryktet? Jag använder lr och tycker bara det blir bättre och bättre och det vore ju synd om det nu är på väg att försvinna..
lonian   2018-11-30 06:11
Knappast.
Däremot är det många som inte gillar prenumerationsmodellen.
Jag vill inte kasta ut pengar år efter år på Photoshop och Lighroom.
Just nu har jag den version som inte uppdateras men nästa gång jag byter kamera blir jag tvungen att, antingen börja prenumerera eller Capture one. Tror det lutar mot det sistnämnda.
mimasan   2018-11-30 13:06
Ok, då förstår jag inte användandet av uttrycket ”sjunkande skepp” i detta fall.

Toppen med konkurens dock, leder bara till bättre och billigare produkter.

Prenumerationsavtalet var faktiskt det som fick mig att börja betala för lr och PS en gång i tiden. Tidigare så använde jag mig bara av, nä det sensurerar jag men det slutar på iratkopierat... 😊
Dryga hundralappen är inget jag märker bland alla utgifter som finns och för en hobby jag brinner för har jag bestämt att det får kosta det.
unoengborg   2018-11-30 14:00
Ja, Adobe är säkert vid god hälsa. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att LR classic cc på sikt skulle kunna vara på väg ut. Vi har under längre tid sett hur Adobe med creative cloud och prenumerationsmodell för mjukvara försökt knyta sina kunder närmare. En mer molnbaserad lösning skulle vara ytterligare ett steg i den riktningen

Fast det är klart med allt fler och allt mer kompletta och innovativa alternativ som finns idag kanske Adobe får lägga in en högre växel om de vill behålla sin toppposition på marknaden.

Som konsument är det bara att tacka och ta emot
martinot   2018-12-05 13:36
Henrik: "Dryga hundralappen är inget jag märker bland alla utgifter som finns".

Detta är just precis den främsta orsaken till Adobe tvingar in sina kunder på endast den betalningsmodellen (babblet om piratkopiering är bullshit och har inget som helst med det att göra).

De vill helt enkelt få inte dumma kanske, men låt oss säga mindre betänksamma personer att inte "märka" kostnaden.

Själv är jag extremt allergisk mot, och väldigt försiktig med, en utökning av alla former av abonnemang och löpande kostnader.
mimasan   2018-12-05 14:34
hahaha,

ja då är jag både en mindre betänksam person och lite dum för att jag tänkte att "så bra nu kör jag utan piratkopierat" då prenumerationstjänsten kom. :)
Har för mig att photoshop kostade runt 10 tusen och LR runt 2 tidigare.

Det där med prenumerationstjänster verkar finnas lite här och där och jag tänker att jag antingen för acceptera det och betala det jag vill ha och behöver eller försöka kämpa emot men det känns som en hård motvind att kämpa mot. Lovar dock att om jag ser nån möjlighet att vinna en kamp och det kommer att vara positivt resultat så tar jag fajten och det gör jag varje dag och då mest i jobbet dock. Så en dryga hundralapp i månaden ingår ej i detta, vill jag ha det eller ej får avgöra och inget annat.

Det är netflix, spotify, dagstidningen, fotosidan, Adobe, officepaketet etc etc etc så ja den försvinner i alla månadskostnader. Eller så har jag väl en så jävla hög lön att det inte märks därför. :)

Det kostar att leva helt enkelt och jag gillar livet och en massa som finns att ta del av. :)
martinot   2018-12-06 21:38
Har ingen extrem lön, men har råd att köpa i princip vilka prylar jag vill, åker utomlands på semester flera gånger per år, bor i bland de bästa områden med hyfsat stor fastighet (med pool, egen båtplats och sjöbod), och har råd att äta hummer även mitt i veckan (och gör det också), och kosta på mig hyfsat bra och exklusiva viner när jag väl konsumerar vin (mer kvalitet än kvantitet).

Är alltså långt ifrån snål eller tråkig. :)

Det sagt så gillar jag ändå inte en massa löpande lån, abonnemang och prenumerationstjänster.

Föredrar att betala för mig när jag behöver en uppgradering. Har inget behov av Ps. Använder endast Lr.

Jo, du kan enkelt piratkopiera även nu (om du har koll, handlar dock som allt som oftast främst om moral och principer).
mimasan   2018-12-06 22:09
Låter underbart. Jag bor i en kartong mitt på E4an. Ibland kastar nån snäll riking ut hamburgerpapper så jag får ta del av det goda livet jag också. 🙄

Önskar varje sekund att jag inte hade tecknat upp mig till adobes hutlösa priser. ☹️
martinot   2018-12-06 22:12
Ta jobb på Adobe! Har hört att de tjänar grymt med pengar numera. :)
2018-11-30 06:05   lonian
Jag tycker det är ett bra program, men det enda jag stör mig på är att det inte verkar finnas någon historik? Det är åtminstone inget som jag hittar. Jag använder historiken i både Photoshop och lightroom en hel del så det känns onaturligt för mig att klara mig utan det.
2018-11-30 16:52   Der Steppenwolf
Har använt den sedan Adobe blev den giriga svin de är nu och jag ångrar att jag inte använde den tidigare. Betydligt bättre bildkvalitet från Capture One.
Däremot saknar jag Lightroom katalog hantering (den är bättre där) och Capture Ones gränssnitt behöver kliva in i modern tid. Ikoner och texten är fortfarande på tok för liten för en 4K skärm. Ja, jag vet att man kan höja skalningen i Windows men Windows är fortfarande 5-7 år efter Mac på den fronten.
I övrigt väldigt nöjd!
robban72   2018-12-01 14:16
Precis vad jag upplever också. Bildkvaliteten, i synnerhet färgåtergivning, är bättre med Capture One än Lightroom som jag har lagt ner sedan mitten 2018 då jag bytte till CO v11.

Kört v12 nu sedan några dagar och fungerar fantastiskt bra. Auto-funktionen för att korrigera bilder har oväntat blivit mycket bättre och ger förvånansvärt bra resultat på mina RAW-filer, vilket är tidsbesparande. Och nya lagerfunktionerna är imponerade.

Som du säger är kataloghanteringen rätt bökig med Capture One. En första inlärningströskel som är rätt onödig och här bör dom kunna göra stora förbättringar. Lightroom är enklare och mer logisk att hantera.

Jag kör på en LG 4K-skärm med Mac och det fungerar strålande, som du nämner.

// Robert

Merläsning

Think Tank Vision - nya diskreta axelväskor

Think Tank Photo har lanserat en ny serie fotoväskor som vi kanske kan kalla fotoportföljer. De kan både bäras på axeln och i ett handtag och säljs i tre olika storlekar. Läs mer... 1

Profoto anklagar Godox för patentintrång

Sedan blixten Godox V1 presenterades på Photokina i höstas har Profoto försökt övertyga Godox om att inte lansera blixten på marknaden. Nu hotar de med att stämma Godox för patentintrång för att få stopp på blixten. Läs mer... 44

Test: Canon Eos R

Plus Eos R är första kameran ut i Canons nya spegelfria R-system med fullformatssensor. Kameran har imponerande bra autofokus och en härlig sökare. Men vi saknar dock några funktioner. Läs mer... 9

Godox V1 utmanar Profoto A1

Blixttillverkaren Godox har tydligt inspirerats av Profoto A1 när de utvecklade Godox V1. De har båda runda blixthuvuden och magnetfäste för att fästa olika ljusformare framför blixten. Läs mer... 12

Leica Q2 är vädertätad

Leica Q2 har en 47 megapixels småbildssensor och ett 28 mm f/1,7-objektiv med bildstabilisering. Kameran är vädertätad och sensorn är antagligen samma som i Panasonic Lumix S1R. Läs mer... 23

Sony Tough CFexpress skriver med 1,48 GB/s

Sony lanserar fler minneskort med märkningen Tough. De nya korten är av CFexpress-typ och når en skrivhastighet på 1,48 GB/s. Läshastigheten är 1,7 GB/s. Läs mer... 8

Sony FE 135 mm f/1,8 GM - våra första intryck

Plus Fotosidan fick chansen att under några timmar prova Sonys nya porträttele, FE 135/1,8 GM. Det är ljusstarkt och imponerande skarpt, men det var ett par andra saker som överraskade oss. Vi fick även prova Sony FE 400/2,8 GM OSS. Läs mer... 13

Leica APO-Summicron-SL 35/2 Asph lanserad

Leica fortsätter utvidga sitt utbud av objektiv med L-fattning. Nu kommer vidvinkeln Leica APO-Summicron-SL 35 mm f/2 ASPH. Läs mer...

Nytt tele: Sony FE 135 mm f/1,8 GM

Sony lanserar ett ljusstarkt 135 mm tele med relativt låg vikt. Samtidigt kommer Sony med en trådlös bluetooth-fjärrkontroll. Läs mer... 4

Elva Sigma Art-objektiv får L-fattning

Sigmas Art-objektiv kommer snart med L-fattning för Leica SL och Panasonic Lumix S1 och S1R. Det kommer också en adapter för Sigma-objektiv till L-mount. Läs mer... 4

Samyang XP 10mm f/3.5 - Extrem ultravidvinkel

Samyang utökar sin premiumserie XP med en extrem raktecknande ultravidvinkel: Samyang XP 10 mm f/3,5. Läs mer... 2

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Tetenal räddas av personalen

Personalen på Tetenal kommer att ta över varumärket och tillverkningen av kemi med start den 1 april. Läs mer... 2

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

Snabbare kalibrering med Spyder X Elite och Pro

Datacolor har lanserat en efterträdare till sin skärmkalibrator Spyder 5. Den nya kalibratorn Spyder X är bland annat snabbare än föregångaren. Läs mer... 1

Frøydis Geithus: 'Facebook är ute - det är på Instagram man når kunderna'

Den prisbelönte bröllopsfotografen Frøydis Geithus är på turné runt Norden med Nikon och Profoto. Vi passade på att prata en stund med henne när hon var förbi Stockholm för andra gången. Hon delade frikostigt med sig av tips till alla som vill ta bättre bröllopsbilder. Läs mer... 17

Många fotografer missar att dela på 13 miljoner

Alla som fått bilder publicerade i tidningar eller böcker under 2018 kan söka ersättning, så kallad individuell reprografiersättning. Förra året fick 1855 bildskapare dela 13 023 642 kronor, men bland dessa är fotograferna underrepresenterade. Läs mer... 4

Fler objektiv på gång från Pentax

Förutom de två objektiv som nyligen lanserats är Pentax på gång med ytterligare sex objektiv. Läs mer... 4

Panasonic Lumix S1R - första intryck

Vi fick chansen att under några timmar fotografera med nya Panasonic Lumix S1R och de tre objektiven. Här kommer lite första intryck och funderingar. Läs mer... 7

Elinchrom Rotalux Softboxes