Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Capture One 12 bjuder på flera förbättringar

Råkonverteringsprogrammet Capture One är en stark konkurrent till Adobe Lightroom. Version 12 har fått flera förbättringar och nya funktioner.

Bland förbättringarna finns tre nya sätt att skapa masker. De  fungera radiellt eller linjärt, eller baseras på ljushet. De två förstnämnda har justerbara mjuka övergångar.

Gränssnittet har förbättrats så att det ska bli bekvämare och enklare med långa arbetspass med programmet vid datorn. Detta har skett genom justeringar av gränssnittets design, men också genom enklare genvägar och kortkommandon.

Det har också blivit enklare att göra samma justeringar för flera bilder. Nu kopieras inte justeringar som är specifika för en viss bild, exempelvis beskärning och fläckborttagning.

Nytt är också möjligheten att använda plug-in-program från fristående tillverkare. Genom ett samarbete med Fujifilm finns det möjlighet att välja mellan Fujifilms olika filmsimuleringslägen.

Capture One 12 kan laddas ner från Phase Ones webbplats med möjlighet att kostnadsfritt prova programmet fullt ut under 30 dagar.Publicerad 2018-11-29. Läst av 6561 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-11-29 21:49   jonas18z
Lightroom har riktigt hård konkurrens nu. Känns som om alla är på de och tur är väl det vem vill ha ett sjunkande skepp
mimasan 2018-11-30 01:19
Går det dåligt för Adobe? Ska lr läggas ned enligt ryktet? Jag använder lr och tycker bara det blir bättre och bättre och det vore ju synd om det nu är på väg att försvinna..
lonian 2018-11-30 06:11
Knappast.
Däremot är det många som inte gillar prenumerationsmodellen.
Jag vill inte kasta ut pengar år efter år på Photoshop och Lighroom.
Just nu har jag den version som inte uppdateras men nästa gång jag byter kamera blir jag tvungen att, antingen börja prenumerera eller Capture one. Tror det lutar mot det sistnämnda.
mimasan 2018-11-30 13:06
Ok, då förstår jag inte användandet av uttrycket ”sjunkande skepp” i detta fall.

Toppen med konkurens dock, leder bara till bättre och billigare produkter.

Prenumerationsavtalet var faktiskt det som fick mig att börja betala för lr och PS en gång i tiden. Tidigare så använde jag mig bara av, nä det sensurerar jag men det slutar på iratkopierat... 😊
Dryga hundralappen är inget jag märker bland alla utgifter som finns och för en hobby jag brinner för har jag bestämt att det får kosta det.
unoengborg 2018-11-30 14:00
Ja, Adobe är säkert vid god hälsa. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att LR classic cc på sikt skulle kunna vara på väg ut. Vi har under längre tid sett hur Adobe med creative cloud och prenumerationsmodell för mjukvara försökt knyta sina kunder närmare. En mer molnbaserad lösning skulle vara ytterligare ett steg i den riktningen

Fast det är klart med allt fler och allt mer kompletta och innovativa alternativ som finns idag kanske Adobe får lägga in en högre växel om de vill behålla sin toppposition på marknaden.

Som konsument är det bara att tacka och ta emot
martinot 2018-12-05 13:36
Henrik: "Dryga hundralappen är inget jag märker bland alla utgifter som finns".

Detta är just precis den främsta orsaken till Adobe tvingar in sina kunder på endast den betalningsmodellen (babblet om piratkopiering är bullshit och har inget som helst med det att göra).

De vill helt enkelt få inte dumma kanske, men låt oss säga mindre betänksamma personer att inte "märka" kostnaden.

Själv är jag extremt allergisk mot, och väldigt försiktig med, en utökning av alla former av abonnemang och löpande kostnader.
mimasan 2018-12-05 14:34
hahaha,

ja då är jag både en mindre betänksam person och lite dum för att jag tänkte att "så bra nu kör jag utan piratkopierat" då prenumerationstjänsten kom. :)
Har för mig att photoshop kostade runt 10 tusen och LR runt 2 tidigare.

Det där med prenumerationstjänster verkar finnas lite här och där och jag tänker att jag antingen för acceptera det och betala det jag vill ha och behöver eller försöka kämpa emot men det känns som en hård motvind att kämpa mot. Lovar dock att om jag ser nån möjlighet att vinna en kamp och det kommer att vara positivt resultat så tar jag fajten och det gör jag varje dag och då mest i jobbet dock. Så en dryga hundralapp i månaden ingår ej i detta, vill jag ha det eller ej får avgöra och inget annat.

Det är netflix, spotify, dagstidningen, fotosidan, Adobe, officepaketet etc etc etc så ja den försvinner i alla månadskostnader. Eller så har jag väl en så jävla hög lön att det inte märks därför. :)

Det kostar att leva helt enkelt och jag gillar livet och en massa som finns att ta del av. :)
martinot 2018-12-06 21:38
Har ingen extrem lön, men har råd att köpa i princip vilka prylar jag vill, åker utomlands på semester flera gånger per år, bor i bland de bästa områden med hyfsat stor fastighet (med pool, egen båtplats och sjöbod), och har råd att äta hummer även mitt i veckan (och gör det också), och kosta på mig hyfsat bra och exklusiva viner när jag väl konsumerar vin (mer kvalitet än kvantitet).

Är alltså långt ifrån snål eller tråkig. :)

Det sagt så gillar jag ändå inte en massa löpande lån, abonnemang och prenumerationstjänster.

Föredrar att betala för mig när jag behöver en uppgradering. Har inget behov av Ps. Använder endast Lr.

Jo, du kan enkelt piratkopiera även nu (om du har koll, handlar dock som allt som oftast främst om moral och principer).
mimasan 2018-12-06 22:09
Låter underbart. Jag bor i en kartong mitt på E4an. Ibland kastar nån snäll riking ut hamburgerpapper så jag får ta del av det goda livet jag också. 🙄

Önskar varje sekund att jag inte hade tecknat upp mig till adobes hutlösa priser. ☹️
martinot 2018-12-06 22:12
Ta jobb på Adobe! Har hört att de tjänar grymt med pengar numera. :)
2018-11-30 06:05   lonian
Jag tycker det är ett bra program, men det enda jag stör mig på är att det inte verkar finnas någon historik? Det är åtminstone inget som jag hittar. Jag använder historiken i både Photoshop och lightroom en hel del så det känns onaturligt för mig att klara mig utan det.
2018-11-30 16:52   Der Steppenwolf
Har använt den sedan Adobe blev den giriga svin de är nu och jag ångrar att jag inte använde den tidigare. Betydligt bättre bildkvalitet från Capture One.
Däremot saknar jag Lightroom katalog hantering (den är bättre där) och Capture Ones gränssnitt behöver kliva in i modern tid. Ikoner och texten är fortfarande på tok för liten för en 4K skärm. Ja, jag vet att man kan höja skalningen i Windows men Windows är fortfarande 5-7 år efter Mac på den fronten.
I övrigt väldigt nöjd!
robban72 2018-12-01 14:16
Precis vad jag upplever också. Bildkvaliteten, i synnerhet färgåtergivning, är bättre med Capture One än Lightroom som jag har lagt ner sedan mitten 2018 då jag bytte till CO v11.

Kört v12 nu sedan några dagar och fungerar fantastiskt bra. Auto-funktionen för att korrigera bilder har oväntat blivit mycket bättre och ger förvånansvärt bra resultat på mina RAW-filer, vilket är tidsbesparande. Och nya lagerfunktionerna är imponerade.

Som du säger är kataloghanteringen rätt bökig med Capture One. En första inlärningströskel som är rätt onödig och här bör dom kunna göra stora förbättringar. Lightroom är enklare och mer logisk att hantera.

Jag kör på en LG 4K-skärm med Mac och det fungerar strålande, som du nämner.

// Robert
Sten-Åke Sändh 2019-05-18 00:16
Robert, jag kör både DxO (för snabba jobb) och Capture One om jag vill finlira med markeringar, svart och vitpunkter och färg. Capture One är avsevärt knöligare än både DxO och Lightroom men inget av de senare ger den detaljkontroll CO ger. Ibland måste man bara ha riktig lagerhantering och allt handlar om lager i CO.

DxO räcker väldigt långt och löser det mesta effektivare och smartare än både LR och CO men nu när jag har finlirat en del med en hel del djurbilder de senaste veckorna och verkligen börjat utnyttja CO mer fullt ut, så ser jag tydligt även att resultaten blir lite bättre också än det jag får ut av de andra konverterarna.

Jag har verkligen kommit att älska de nya och förbättrade mallverktygen vi fått i 12:an. Men det har inte kommit utan att jag faktiskt tvingats att "läsa på en del" och studera en del webbinars verkligen i detalj. Man måste ofta gå den vägen med CO för ibland är det faktiskt inte alls så lätt att lista ut hur tillverkarna faktiskt avsett att programmets olika funktioner är avsedda att användas och det är bara sååå smart ibland - men en aning svårtillgängligt är det allt och det funkar inte något vidare med slapp klassisk killgissning/trial and error-metodik som klarar de flesta över ribban med LR eller DxO.

Ju mer jag använder CO ju mer vinner det i längden. Tidigare har jag mest använt det för reprofoto-"tethering" med dator men nu verkar det alltmer bli mitt huvudverktyg.
2019-09-19 08:41   Jacobssons
Har själv börjat använda Alien Skin Exposure X4 och nästa version är tydligen på gång. Funkar fint även om jag inte är helt säker på deras råkonvertering av Fujifiler.

Merläsning

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer...

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 6

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 2

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 27

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 4

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

Canon EOS R5 tar 20 bilder/s

Nu berättar Canon mer den spegelfria "high end"-kamera som ska lanseras senare i år. Bland annat kommer Canon Eos R5 kunna ta 20 bilder per sekund och filma i 8K. Läs mer... 30

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar