Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Flera nya funktioner i Capture One 20

Flera nya funktioner i Capture One 20

Capture One är ett av de mest populära programmen bland yrkesfotografer, men allt fler hobbyfotografer finner också fram till programmet. Capture One Pro 20 innehåller en rad nya funktioner och förbättringar.

Det är framförallt vid fotografering i studio som Capture One dominerar. Programmet kan användas för att styra kameran och sedan laddas råfilen direkt in i programmet. Det ger fotograf och kund stor kontroll. Den här funktionen kan även användas utanför studion. Det går också att använda Capture One som ett rent råkonverteringsprogram.

En ny funktion är "Basic Color Editor" som är tänkt för att ge snabb kontroll över färgerna. Bland annat går det att styra återgivningen av hudtoner.

Det har också tillkommit ett nytt verktyg för att göra HDR-bilder, alltså bilder med stort dynamiskt omgång. Även brusreduceringen har förbättrats.

Andra förbättringar är snabbare växling mellan de vanligaste verktygen, förenklad beskärning och möjlighet att kopiera lager.

Gränssnittet har förbättrats med förklarande text, högre upplösning på tumnagelbilder, justering av bakgrundsfärgen för bildvisaren, nya kortkommandon med mera. 

Med uppdateringen följer också stöd för flera nya kamerors råformat, inklusive DNG-filer från olika mobilkameror.

Capture One Pro 20 kostar 349 euro för en licens eller 24 euro per månad under ett år. Uppgradering från version Pro 10 kostar 209 euro. Programmet finns även specifikt för Fujifilm eller Sony. Det finns också en Express-version och möjlighet att köpa företagslicenser i större volym.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-12-04. Läst av 5063 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-12-04 20:57   Brix
Några trevliga nyheter, men jag kommer nog inte uppgradera. De verkar tyvärr fortfarande inte ha förbättrat cache systemet vilket jag tycker är katastrofalt dåligt jämfört med t.ex Lightroom.
ztenlund 2019-12-04 22:26
Vad är det som är "katastrofalt dåligt"?
Brix 2019-12-05 20:06
Att den tar ofantligt mycket utrymme och att det varken går att begränsa eller rensa det på nåt sätt.
unoengborg 2019-12-06 00:00
Kör du på en supportad OS version? Äldre versioner av C1 fungerar t.ex. dåligt med MacOS catalina p.g.a. att Apple ändrat sitt hårdvaruaccelerationsstöd.
Har du rekommenderad mängd minne och processor?

Normalt sätt kör C1 cirklar runt LR (gäller i vart fall pro modellen har ej provat express)
Brix 2019-12-06 11:20
Jag kör Windows 10 och C1 12.
Sen undrar jag verkligen vad CPU, mängden minne och hårdvaruacceleration har med storleken på cachen att göra..? I vilket fall så har jag har prestanda långt över rekommendationerna och programmet flyter på fint annars.

Men ja, bortsett från cache systemet så håller jag med om att C1 är överlägset LR på det mesta.
ztenlund 2019-12-06 11:32
Det är väl bara att gräva fram katalogen och fimpa cachen? Visst, det hade varit smidigt att kunna göra det inifrån programmet, vilket nog inte går, men kärnfysik är det ändå inte. Hur stora de blir ställer du ju däremot in i programmet, i och med att du väljer upplösning på förhandsgranskingarna. Fimpar man dem får det förstås till resultat att programmet måste skapa nya nästa gång man försöker titta på bilderna, vilket tar lite tid.
Brix 2019-12-06 11:55
Risken är ju dock att den blir lika stor direkt igen :( Men ja, jag skulle nog kunna sänka upplösningen ett snäpp på previewsen iofs. Det skulle väl kanske minska cachen något. Jag har ju 2560x1440 på skärmen och kör även den upplösningen på previewsen vilket nog egentligen är lite onödigt med tanke på att man ju inte använder hela skärmytan ändå. Att sänka till 2048x1152 borde väl funka utan att få nån kvalitetsförlust på previewsen?
2019-12-04 21:53   Makten
Fortfarande ingen browser? I så fall går det lika fet-bort som tidigare versioner. Helt omöjligt att använda för normalt funtade som inte vill behöva "importera" bilder och som vill kunna använda programmet för att även titta på bilder.
ztenlund 2019-12-04 22:25
Jag tyckte att vi kom fram till att det var att du hade Express-versionen för Fuji som gjorde att du inte kunde bläddra i filsystemet?
Makten 2019-12-05 13:09
Det framgår ingenstans om det även gäller andra versioner. Jag tänker ju inte köpa och prova liksom.

Måste säga att det är helt sjukt att det inte ingår ordentlig mjukvara när man köper en kamera idag. Det är ju mer eller mindre ett måste ändå. Jag har inget som helst behov för fler redigeringsfunktioner än det som finns i Express. Varför betala bara för att få en browser? Det är ju inte det som kostar att utveckla liksom.
unoengborg 2019-12-05 14:45
Det finns en 30 dagars demo att prova, så man behöver inte köpa grisen i säcken.

De flesta vill nog helst använda katalogfunktionen eftersom det är ett enkelt och bra sätt att hålla reda på och söka bland sina bilder, så jag antar att de tagit bort browsern för att göra programmet mindre komplext för nybörjaren.

Jag förmodar att detta inte ändrats i senaste versionen
Sten-Åke Sändh 2019-12-05 22:48
Det är väl en definitionsfråga vad olika användare tycker är "ordentlig mjukvara". Tillverkarna kanske tycker att de bjuder på det trots allt. Någon variant av konverterare får man väl av alla antar jag. Phase One har väl avtal med Fuji och Sony och det är väl utöver vad de bjuder på själva.
Sten-Åke Sändh 2019-12-10 23:57
Det beror kanske att C1 är sessionsorienterat historiskt.

Av mina tre konverterare så är det bara DXO Photolab som det bara är att välja bibliotek och köra direkt. Det är ett av skälen till att den konverteraren är effektivare än LR och C1.
2019-12-06 05:14   lonian
Har Capture one någon funktion att få upp Historik och kunna ångra allt man har redigerat som det finns i Lightroom?

Sist jag testade ett demo så fanns det ej.
Och det är väl enda anledningen egentligen varför jag använder Lighroom i stället.
gunnargren 2019-12-06 07:38
Tror inte det finns, inte på samma sätt alla fall.
ztenlund 2019-12-06 11:54
Ctrl+r nollställer allt "permanent". Alt+resetknapparna, antingen den "globala" eller på respektive verktyg visar före/efter temporärt. Sedan har ju Capture One upp till 16 lager att spela med. Du kan även skapa varianter av samma bild. Någon historiklista som jag förmodar att du tänker dig finns dock mig veterligen inte.

(Nu pratar jag om Pro, exakt vilka saker som finns och inte finns i Express vet jag inte.)
lonian 2019-12-07 04:03
Trist. Vore ju inte så omöjligt att implementera kan man tycka.
Sten-Åke Sändh 2019-12-07 17:41
Om detta verkligen skulle upplevas som en "deal breaker" så skulle nog c1 inte haft den publik det har. C1 är lager rakt igenom idag till skillnad mot LR och adjustment brush har ju dessutom sin egen lagerhantering. Man måste nog vara beredd att lära om om man tar sig an C1.

Men det är ju egentligen samma sak för de som byter kamerasystem. Om man byter från ett till ett annat oavsett vilket så kommer man in i gränssnitt som skiljer sig från vad man haft innan.
unoengborg 2019-12-09 09:16
Förmodligen inte jättesvårt att lägga till historik funktion. Genom att man kan arbeta med lager och stänga av och på dem i varierande grad har jag i vart fall aldrig saknat funktionen.

Bättre ifall de lade tid på bättre retuch funktioner så att man kunde ha flera källpunkter per lager om man vill redigera bort någonting.
Sten-Åke Sändh 2019-12-10 23:53
Tycker som du. Man kan ha massor av lager. Om man är inne i ett lager så kan man ju faktiskt även använda Undo men man fåt ju ingen sekvenslista förstås.

Någon påpekade dock att Undo inte funkar så bra om man hoppar mellan olika bilder.
2019-12-09 12:29   Michael f8
Jag tänkte jag skulle köpa en licens på C1 Pro.

Känner mig inte direkt bekväm efter testperioden, men vill ge det en chans, är julledig i mellandagarna, då ska jag hinna gå igenom, men var tycker ni jag ska börja för att sätta mig in i det från scratch, deras Learning hub eller finns det någon på Youtube som är mer pedagogisk eller som komplement?
2019-12-10 23:54   Sten-Åke Sändh
Ska ni uppgradera? Jag tycker inte det verkar lika lockande som förra gången, så jag passar nog.
2019-12-25 09:25   plenty1
Jag har uppgraderat till Capture one 20 till min äldre Mac och det flyter på bättre med vissa funktioner såsom visa mask under användning med pensel och bättre flyt då jag bläddrar mellan bilder. Nya färgverktyget är positiv samt reglage för vit/ svart
Rent allmänt får jag ut mycket mer av bilden i Capture one jämfört med lightroom. Photoshop kan jag för dåligt så det använder jag knappt.

Merläsning

Test: Nikon Z 58 mm f/0,95 Noct

Plus Nikon Z 58 mm f/0,95 Noct är fantastiskt ljusstarkt och högpresterande, men också fantastiskt tungt och dyrt. Nikon vill visa potentialen hos den nya Z-bajonetten och det lyckas de onekligen bra med. Läs mer... 1

Normalzoom till Fujifilm GFX

Fujifilm utökar sitt utbud av mellanformatsobjektiv till GFX-serien med en normalzoom. Fujifilm avslöjar också att det snart kommer ytterligare två GF-objektiv. Läs mer... 2

Ny telezom: HD Pentax-D FA 70–210/4 ED SDM WR

Ricoh lanserar ett lättare och billigare alternativ till FA* 70-200/2,8 ED DC AW –  telezoomen HD Pentax-D FA 70–210 mm f/4 ED SDM WR Läs mer... 4

Canon EF-objektiv på Nikon Z med ny adapter

Techart TZC-01 är en ny adapter för att använda Canon EF-objektiv på spegelfria Nikon-kameror med Z-fattning. Autofokus och bildstabilisering fungerar med många EF-objektiv. Läs mer... 6

Test: Nikon Z 85 mm f/1,8 S

Plus Ett kort porträttele på 85 mm är snudd på obligatoriskt, och Nikons första till Z-kamerorna lär inte göra någon besviken. Superskarpt, snygg oskärpa och dessutom relativt lätt och kompakt. Läs mer... 5

Lätt och kompakt vidvinkel från Hasselblad

Hasselblad säger sig ha konstruerat världens lättaste mellanformatsobjektiv med autofokus. Objektivet passar för resor, gatufoto och drönare. Läs mer... 3

Test: Sony A7R IV

Plus Med 61 megapixel och möjlighet att ta 10 bilder per sekund är Sony A7R IV en av de mest mångsidiga kamerorna på marknaden. Nästan som en mellanformatare för sportfoto. Läs mer... 4

Inga fler EF-objektiv från Canon

Under en pressträff nyligen med Fotosidan och några andra europeiska fototidningar berättade Canon att de inte har planer på att utveckla några fler EF-objektiv. Men de kom med en brasklapp. Läs mer... 20

Canon Eos-1D X Mark III - alla detaljer efter att vi har provat den

Plus Fotosidan har fått en exklusiv möjlighet att prova nya Canon Eos-1D X Mark III. För att få en känsla av hur mycket bättre Mark III är har vi jämfört med en 1D X Mark II sida vid sida. Läs mer... 7

Nikon Z 70-200/2,8 VR S - proffszoom för spegelfritt

Nikon kompletter sitt utbud av objektiv för sina spegelfria systemkameror med en ljusstark telezoom: Z 70-200/2,8 VR S. Läs mer... 5

Nikon AF-S 120-300/2,8E FL ED SR VR för inomhussport

Istället för att komma med en ny version av sin 300/2,8 har Nikon utvecklat en 120-300/2,8-zoom som är tänkt för fotografering av sport och events inomhus. Läs mer...

Canon Eos-1D X Mark III tar 20 bilder/s

Inför sommar-OS lanserar Canon sin nya sport- och naturkamera Eos-1D X Mark III som har helt ny autofokus och en ny sensor. Kameran kan ta 20 bilder per sekund och ger lägre brus och större dynamiskt omfång än tidigare modeller. 1D X Mark III är också en kompetent videokamera som kan lagra 5,5K 60p video i råformat på minneskortet. Läs mer... 12

Filma i widescreen med Sirui Anamorphic

Anamorfiska objektiv är mycket vanliga vid inspelning av långfilmoch ger ett bredare bildformat än 16:9. Objektiven brukar vara väldigt dyra, men nu har Sirui utvecklat ett anamorfiskt objektiv med avsevärt lägre pris. Läs mer... 18

Test: Canon EF 400/2,8L IS III och 600/4L IS III

Plus Den tredje generationen av Canons stabiliserade supertelen på 400 och 600 mm är omkring ett kilo lättare än sina föregångare. Det gör livet enklare för sportfotografer och ändrar gamla sanningar för fågelfotografer. Läs mer... 2

Sigma 24-70/2,8 DG DN Art försenad

Sigma har utvecklat ett nytt 24-70 mm f/2,8 för spegelfria fullformatskameror. Till en början kommer objektivet med Sony E- och Leica L-fattning. Sigma meddelar att objektivet blivit försenat på grund av hög efterfrågan. Läs mer... 3

Profotos app nu även för Android

Appen Profoto Camera kan styra olika Profoto-produkter med en smartfon. Hittills har appen endast funnits till Iphone men nu finns den även för Android. Läs mer... 4

Test: Sony FE 35 mm f/1,8

Plus Det känns fel att kalla Sony FE 35/1,8 för den perfekta kompromissen. Objektivet upplevs inte alls som någon kompromiss utan som det perfekta valet i många situationer. Läs mer... 15

Test: Fujifilm XF 8-16/2,8 R LM WR

Plus Fujifilm har kompletterat sin vidvinkelzoom XF 10-24 mm f/4 R OIS med ett vädertätat proffsobjektiv, XF 8-16 mm f/2,8 R LM WR, som dessutom ger mer vidvinkel, bättre ljusstyrka och högre prestanda. Bildkvaliteten imponerar, men det finns ett pris för den. Läs mer... 2

Test: Nikon Z 14-30/4 S

Plus Av de sex Nikon Z-objektiv vi hittills testat är Z 14-30 mm f/4 S den som fått det mest blandade betyget. Här har Nikon drivit kompromisserna kring storlek och prestanda som längst vilket ger ett objektiv med både klara för- och nackdelar. Läs mer... 13

Test: Sony FE 200-600/5,6-6,3 G OSS

Plus Med de autofokusprestanda Sony-kameror numera levererar så känns en telezoom med maxlängden 600 mm efterlängtad. Äntligen får fågel- och sportentusiaster rejäl räckvidd med snabb fokusering till ett nåbart pris. Läs mer... 8

Lastolite Chromakey