Annons
Artiklar > Fotokonstnär mottar Swedish Photography Award

Fotokonstnär mottar Swedish Photography Award

Fotokonstnären Albin Biblom tilldelas Sandengs pris Swedish Photography Award 2019. Priset består av 50 000 kronor och en utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg under hösten och vintern.

För ett par år sedan föddes tanken om att instifta ett nytt fotopris för att lyfta fram svensk fotografi. Swedish Photography Award ska hjälpa fotografer som inte har möjlighet att bekosta en stor utställning och på så sätt ge dem en skjuts i karriären.

Förra året delades priset ut för första gången och juryns val föll på den fotobaserade konstnären Trinidad Carrillo och även i år får en fotokonstnär priset, nämligen Albin Biblom.

Han är en berättande fotograf och juryns är eniga om att Albin Biblom är en konstnär som världen behöver se.

– Det ska bli inspirerande att få arbeta med att kurera denna utställning på Dunkers kulturhus. Albin verkar i en tradition av berättande konstnärer som arbetar med bilden som vittnesmål, såväl den fotografiska bilden som film. Det är väldigt intressant att få uppmärksamma ett så angeläget och filosofiskt konstnärskap som belyser och undersöker det sköra i vår existens. Som väcker viktiga frågor kring människans komplexa relation till naturen, och om vårt behov att vilja dominera, bemästra och kontrollera vår omgivning. Genom utställningen finns flera möjligheter att föra en levande diskussion om etik, säger Charlotta Jönsson, utställningsproducent. 

Albin Biblom är född 1975 och utbildad på ICP, International Center of Photography, New York och på Gerrit Rietveld Academy, Amsterdam. Han har sitt säte i Stockholm och har haft ett stort antal utställningar, huvudsakligen i Amsterdam och Berlin. Han har under flera år konsekvent arbetat med sitt eget fotografiska universum.

– Med sina utbildningar på ICP i New York och Rietveld Academy i Amsterdam är Albin Biblom något av en outsider i svenskt fotografi- och konstliv. Men hans unika konstnärskap har en oöverträffad skärpa i samtiden och är angelägnare än någonsin, säger Hasse Persson, fotograf och jurymedlem.

Utställningen visas på Dunkers kulturhus i Helsingborg från 19 oktober 2019 till 9 februari 2020.Publicerad 2019-05-07. Läst av 2070 personer.

1 Kommentarer

PMD 2019-05-07 22:58  
Språkrådet föreslår "kuratera" som svensk översättning av "curate". "Kurera" betyder ju bota.

Merläsning

ANNONS