Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Björn Persson uppmärksammar hotade djurarter

Björn Persson uppmärksammar hotade djurarter

Utställningen The Thin Line är en hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista av sina slag. Bakom utställningen står den internationellt prisbelönte naturfotografen Björn Persson.

Björn Persson är utbildad viltvårdare i Sydafrika, där han också har arbetat mot tjuvskytte. 2018 gav han ut boken The Real Owners of the Planet, som är en skildring av Afrikas vilda djur.

Utställningen The Thin Line med fotografier av Björn Persson, är en betraktelse över en storslagen och vacker djurvärld som befinner sig i en skiljelinje mellan överlevnad och dess motsats. Afrikas vilda djur har funnits på vår planet i över 50 miljoner år. De första människorna tog sina inledande steg för cirka 200 000 år sedan.  Under denna förhållandevis korta livsexistens, har människan varit orsak till exterminering av ett stort antal djurarter, genom tjuvjakt och genom skövlande av väsentliga naturområden.  Fler arter hotas av utrotning genom den globala uppvärmningen.

Under många år har Björn Persson rest runt i olika delar av världen och bland annat fotograferat Afrikas hotade djurarter, Antarktis försvinnande ismassor och isbjörnarnas smältande habitat. Björn Perssons inkännande dokumentation av de vilda djuren visar dem i deras naturliga miljöer där de levt i generationer. Fotografierna är intagande med närgående och finkänsliga porträtt av vilda djur i en alltmer reducerad möjlighet till fortlevnad.

The Thin Line är en hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista av sina slag. Björn Persson avser inte med sina fotografier att manifestera en förtvivlan över det hot som flera av världens djurarter står inför. Snarare är avsikten att dramatisera den storslagna skönhet de inbegriper och därigenom mana till förändring och engagemang. Att säkerställa hotade djurarters överlevnad är en av de viktigaste frågorna i modern tid.

Utställningsperioden är 25 maj till 20 oktober 2019 på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Vid vernissagen den 24 maj framför Uno Svenningsson en för tillfället specialskriven låt om de sista nordliga vita noshörningarna.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-05-14. Läst av 1056 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-05-14 16:51   gatosi
Att kunna bidra till någon positiv förändring (och faktiskt försöka det) är ju en av de sidor med att vara fotograf som inger mig mest respekt. Så hatten av för den typen av utställningar.

Fast - med risken att bli missförstådd - så undrar jag en sak:

Jag förstår ju att de djur som ingår i sådana fotografiska projekt måste vara "bildmässiga" på nåt sätt. Annars vore ju fotografi fel verktyg att ta ur lådan. Och då blir det ofta de här mäktiga däggdjuren från Långtbortistan. Någon liten padda eller hackspett är ju inte alls lika sexigt att ta kort på. Det jag undrar är om fotograferna resonerar kring risken att publiken då upplever hela problematiken med utrotningshotade arter som någonting exotiskt som händer långt borta från ens egna trakter. Att det förknippas med bara vissa arter eftersom det är de som fastnar på näthinnan tack vare utställningar av det här slaget.
Kan fotografi bidra till en sorts statustänk när det gäller utrotning?

Som sagt, detta är ingen kritik mot något eller någon. Allt som kan göras är bra att göra. Det är mer en reflektion om eventuella baksidor.
Bengf   2019-05-14 19:52
Man har under många år fått se program på TV:n som tagit upp detta med hotade djurarter både små grodor och stora djur, dom enorma skövlingarna av regnskog som drabbat så många djurarter. sedan kan det nog vara effektivt att skildra arter som är så lika oss människor som orangutangen tex som far väldigt illa, även hotade djur i våra svenska skogar och landsbygd har skildrats vid flera tillfällen.
Svar från froderberg   2019-05-15 00:12
I det här fallet verkar är fotografen utbildad i Sydafrika och antagligen verksam på den afrikanska kontinenten, vilket lär påverka motivvalet.
hornavan   2019-05-15 18:23
Har ibland tänkt i liknande banor när det gäller ”årets bild”-bilder.
De innehåller allt som oftast kändisar eller något krig i ”långtbortistan”.
Sällan vi ser bilder från den grå svenska vardagen.
I övrigt tycker jag att Katja Hellmig har tänkvärda funderingar.
2019-05-14 22:09   PMD
Det finns mycket som tyder på att isbjörnarna inte är hotade som art.

Intervju med Jon Aars, en av världens ledande isbjörnsforskare:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljopartiet-har-mestadels-fel-om-att-isbjornarna-svalter
2019-05-15 15:30   Joakim88
Kan bara rekommendera netflix nya natur serie
Our planet med David Attenborough. Alla avsnitt har på något sätt med oss människor att göra, hur vi behandlar vår natur.
2019-05-15 22:55   Sten-Åke Sändh
Två saker jag undrar över:

1. När det gäller djuren i exv. Öst Afrika så är det få som verkar oroliga över det hot som den snabba befolkningsökningen utgör för det vilda djurlivet i den delen av världen. Ett antal länder i Afrika med redan stor befolkning har tillväxttal kring 3% årligen och med den takten så kommer befolkningen att fördubblas på ca 20 år. Det kommer bli svårt att freda stora områden som Conservation Areas och National Parks då. Just Kenya har en lång historia av hög befolkningstillväxt, bara för att nämna ett av de berörda länderna.

2. I dessa dagar när många går omkring med ångest så fort de lämnar landet med flyg så undrar man ju hur det kommer att gå med turismen till Öst Afrika, som ju faktiskt är den yttersta garanten för djurens överlevnad. Den dag turismen kommer i gungning på allvar och inkomsterna från den långväga turismen sinar så kommer det vara svårt för regeringarna i dessa länder att freda dessa områden från exploatering och då om inte förr så är det nog god natt på allvar och det kan komma att ske långt innan den globala uppvärmningen på allvar kommer hota det vilda djurlivet i dessa områden. Det kan ske som det redan gjort när exv. mul och klövsjuka överförs från tamboskap till de vilda djuren när dessa betar i samma områden.

Jag undrar om antiflygaktivisterna tänkt igenom alla aspekter av de effekter de aktiviteterna de driver riskerar att få på ekonomierna som är beroende av denna turism och ytterst viljan att stötta och bevare detta unika djurliv.

Jag tror att det blir svårt att bygga någon vidare turism på folk som är beredda att cykla till Öst- eller Syd Afrika även om jag faktiskt personligen träffat ett par killar från Irland i Nairobi på 70-talet som faktiskt hade gjort just detta.
PMD   2019-05-15 23:45
"Antiflygaktivisterna" är nog ganska så inriktade på att stoppa koldioxidutsläpp för att rädda världen (med vilket man ofta menar mänskligheten).

Det lite paradoxala med den inställningen är att den globala uppvärmningen hotar vilda djur mer än människor. Vi människor har teknik som kan eliminera, eller åtminstone lindra, effekterna av den globala uppvärmningen. De vilda djuren måste förlita sig på vår goda vilja.
Sten-Åke Sändh   2019-05-16 14:43
Ja det är ju också en aspekt att djuren har svårt att radikalt ändra sina villkor - med undantag av vissa fåglar möjligen. Människor runt Sahel försöker ju ta sig till Europa och rikare länder i Mellanöstern med varierande framgång.
PMD   2019-05-16 16:46
Bear Grylls nya teveserie "Hostile Planet" handlar om ändrade livsbetingelser för en del djur. Jag vet inte om den går att se i Sverige än.

Merläsning

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer...

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 5 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Lastolite HaloCompact